SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Alexandrovci - Umění ve vojenských uniformách

Vydáno 07.01.2017 | autor: redakce

Mohlo by se zdát, že nic není vzdálenějšího populární hudbě než ruský armádní soubor soubor písní a tanců, který je známý pod názvem Alexandrovci. Ovšem tihle šviháci ve vojenských uniformách mimo jiné u Berlínské zdi zpívali skladby Pink Floyd nebo s finskými Leningrad Cowboys nahráli titulní skladbu k filmu Lov na ponorku. Smrt čtyřiašedesáti členů slavného souboru 25. prosince loňského roku při pádu Tu-154 do Černého moře dala vzpomenout na další úmrtí při leteckých nehodách.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Alexandrovci - Umění ve vojenských uniformách Alexandrovci v Českých Budějovicích v roce 2010. Foto: Petr Tibi


Smrt si říká rock'n'roll (277.) - Alexandrovci

Podobné havárie postihly například v roce 1959 jednoho z průkopníků rock'n'rollu Buddy Hollyho nebo v roce 1977 tři rockery z Lynyrd Skynyrd. A zrušení koncertu Alexandrovců před dvěma lety v litevském městě Visaginas s odůvodněním, že vystoupení souboru zatěžuje nežádoucí ideologický nános? To už je vážně rock'n'roll...

FOTOREPORT: Alexandrovci v Budějovicích

"Vystupujeme sice v uniformách, ale přivážíme pouze umění," uvedl vedoucí souboru Michail Alexandrovič Maruševskij před posledními koncerty Alexandrovců v České republice, které se v roce 2015 konaly u příležitosti 70. výročí osvobození a ukončení druhé světové války. Pořadatelé tehdy čelili vzhledem k událostem na Ukrajině a ruské anexi Krymu výtkám aktivistů, soubor však zdůrazňoval, že evropské turné se koná jako "vzpomínka na všechny, kdo se nevrátili ke svým rodinám".

SMRTÍ ZPĚV NEKONČÍ

V Rusku druhý den po neštěstí platil státní smutek, při kterém byly vlajky spuštěny na půl žerdi. Stovky lidí kladly květiny a rozjímaly u zkušebny Alexandrovců v centru Moskvy. Květiny a zapálené svíčky se objevily před ruskými ambasádami v řadě metropolí, včetně Londýna či Washingtonu. Pohnutí nad katastrofou vyjádřila řada zahraničních státníků, včetně českého prezidenta Miloše Zemana. "Je to šokující zpráva, která mi ve sváteční ráno zasadila hlubokou ránu do srdce," uvedla Helena Vondráčková, která letos se souborem měla vystupovat na turné po Slovensku. "Zatím si netroufám odhadovat, jak to celé dopadne. Je mi to moc líto, v myšlenkách jsem s pozůstalými," dodala.

vložte odkaz, text nemažte

V letošním roce měli Alexandrovci vystoupit v deseti krajských městech v Česku. Turné mělo začít 11. května 2017 ve Zlíně a skončit 22. května v Plzni. Podle pořadatelů se koncerty European Tour 2017 uskuteční pravděpodobně tak, jak bylo v plánu. "V první polovině roku mají naplánováno 75 koncertů. Turné se nezruší, ale nevylučuje se, že se některé termíny posunou," uvedl Rudolf Héger, výhradní manažer pro střední Evropu.

Více jak polovina členů sboru Alexandrovců se zřítila do Černého moře. Nebyli nalezeni přeživší, ostatky ano

S ruským armádním souborem, jehož představení v tuzemsku navštěvovaly desítky tisíc lidí, v minulosti vystupovali například Karel Gott, Lucie Bílá, Bára Basiková, Petr Kolář, Peter Dvorský, Aleš Brichta a další. Jeho historie sahá do roku 1928, kdy zahájil činnost s dvanácti členy. Vedl ho profesor hudby Moskevské konzervatoře Alexander Vasilijevič Alexandrov, později národní umělec. Soubor měl na frontách povzbudit vojáky svým zpěvem a tancem. V průběhu druhé světové války uskutečnil kolem patnácti set vystoupení. Později se jeho řady rozrostly až na 300 členů. V současnosti měl 186 členů, včetně devíti sólistů a šedesáti čtyř zpěváků v mužském sboru, třiceti osmi členů orchestru a třiceti pěti tanečníků a tanečnic.


S Alexandrovci vystupovala také Petra Janů. Foto: Petr Tibi

VOJENSKÝ POHŘEB

Ruský letoun Tu-154 s 92 lidmi na palubě, včetně šedesáti čtyř členů Alexandrovova armádního souboru písní a tanců, se zřítil do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikdo nepřežil. Letadlo mělo na letišti Adler u Soči mezipřistání kvůli dotankování. Letělo z Moskvy za ruskými vojáky působícími v Sýrii na straně vládních jednotek bojujících s povstalci. Podle zpráv vyšetřovatelů havárie na troskách armádního letadla nebyly nalezeny žádné známky výbuchu ani požáru. Prověřuje se i verze teroristického aktu, ne však jako hlavní. Tu-154 byl zcela zničen nárazem na vodní hladinu a mořské dno. Na palubě byli takřka všichni členové pěvecké části souboru. Pohřeb s vojenskými poctami se má konat na vojenském hřbitově, který se nachází na moskevském předměstí Mytišči.



Po jedné z obětí, šéfovi Alexandrovců, generálovi Valeriji Chalilovi, byla na začátku roku pojmenována moskevská škola pro vojenské hudebníky. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přispěchal s oznámením, že konkurs do sboru a do orchestru pro doplnění Alexandrovců začne po Novém roce. Zdůraznil, že cílem je udržet dobrou pověst a vysokou úroveň souboru.

text: Roman Jireš

Témata: Alexandrovci, Černé moře, Valerij Chalilov

zavřít