SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Dennis Wilson (214.)

Vydáno 17.10.2015 | autor: David Stoklas

Směs slané vody a písku Dennise Wilsona naprosto uhranula. Jenže to, že bubeník surf-rockových The Beach Boys tuto kombinaci později doplňoval litry alkoholu a drogami, mělo katastrofální účinek. Utopil se ve svých devětatřiceti letech, když se v podnapilém stavu potápěl u pobřeží Marina Del Rey v Kalifornii.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK’N’ROLL: Dennis Wilson (214.) Dennis Wilson zemřel v 39 letech.

Ačkoliv si kapela The Beach Boys značně zakládala na image sexy chlápků se surfovacím prknem, jediný, kdo z nich opravdu surfovat uměl, byl právě prostřední z bratrů Wilsonových Dennis. Ten na rozdíl od svých bratrů pro surf žil. Oni naopak zdědili o trochu více hudebního nadání. Už od malička byli k hudbě vedeni svým pedantským a velice ambiciózním otcem Murry Wilsonem, který se později stal i jejich producentem a manažerem. Dennis se však velice často odmítal účastnit rodinných hudebních sešlostí. Raději si po nocích zpíval s bratry veselé popěvky.

JEDINÝ SVÉHO DRUHU

Když si jeho starší bratr Brian spolu s nejmladším Carlem založili kapelu, jejich matka tlačila na Briana, aby Dennise vzali do party. To se nakonec stalo a zbylo na něj místo u bicích, za kterými v životě neseděl. Netrvalo dlouho a osvojil si základní rytmy. Nikdy se však pořádně bubnovat nenaučil a často se stávalo, že si na nahrávání ve studiu zvali zdatnější hráče. Dennis se nad to povznesl a nijak mu nevadilo, že občas prostě nehrál.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Beach Boys (181.)

Krátce po vzniku začal na Briana tlačit, aby zpívali o té nejbáječnější věci na světě – o surfování. Pojmenovali se The Beach Boys a hned bylo jasné, že jejich hudba bude vymazleným soundtrackem kalifornské pláže. Vrtošivé kytary spolu s pohodovými melodiemi a zpěvnými refrény tvořily dokonalou souhru s rozpáleným sluncem západního pobřeží. Bratři Wilsonovi mezi sebe ještě vzali svého bratránka Mike Lovea a kamaráda Ala Jardineho.

V prosinci roku 1961 vyletěl do světa singl Surfin‘. Ten si proklestil strmou cestu ke slávě a během několika týdnů se infiltroval do losangeleských rádiových éterů. Jejich otec je tlačil dále a nedá se popřít, že významný podíl na jejich úspěchu mělo velké úsilí Wilsona seniora. V době vydání prvního singlu jim domluvil první placené hraní. Za tři sta dolarů předskakovali manželskému páru Turnerových na oslavě příchodu nového roku 1962. Debutové album Surfin‘ Safari přišlo v říjnu 1962.

Dennis nebyl bůhvíjak skvělý muzikant a sám to o sobě věděl. Většinu skladeb složil nejstarší z bratrů. Ovšem to neznamená, že byl Dennis jen kluk do party. Podílel se na hitech jako Do You Wanna Dance, kde se ujal hlavního vokálu, nebo Girls On The Beach z alba All Summer Long.

SURFAŘ A VRAH

Že se zapletl se sériovým vrahem Charlesem Mansonem a jeho nohsledy, ho doprovázelo až do konce života. Na otázky kolem jejich vztahu odpovídal velmi nerad. Začalo to tím, že jednoho dne svezl dvě stopařky. Z těch se pak vyklubaly členky Mansonovy skupiny. Domů dorazil ve tři ráno a před domem na něj čekal sám Manson. Dramatická atmosféra nabízí scénář, že se stalo něco strašného, ale opak je pravdou. Manson pro Wilsona napsal několik skladeb. Tu s názvem Never Learn Not to Love pak dokonce The Beach Boys vydali. Manson a jeho skupinka využili pohostinnosti bubeníka, avšak zanechali za sebou takovou spoušť, že se ani Denis nepokoušel dát dům do pořádku a opustil ho i s jeho nájemníky, kteří mu začínali přerůstat přes hlavu. Wilson poté obdržel od Mansona několik výhrůžek a z obavy nad jeho výbušnou náturou s ním raději úplně přerušil kontakt.

KONEC JEDNOHO DLOUHÉHO LÉTA

Dennis Wilson zastával filosofii "Live fast, die young“. Se stoupající slávou a přívalem peněz přišel i démon alkohol a došlo i na honbu s drakem, jak se slangově říká užívání tvrdých drog. The Beach Boys mu dali jasné ultimátum. Buď se sebere a půjde na odvykačku, nebo končí. Dennis si vybral tu druhou možnost a chtěl zkusit štěstí v sólové kariéře. Sedm let po odchodu ze surfové kapely vydal v roce 1977 své jediné sólové album s názvem Pacific Blue Ocean.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Eddie Cochran (213.)

Měsíc před smrtí se stal Dennis tulákem a vedl život ve stylu beatníka Jacka Kerouca. Kvůli dluhům musel prodat svou oblíbenou jachtu.

Krátce po jeho třicátých devátých narozeninách ho nenapadlo nic lepšího, než že si půjde vyzvednout ze dna moře věci, které vyházel z jachty tři roky zpátky. Voda měla tou dobou necelých čtrnáct stupňů a Wilson byl samozřejmě posilněn alkoholem. Jeho bezvládné tělo pak našla pohřební stráž. Zemřel tam, kde vlastně nejvíce žil. V objetí slaných vln.

Kolem jeho pohřbu panovaly spory mezi vdovou Shawn Love a zbytkem jeho rodiny. Shawn ho chtěla pochovat po námořnicku ve vodě, zatímco kapela i Dennisova matka trvaly na tradiční kremaci. První variantu mohli tehdy mít jen příslušníci amerického námořnictva - prezident Ronald Reagan ale udělil výjimku, když vdova po Wilsonovi nakonec spor vyhrála. Na konci obřadu hrála skladba Farewell, My Friend, kterou složil sám surfař Wilson.

text: David Stoklas

zavřít