SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Geoff Nicholls - Nenápadná, ale důležitá součástka Black Sabbath

Vydáno 04.02.2017 | autor: redakce

Život není příliš spravedlivý, a ani ten hudební. Smrt Geoffa Nichollse zaznamenala především hudební periodika, přitom by člověk očekával, že úmrtí člena Black Sabbath vyvolá mnohem větší publicitu. Důvod je ten, že nenápadný hráč na klávesové nástroje, který zemřel po dlouhé nemoci 28. ledna ve věku 68 na rakovinu plic, byl nestálým členem ve velmi nestálé sestavě metalové legendy. S Black Sabbath paradoxně natočil více studiových desek než Ozzy Osbourne.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Geoff Nicholls - Nenápadná, ale důležitá součástka Black Sabbath Geoff Nicholls - Nenápadná, ale důležitá součástka Black Sabbath


Smrt si říká rock'n' roll (281.) - Geoff Nicholls

"Geoff mi byl vždy velmi blízko a byl to skutečný a opravdový přítel. Podporoval mě celou cestu, téměř 40 let. Bude mi chybět a bude v mém srdci do doby, než se setkáme znova," reagoval na jeho smrt kytarista Tony Iommi, který sám bojoval s rakovinou mízních uzlin a určitě mu nepřidá na klidu, že Nichollsovi se údajně staly osudnými vedlejší účinky chemoterapie.

Zemřel Geoff Nicholls, dlouholetý klávesák Black Sabbath. Osudné se mu staly vedlejší účinky chemoterapie

OFICIÁLNĚ NEOFICIÁLNÍ ČLEN SABATŮ

Nicholls se jako klávesák a místy i autor textů a hudby podílel na všech albech Black Sabbath v letech 1980 až 1995. Poprvé se objevil na desce Heaven and Hell a je mu připisováno autorství basové linky v titulní skladbě. Postupně obohatil kovový zvuk slavné birminghamské kapely na nahrávkách Mob Rules (1981), Born Again (1983), Seventh Star (1986), The Eternal Idol (1987), Headless Cross (1989), Tyr (1990), Dehumanizer (1992), Cross Purposes (1994) a Forbidden (1995), na nichž se vystřídali zpěváci Ronnie James Dio, Glenn Hughes a Tony Martin.



Členem Black Sabbath se Nicholls stal v roce 1985 a v kapele vydržel s přestávkami až do roku 1996. Později se ale v rámci turné Black Sabbath představil například 9. června 1998 na atletickém stadiónu v pražském Edenu. Jeho postavení v kapele bylo někdy považováno za oficiální a jindy ne. Na turné při živých vystoupeních býval odsunut na zadní nebo boční stranu jeviště, výjimkou bylo turné na podporu alba Seventh Star, kde hrál na pódiu jako rovnoprávný člen skupiny. Podle vyjádření spoluhráčů "jeho role v kapele nebyla nikdy nižší než důležitá". Jeho hlavní úlohou byla hra na klávesy, na některých koncertech však vzal do ruky i rytmickou kytaru.

LIVE: Poslední sabat Black Sabbath: Démon Ozzy v Praze navždy uzavřel bránu do pekla

OD KYTARY KE KLÁVESŮM

Geoff Nicholls se narodil 28. února 1948 v průmyslovém centru Anglie Birminghamu. Před vstupem do Black Sabbath hrál se skupinou Quartz, která patřila mezi představitele nové vlny britského heavy metalu. Ještě předtím na přelomu 60. a 70. let působil jako sólový kytarista v birminghamské formaci Johnny Neal a Starliners. S Black Sabbath začal spolupracovat v roce 1979 poté, co vyhodili Ozzyho Osbournea a angažovali nového zpěváka, kterým se stal Ronnie James Dio. Nicholls nastoupil původně jako druhý kytarista, během krátkého odchodu Geezera Butlera přešel na baskytaru. Po jeho návratu se stal hráčem na klávesové nástroje.

vložte odkaz, text nemažte



V sestavě 'Sabatů' vystřídal později velmi vyhledávaného Dona Aireyho, dnes člena Deep Purple. Nichollse pak nahradil člen sólo projektu Ozzyho Osbournea Adam Wakeman, který byl vybrán jako nový hráč na klávesy během turné Black Sabbath v roce 2004 a 2005 jako součást Ozzfestu. Až do své smrti hrál Nicholls na klávesy s bývalým zpěvákem Black Sabbath Tony Martinem v jeho kapele Tony Martin's Headless Cross a na obou Martinových sólových albech.

Roman Jireš

Témata: Black Sabbath, Geoff Nicholls, metal

zavřít