Pavel Šrut textoval bigbít stejně samozřejmě jako překládal španělskou poezii

Vydáno 05.05.2018 | autor: Roman Jireš

Smuteční rozloučení s básníkem, autorem knížek pro děti, textařem a překladatelem Pavlem Šrutem v Krematoriu Strašnice, které se uskutečnilo 2. května, vypadalo tak, jak se sluší na pohřeb literáta a textaře. Přátelé a spolupracovníci všestranného autora, který zemřel 20. dubna ve věku 78 let, ho na poslední cestu vyprovodili recitací jeho veršů a písněmi. Obřad zahájili violoncellista Olin Nejezchleba a kytarista Norbi Kovács, kteří zahráli píseň Březen od Petra Skoumala. "Vybrali jsme ji proto, že kluci byli kamarádi," vysvětlil Nejezchleba.

Pavel Šrut textoval bigbít stejně samozřejmě jako překládal španělskou poezii Pavel Šrut textoval bigbít stejně samozřejmě jako překládal španělskou poezii


Smrt si říká rock'n'roll - Pavel Šrut (341.)


Ke katafalku vyzdobeném velkou Šrutovou fotografií a množstvím květin se držiteli mnoha literárních cen přišli poklonit zástupci různých uměleckých odvětví. Nechyběli hudebníci Jan Hrubý, Luboš Pospíšil, písničkář a spisovatel Jiří Dědeček, spisovatel, herec, zpěvák a autor textů Jan Vodňanský, ředitel nakladatelství Lubomír Houdek, herec, scenárista a režisér Břetislav Rychlík a pochopitelně Šrutův dlouholetý spolupracovník Michal Prokop.

Zemřel Pavel Šrut, básník a autor textů pro Michala Prokopa či Petra Skoumala

"Od roku 1983 byl mým nejaktivnějším a pro mě nejdůležitějším textařem. Byl autorem mého největšího hitu Kolej Yesterday, který napsal spolu s Petrem Skoumalem, ale těch textů bylo samozřejmě mnohem víc. On byl také iniciátorem mého návratu na hudební scénu, protože v roce 2005 mě až agresivním způsobem donutil natočit desku Poprvé naposledy. Takže mu vděčím za hodně, a nejen profesně, ale i osobně. Byl to úžasný člověk," prohlásil Prokop.



POSLEDNÍ VÝDECH


Účastníci smutečního obřadu se rozešli za zvuků Skoumalovy písně Kdybych já byl boháčem. Rodina zesnulého požádala o upuštění od kondolencí. Oznámena nebyla ani přesná příčina úmrtí autora trilogie Lichožrouti, za jejíž první díl v roce 2009 dostal Cenu Magnesia Litera. "Poslední výdech už jeho téměř neexistující plíce nezvládly, a tak prý zemřel nadechnutý, stejně jako básník Jan Skácel, o jehož posledním nádechu napsal kdysi text na rozloučenou," naznačil ve smutečním projevu novinář Jiří Peňás.



Pavel Šrut se narodil 3. dubna 1940 v Praze. Byl nositelem prestižní Ceny Jaroslava Seiferta, Ceny Karla Čapka udělované českým PEN klubem nebo Státní ceny za literaturu a překlad. Proslul zejména jako básník. Jeho první báseň vyšla roku 1960 v časopise Kulturní tvorba, první sbírka veršů Noc plná křídel následovala roku 1964. Po sbírce Červotočivé světlo (1969) vycházela jeho tvorba během normalizace pouze v samizdatu.

Úspěšnými se staly jeho písňové texty, jež se staly hity repertoáru Petra Skoumala, Luboše Pospíšila, Michala Prokopa či Vladimíra Mišíka. Podílel se na nejlepších českých rockových albech 80. let, jakými jsou ...a nestřílejte na milence, Jsem v tom (Luboš Pospíšil) nebo Snad nám naše děti, Nic ve zlým, nic v dobrým, Kolej Yesterday (Framus Five). Šrutovy texty zpívala i Marta Kubišová (Banální příběh o domě), Vladimír Mišík (Co Ti dám), Helena Arnetová (Jako...), Jiří Lábus a Oldřich Kaiser (Kdyby prase mělo křídla) nebo Lenka Filipová (Tisíc způsobů jak zabit lásku).

Autor, který studoval anglistiku a hispanistiku na Filosofické fakultě UK, se živil také jako překladatel. Do češtiny mimo jiné přeložil díla takových velikánů, jakými jsou William Shakespeare, Robert Graves, Dylan Thomas, John Updike nebo Leonard Cohen. Spolupracoval také na antalogiích Obrys mušle, Poezie španělské avantgardy nebo Ostrov, kde rostou housle.



Šrut, který textoval bigbít stejně samozřejmě jako překládal španělskou poezii, se dokázal přirozeně orientovat i v tvorbě pro děti. S jeho verši jsme se mohli setkat jako čtenáři časopisů Čtyřlístek, Sluníčko a Mateřídouška. Některé texty pro děti publikoval i pod pseudonymem Petr Karmín.

text: Roman Jireš

Témata: Pavel Šrut, Michal Prokop, Petr Skoumal, Kolej Yesterday

zavřít