Ric Ocasek - Frontman The Cars, kteří v osmdesátých letech zářili na MTV, měl české kořeny i manželku

Vydáno 21.09.2019 | autor: Aleš Harazim

Bylo mu už pětasedmdesát let, ale moc na svůj věk nevypadal. O to větším šokem byla zpráva o úmrtí frontmana The Cars. Zemřel na problémy se srdcem. Přitom za svou kariéru mnoho lidí za srdce chytil. Známý moderátor Stelphen Colbert po jeho úmrtí řekl, že Ric Ocasek vytvořil "soundtrack k jeho dospívání". A spousta lidí to měla podobně.

Ric Ocasek - Frontman The Cars, kteří v osmdesátých letech zářili na MTV, měl české kořeny i manželku Ric Ocasek - Frontman The Cars, kteří v osmdesátých letech zářili na MTV, měl české kořeny i manželku


Smrt si říká rock'n'roll (393.) - Ric Ocasek

Čím Ric Ocasek tak moc zaujal svět? Není toho málo. Naskočil v sedmdesátých letech na novou vlnu muziky, ale všechno tak trochu přetvořil ke svému obrazu. Zpíval podobně jako tehdy Lou Reed, ale zatímco Velvet Underground se snažili dělat umění, on inklinoval spíše k popu. Všechny ty sedmdesátkové new wave propriety, které patřily spíše k undergroundu, dostával díky svým melodiím právě do mainstreamu a popu. Divnost se stávala zábavnou.

Zemřel Ric Ocasek, zpěvák The Cars s českými předky

Jeho kapela The Cars vydala svou první desku v roce 1978 a dalo by se říct, že je bezchybná. Není tam jediná špatná písnička. Díky své prvotině se proslavili poměrně brzy a sláva je provázela skrz rok 1984, v němž se stali jednou z prvních velkých hvězd MTV (hlavně díky bizarnímu videoklipu k You Might Think, jen se na něj podívejte na YouTube).

Ten videoklip je taková hezká ukázka toho, jak se doba posouvá. V osmdesátých letech to byl hit. Dnes by se to dalo považovat za jasný důkaz velmi nezdravého stalkingu jedné nebohé ženy, která o někoho nemá zájem. Tehdy se videoklip k You Might Think stal klipem roku na MTV. Koho porazil? Třeba Thriller od Michaela Jacksona. Tak moc byli The Cars ve své době velcí.

The Cars vydali celkem šest alb a sedmé po smrti basáka a občasného zpěváka, Benjamina Orra. Není to zase tolik desek na to, kolik hitů vytvořili a jak nestárnoucí ty songy dodnes jsou. Stačí vyjmenovat pár písniček z jejich debutu: Good Times Roll, My Best Friend’s Girl, Just What I Needed, You’re All I’ve Got Tonight. Všechno jsou to dodnes hity. Všechny vyšly na prvotině. Všechny osobně napsal Ric Ocasek.

Jeho muzika se nedala moc zaškatulkovat, ale díky tomu dokázala oslovit velkou spoustu lidí se zájem v mnoha žánrech. Fanoušci rocku milovali kytarové riffy v Just What I Needed. Pokud jste spíše do sedmdesátkové new wave, nabízel pro vás Ocasek syntezátorové Moving in Stereo. V podstatě se The Cars stali kapelou, kterou měli všichni rádi a nikdo proti ní nemohl nic mít - byl to pop, ale byl to chytrý pop. A všechno, od prvních tónů do toho posledního, za tím vším stál Ric Ocasek.

Narodil se v roce 1944 v americkém Baltimoru. Jeho rodiče byli také z Ameriky, ale jak už příjmení napovídá, prarodiče pocházeli z Československa. Ric Ocasek ovšem své české kořeny nikdy moc nezkoumal a nezajímaly ho. "Byl to Američan jako poleno," řekla v jednom rozhovoru jeho manželka, se kterou byl 28 let. Shodou okolností první česká supermodelka Pavlína Pořízková.

Její rodiče utekli před komunismem do zahraničí, ona sama se tam pak v osmdesátých letech prosadila jako modelka. Pak si zahrála ve videoklipu k Drive a bylo to. Když se vzali, bulvární média o nich ráda mluvila jako o Krásce a zvířeti, ale Pavlína Pořízková si z toho nic nedělala. Ric Ocasek pro ni byl geniální kombinací "Spocka ze Star Treku, Davida Bowieho, Ježíše Krista a Chopina".

Spock, David Bowie, Ježíš Kristus a Chopin v jednom. Skvělý popis Rica Ocaseka.

Text: Aleš Harazim

Témata: Ric Ocasek, The Cars, smrt, úmrtí, biografie

zavřít