Robert McAllister - Ten, který pro další generace uchoval legendární koncerty Rolling Stones či Guns N' Roses

Vydáno 31.03.2018 | autor: Lucie Šimůnková

Světově uznávaný, oceněný a vážený. Robert McAllister, zvaný Kooster, byl jakožto majitel nahrávacího studia Record Plant Remote mistrem svého oboru. Během své dlouhé kariéry natočil stovky živých koncertů. Letos 23. března ve věku 67 let zemřel. 

Robert McAllister - Ten, který pro další generace uchoval legendární koncerty Rolling Stones či Guns N' Roses Robert McAllister - Ten, který pro další generace uchoval legendární koncerty Rolling Stones či Guns N' Roses


Smrt si říká rock'n'roll (336.) - Robert McAllister

Psal se rok 1978, když Robert poprvé přišel do studia Records Plant v New Yorku. Tehdy nastoupil jako asistent mobilního studiového zvukaře, který pracoval převážně na cestách. Jeho pozici pak nahradil a v roce 1991 zakoupil od společnosti Record Plant Studios vlastní vybavení a začal podnikat.

Peter Jurkovič - Bluesman a kytarář, který vyrobil nástroje pro Erica Claptona, Jeffa Becka i Billyho Gibbonse

Od té doby se začala psát zásadní kapitola historie nahrávání živé hudby. Firma Record Plant Remote se rázem stala nejvyhledávanější nahrávací společností co se týče zprostředkování kvalitních živých přenosů. Robert, jemuž přátelé neřekli jinak než Kooster, si vybudoval reputaci.

Stál za mnoha slavnými přenosy, na které dnes vzpomínáme jako na legendární. Dokázal skvěle zachytit ikony, jako jsou Rolling Stones, Bruce Springsteen, Guns N Roses, Prince, The Who, Bon Jovi nebo Billy Joel. Zasloužil se o zaznamenání velkého kusu hudební historie. Na svědomí má například i přenosy z festivalu Woodstock, konkrétně z ročníků 1994 a 1999.

Držitel ceny Grammy a vášnivý motorkář

Jeho přínosu si vážila i veřejnost. Obdržel Grammy za film Standing in the Shadows of Motown. Současně si vysloužil tři nominace na ceny EMMY. Ceněn byl zejména za záznamy Live To Air koncertů Whitney Houston, Janet Jackson a Bette Midler na HBO. Údajně si od práce nejlépe odpočinul na cestách. Na své motorce rád cestoval po Evropě. Navštívil také Vietnam nebo Brazílii.

Jeho odchod zarmoutil nespočet lidí z branže. Nejlépe jej však popsal jeho nejlepší kamarád a kolega z Wave Distribution Gil Griffith. "Jeden z největších tvůrců si dnes ráno užil poslední koncert. A nyní odešel domů na onen lepší svět. Odpočívej v pokoji. Robert Kooster McAllister - milovaný syn, otec, partner, bratr, přítel - a jeden z nejchytřejších, nejúžasnějších lidí, které jsem kdy poznal. Všem nám budeš chybět, kamaráde. Hudební vesmír má ode dneška v sobě velké díry."

Jeho dědictví ale bude žít navždy ve formě nesčetného množství skvělých výkonů, které se mu podařilo zachytit.

text: Lucie Šimůnková

Témata: Rolling Stones, Billy Joel, Guns N' Roses, Whitney Houston, Bruce Springsteen, Prince, The Who

zavřít