Prince Buster - jamajský hrdina, který ovlivnil hvězdy reggae. Inspiroval ho i Muhammad Ali

Vydáno 01.10.2016 | autor: Dominik Pavliš

Cecil Bustamente Campbell OD, známý pod pseudonymem Prince Buster, je považován za jednoho z nejdůležitějších zpěváků, skladatelů a producentů v historii ska a rocksteady hudby. Jeho nahrávky inspirovaly a udávaly směr ostatním žánrovým umělcům, vznikly zejména v šedesátých letech, před tím, než vypuklo reggae šílenství, které z těchto stylů vzešlo. Zemřel začátkem září. 

Prince Buster - jamajský hrdina, který ovlivnil hvězdy reggae. Inspiroval ho i Muhammad Ali Prince Buster - jamajský hrdina, který ovlivnil hvězdy reggae. Inspiroval ho i Muhammad Ali

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL (264.) - PRINCE BUSTER

Narodil se 24. května 1938 v hlavním městě Jamajky - Kingstonu. Vyrůstal v křesťanské rodině, první hudební zkušenosti proto získával v podobě zpívání v kostele či na soukromých rodinných sešlostech, kde se pěly především křesťanské písně.

Zemřel Prince Buster, průkopník reggae z Jamajky

Ke ska, rocksteady a příbuzným žánrům se dostal díky tomu, že byl představen Clementu Seymourovi Doddovi, vlivnému člověku v branži (jamajský hudební producent, zakladatel studia One a majitel jednoho z nejvýznamnějšího sound systému  doby - Downbeat). Začal u něj pracovat jako člen "ochranky", protože mezi sound systémy panovala vysoká rivalita. Navíc byl celkem úspěšný v boxu a právě díky tomu si vysloužil přezdívku "Prince".

Díky této práci získal mnoho znalostí ohledně fungování sound systému i v oblasti finanční a logistické. Po nějaké době se Campbell stal sám producentem a založil svůj vlastní sound systém - Voice Of The People, který brzy začal konkurovat Doddovi a samozřejmě i mnoha dalším. Jeho první nahrávka je dnes již legendární Oh Carolina z roku 1960. Ta znamenala významný milník pro komunitu rastafariánů, kteří do té doby žili na okraji jamajské společnosti. Píseň nahrál coby producent s triem Folkes Brothers a okamžitě se stala hitem.

vložte odkaz, text nemažte

V roce 1964 vystoupil například v televizním pořadu Ready, Steady, Go!, což jen potvrdilo jeho úspěch ve Velké Británii. V Anglii se také setkal s boxerem Muhammadem Alim, díky kterému konvertoval k takzvanému černému islámu. Zmínku o Alim můžeme později nalézt v písni Earthquake. I přesto, že se v USA nikdy neprosadil, v roce 1967 odjel úspěšné turné na podporu LP Ten Commandments a záznam z něj je dodnes vyhledávanou raritou mezi sběrateli ska/reggae vinylů.

 

Koncem šedesátých let Princova sláva pomalu, ale jistě upadala. Roku 1972 ještě vydal poměrně úspěšné album Big 5 a poté se z náboženských důvodů přestal hudbě věnovat. V Kingstonu si otevřel hudební obchod, který dodnes spravuje jeho rodina. Po hudební kariéře se věnoval podnikání v turismu, ale, bohužel, až do konce 70. let se potýkal s finančními problémy.

Z těch se dostal až s nástupem 2 Tone vlny, kdy kapely předělávaly osvědčené ska, rocksteady a reggae hity ze šedesátých let, mezi nimiž nechyběly samozřejmě ani ty jeho. V této době Buster přijímal honoráře za autorská práva svých songů, začal se vracet na hudební scénu a stal se "patronem" 2 Tone komunity. V roce 1989 se přidal k londýnské kapele The Trojans, se kterou nahrál singl Stack A Lee. Od této doby se znovu rozjela jeho hudební kariéra a začal naplno koncertovat.

Cecil Campbell zemřel ráno 8. září 2016 v nemocnici v Miami na Floridě ve věku 78 let. Příčinou byly srdeční problémy, které se táhly již delší dobu. Mrtvice v roce 2009 zapříčinila, že již nemohl chodit. Zprávu o úmrtí potvrdila Campbellova žena.

text: Dominik Pavliš

Témata: Prince Buster, reggae, ska, rocksteady

zavřít