Pat Torpey - bubeník, který ani během nemoci neopustil Mr. Big

Vydáno 03.03.2018 | autor: Roman Jireš

Když v roce 1994 poprvé v Praze vystoupila skupina Mr. Big, nešlo přehlédnout jejího šikovného bubeníka. Pat Torpey tehdy ve sportovní hale Eden mimo jiné exceloval originálním přednesem "beatlesovského" Yesterday. Hudebník a také velmi dobrý zpěvák zemřel v důsledku komplikace Parkinsonovy choroby, se kterou bojoval tři roky, ve věku 64 let letos 7. února.

Pat Torpey - bubeník, který ani během nemoci neopustil Mr. Big Pat Torpey - bubeník, který ani během nemoci neopustil Mr. Big


Smrt si říká rock'n'roll - Pat Torpey

Členové ve své době velmi populární skupiny Mr. Big, kterou Torpey pomáhal v roce 1988 zakládat a hrál i na jejím nejznámějším albu Lean Into It z roku 1991, na svého bubeníka nezapomněli, přestože musel kvůli nemoci své místo na turné přenechat Mattovi Starrovi. "Pat Torpey byl v muzice můj nejbližší přítel po více než 30 let," uvedl baskytarista Billy Sheehan. "Byl určitě jeden z nejlepších rockových bubeníků. Pate, udělal jsi ze světa lepší místo. Budeš nám chybět," dodal.

Zemřel bubeník Pat Torpey z Mr. Big. Ve věku 64 let podlehl Parkinsonově chorobě

Hluboké zarmoucení vyjádřil také bývalý kytarista Mr. Big Richie Kotzen. "Strávili jsme spolu roky ježděním po světě, děláním hudby, rodinnými sešlostmi, a dokonce jsme spolu zrenovovali dům. Patův smysl pro humor a úsměv rozzářil každé místo, kam přišel," připomněl Kotzen.



Torpey zůstával členem Mr. Big, přestože se již nemohl kvůli chorobě na sto procent podílet na jejich posledních dvou albech. Na desce ...The Stories We Could Tell (2014) nahrával bicí na automatu a v případě Defying Gravity (2017) působil u bubnů jako producent.

O Torpeyově boji s Parkinsonovou chorobou promluvil loni Sheehan v rozhovoru pro časopis Rock Rebel. Zdůraznil, že i přes nemoc zůstává plnohodnotným členem kapely. "Pat prokázal neuvěřitelnou odvahu a sílu. Je inspirací pro mnoho lidí na světě, kteří prožívají něco podobného. Povzbuzuje je, aby vstali z postele a nevzdávali to," konstatoval.

BUBENÍK S DOBRÝM HLASEM

Rodák z Clevelandu ve státě Ohio, kde se narodil 13. prosince 1953, je nejznámější ze svého působení v Mr. Big, kteří jsou považováni za jednu z muzikantsky nejzručnějších rockových kapel. Přestože se hudebně pohybují v rockové až metalové oblasti, paradoxně je nejvíce proslavily dvě popové balady: To Be With You a Wild World. Torpey však hrál i s dalšími interprety, jako jsou John Parr, Belinda Carlisle, Robert Plant, skupina Montrose, Richie Kotzen či kapela The Knack. Mr. Big se stali velmi populárními v Japonsku. Torpey, který často zpíval převzaté písně jako přídavek, v zámoří jako zpěvák vydal dvě alba Odd Man Out (1998) a Y2K (1999).

O bicí se Torpey začal zajímat v osmi letech, údajně poté, co sledoval bubenické vystoupení v dechovce na rodinné oslavě. Vznikající zájem později podpořila jeho matka zakoupením bicích k jeho třináctým narozeninám. Na střední škole se už Torpey svému nástroji věnoval naplno. Když se jeho rodina přestěhovala do Phoenixu, zdokonaloval se v hraní v místních kapelách různých stylů od rocku, funky, jazzu až po pop.



Po přesídlení do Los Angels zahájil v polovině 80. let kariéru profesionálního muzikanta. Spolupracoval například s britským zpěvákem Johnem Parrem, kterého v USA proslavily singly St. Elmo's Fire (Man in Motion) a Naughty Naughty. Později se stal bubeníkem na sólovém turné zpěvačky Belindy Carlisle, zakládající členky dívčí skupiny The Go-Go's.

V roce 1987 Torpey účinkoval v televizním show s Rogerem Daltreyem a Bobby Colombym ze slavných Blood, Sweat and Tears. Colomby mu nabídl spolupráci s kapelou The Knack, kterou právě opustil jejich původní bubeník. Hraní v okolí Los Angeles s The Knack se stalo zásadním krokem k angažmá v Mr. Big, protože si ho všimli Billy Sheehan a Paul Gilbert, kteří zrovna hledali bubeníka pro svoji novou kapelu. "Bavilo mě hrát s The Knack, ale když mi Billy hodil lano, skočil jsem po té šanci," vzpomínal Torpey.

Mr. Big získali nahrávací kontrakt u Atlantic Records, ale ještě než začali pracovat na svém debutovém albu, odskočil si Torpey zahrát na turné Now and Zen Roberta Planta, kde nahradil zraněného Chrise Blackwella. "Led Zeppelin byli mým obrovským vzorem. Kluci v Mr. Big věděli, jaká je to fantastická příležitost a dali mi k turné s Plantem své požehnání," doložil Torpey dobré vztahy v kapele, která loni vydala své deváté album Defying Gravity a v níž působil tři desítky let.

Témata: Pat Torpey, Mr. Big, To Be With You

zavřít