SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Greg Lake - jeden ze tří mušketýrů progresivního rocku sedmdesátých let

Vydáno 17.12.2016 | autor: Dominik Pavliš

Britský hudebník, zpěvák, producent a v neposlední řadě skladatel Greg Lake podlehl na sklonku letošního roku po dlouhém boji rakovině. Proslavil se především jako zakládající člen skupiny King Crimson a tria Emerson, Lake and Palmer.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Greg Lake - jeden ze tří mušketýrů progresivního rocku sedmdesátých let Greg Lake - jeden ze tří mušketýrů progresivního rocku sedmdesátých let


Smrt si říká rock'n'roll - Greg Lake (275.)

Lake, který se narodil 10. listopadu 1947 v pobřežním městě Poole v hrabství Dorset na jihu Anglie, se začal zajímat o hudbu již v útlém mládí. Zajímavostí také je, že největší hit tria Emerson, Lake & Palmer Lucky Man složil v době, kdy ještě docházel do školy. První kapela, ve které hrál, se jmenovala The Gods. Byli v ní někteří pozdější členové Uriah Heep. Greg však tuto skupinu opustil, ještě než stihla vydat své první album. Odešel s jasným důvodem - s dávným přítelem Robertem Frippem měl v úmyslu založit kapelu King Crimson. Jelikož ale byli oba kytaristé, Lake se rozhodl, že začne hrát na baskytaru.  

Zemřel Greg Lake, člen tria Emerson, Lake and Palmer podlehl rakovině

Na debutovém albu formace s názvem In The Court Of The účinkoval Lake jako zpěvák a skladatel. Deska měla být původně produkována Tony Clarkem, který pak spolupracoval s The Moody Blues. Po několika prvních dnech Clarke od skupiny odešel, protože nemohl přijít na kloub tomu, co se snaží vytvořit. Lake se tedy ujal role producenta, ačkoliv je na albu pod produkcí podepsán i zbytek kapely.

King Crimson vyjeli na turné po Severní Americe s anglickou progresivní rockovou partou The Nice, pro kterou to bylo její poslední turné vůbec. V roce 1970, konkrétně v dubnu, Lake opustil sestavu a společně s klávesistou Keithem Emersonem z The Nice a bubeníkem Carlem Palmerem z Atomic Rooster založili trio Emerson, Lake and Palmer. I když Lake odešel od King Crimson, souhlasil s tím, že jim pomůže dokončit jejich druhé album, které neslo název In The Wake Of Poseidon.


Emerson, Lake and Palmer v dobách největší slávy

ROZPADY A NÁVRATY EMERSON, LAKE AND PALMER

Poté se již mohl naplno věnovat hraní s Emersonem a Palmerem. V sedmdesátých letech slavili obrovský úspěch. Prodali více než 30 miliónů alb a zásadně se podíleli na vývoji progresivního rocku. Lake autorsky přispěl do repertoáru tria mnoha skladbami, z nichž byly nejvýraznější soulově laděné kytarovky C'est la vie, Still… You Turn Me On a The Sage.

vložte odkaz, text nemažte

V roce 1973 založil Lake značku Manticore a podepsal smlouvy s umělci, jako byli italští Premiata Forneria Marconi a Banco del Mutuo Soccorso či textař Emerson, Lake and Palmer a King Crimson - Peter Sinfield. Po rozpadu ELP začal Lake v roce 1983 jezdit po turné se skupinou Asia jako dočasná náhrada za Johna Wettona a vydal také dvě sólová alba - Greg Lake (1981) a Manoeuvres (1983). U obou mu asistoval Gary Moore.

Začátkem roku 1990 se Emerson, Lake and Palmer znovu sešli a začali objíždět především letní koncerty. Také vydali další dvě studiová alba. O osm let později zavládla mezi členy špatná nálada a Lake své dva spoluhráče opustil. Dohromady vydal na své sólové dráze osm studiovek, z čehož poslední je kompilace z roku 2007 s názvem Greg Lake. 

Greg Lake zemřel v Londýně 7. prosince 2016 ve věku 69 let po boji s rakovinou. Přes Twitter to oznámil jeho manažer, který popsal bitvu s nemocí jako "dlouhou a neústupnou". Nyní je Palmer posledním žijícím členem skupiny, protože Keith Emerson spáchal letos na jaře sebevraždu.

text: Dominik Pavliš

Témata: Emerson, Lake and Palmer, Greg Lake, progresivní rock

zavřít