Peter Dudák - Frontmana slovenských Hex inspirovali The Cure. Miloval moře, vzduch a svobodu

Vydáno 24.08.2019 | autor: Roman Jireš

Emotivnost aktuálního singlu a nového videoklipu slovenské skupiny Hex, která je známá i v České republice, zvýšila smutná zpráva, že její zpěvák Peter Dudák 14. srpna zemřel ve věku pouhých 46 let. "Jaký je to zvláštní pocit, když ho pumpuješ ve dne v noci...," zpíval v singlu Srdce z úspěšného alba Tebe, které získalo za prodej Zlatou desku.

Peter Dudák - Frontmana slovenských Hex inspirovali The Cure. Miloval moře, vzduch a svobodu Peter Dudák - Frontmana slovenských Hex inspirovali The Cure. Miloval moře, vzduch a svobodu


Smrt si říká rock'n'roll (392.) - Peter Dudák

Příčinou smrti Dudáka byla rakovina slinivky břišní, kterou mu lékaři diagnostikovali minulý rok. Operace a léčba mu nakrátko umožnily vrátit se na koncertní pódia. V poslední době za něj ale za mikrofonem musel zaskakovat Peter Novák.

Zemřel zpěvák skupiny Hex Peter Dudák. Ve věku 46 let podlehl rakovině

Hendrix z jedné strany, Lemmy z druhé

Se zpěvákem vystupujícím pod jménem Ďuďo se v polovině srpna v bratislavské Starej Tržnici na pietní akci rozloučili členové kapely Hex, jejíž sestavu vedle něj tvořili kytarista Martin "Fefe" Žúži, baskytarista Tomáš "Yxo" Dohňanský a bubeník Tibor "Tybyke" Szabados. Poslední sbohem přišla dát také Ďuďova sestra Katarína, kterou doprovázely jeho dcera Mária a přítelkyně Mirka, a široká veřejnost. 

Turné Hex vyvrcholilo koncertem v Bratislavě



"S Peterem a klukama jsme tady ve Starej Tržnici zažili fantastické akce a výbornou náladu, které zde boužel dnes není. Stále se dívám na ty dveře a čekám, že Ďuďo dorazí a bude se dívat do země, nebude chápat, proč se zlobíme, že přišel pozdě... To se stávalo často, dnes bych se ale nehněval, kdyby měl zpoždění," poznamenal Fefe. "Už je to tak. Ďuďo miloval moře, vzduch a svobodu... Už se plaví na jiné lodi a já jsem na něho naštvaný, že nás tady nechal samotné. Přeju mu na tu plavbu čisté nebe a dobrý vítr," dodal.

Lídr kapely Yxo hovořil o Dudákovi jako o renesančním člověku, který rozdával radost a bude ji rozdávat i nadále. "Jak říkal Fefe, Ďuďo někam plave, a jak ho znám, až tam dorazíme my, bude už všechno připravené. Je to puntičkář. Studio bude špičkově vybavené, Jimi Hendrix z jedné strany, Lemmy z druhé. My přijdeme a on nás zase začne kritizovat, jak hrajeme... Milujeme ho a stále ho milovat budeme," prohlásil basák Hexu.



Zbylá trojice během smutečního rozloučení nezahrála naživo žádnou píseň, zněly však reprodukované hity Hexu. Atmosféru doplňovala koláž Dudákových fotografií a možnost zápisu do kondolenční knihy.

Vedle fanoušků a kolegů ze scény si Dudáka připomněli i v Rádiu Expres, kde pracoval v produkčním oddělení. Podílel se na tvorbě hudební grafiky stanice, přípravě jinglů a podkresů. Rádio Expres po oznámení smutné události hrálo každou hodinu píseň Hexu a ve večerním programu nabídlo záznam jejich koncertu.


Dobrá konstelace

Peter "Ďuďo" Dudák sa narodil 11. března 1973. Od šesti let se učil hrát na klavír, později absolvoval Vysokou školu múzických umění a Ekonomickou univerzitu v Bratislavě. S kapelou Hex, která první koncert absolvovala 17. února 1990 v bratislavské Petržalce, jako zpěvák, autor hudby a producent natočil studiová alba Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1992), Abrakadabra (1993), Hex (1994), Ultrapop (1997), Supermarket (1999), Víkend (2002), Nikdy nebolo lepšie (2006), Ty a ja (2010) a Tebe (2017).

Skupina začala být známá široké veřejnosti poté, co se jí ujal producent Martin Sarvaš, a zejména po vydání singlu Dobrý motýl pod vydavatelstvím Monitor EMI. Ten se spolu s videoklipem stal jejím prvním hitem. Mezi další známé písně patří V piatok podvečer, Chvíľu áno, chvíľu nie, Život, Letná láska, 1, 2, 3 dobrý deň, Vetroň nebo Maťo a Linda.

"Pro mě nastal důležitý moment v prváku na gymnáziu, kdy jsme byli na výletě v tehdy ještě východním Německu. Tam jsem poprvé slyšel The Cure. Dovezl jsme si odtamtud nahranou kazetu. Tím se změnil můj vkus, který jsem přenesl i do naší tvorby," vzpomínal před časem Dudák.



"Měli jsme velké štěstí na složení kapely. Skupiny se rozpadají ze dvou hlavních důvodů, buď tam přijde nějaká závislost či drogy, protože je to náročné a nevydrží ten tlak okolí. Druhým důvodem jsou individuality uvnitř. Když jsou na smetišti dva kohouti, kteří mají příliš velké ego, myslí si, že každý to dokáže sám lépe. U nás byla dobrá konstelace," sdělil textař a kytarista Fefe.

Tři desítky let na scéně plánovala jedna ze slovenských nejúspěšnějších kapel oslavit třemi velkými koncerty, které se pod názvem Keď sme s vami Tour měly uskutečnit letos v listopadu v Bratislavě, Žilině a Košicích. Vzhledem k Dudákově smrti patrně Hex chuť na oslavy přejde.

text: Roman Jireš, foto: Karel Prchal, archiv

Témata: Peter Dudák, Hex, The Cure

zavřít