Václav Havel - Oslovil svět rock'n'rollu, undergroundu i jazzu, hrály mu světové hvězdy i Česká filharmonie

Vydáno 22.12.2018 | autor: Roman Jireš

V souvislosti s exprezidentem Václavem Havlem, který zemřel 18. prosince 2011, si nelze nevzpomenout na hudební mejdan ve zcela zaplněných prostorách pražského paláce Lucerna před sedmi lety. Narychlo zorganizované rozloučení, které navázalo na státní pohřeb ve svatovítské katedrále a soukromý obřad ve strašnickém krematoriu, ukázalo Havlův význam nejen pro politiku, ale také pro muziku, divadlo a film.

Václav Havel - Oslovil svět rock'n'rollu, undergroundu i jazzu, hrály mu světové hvězdy i Česká filharmonie Václav Havel - Oslovil svět rock'n'rollu, undergroundu i jazzu, hrály mu světové hvězdy i Česká filharmonie


Smrt si říká rock'n'roll (367.) - Václav Havel

Celý palác Lucerna včetně pasáže tehdy zaplnil program, jehož součástí byla i výstava fotografií a divadlo. Hlavní slovo však měla hudba - příchozí vítala Horňácká cimbálová muzika a na pódiu Velkého sálu se střídaly kapely jako Garage & Tony Ducháček, Jasná páka a Hudba Praha. Dorazil David Koller, s nímž si zahrál Ivan Král, který přiletěl z Ameriky, Tata Bojs i slovenské skupina Bez ladu a skladu a Živé kvety. Zazpívali dojatá Tonya Graves i Matěj Ruppert, dále nechyběli Štěpán Rak, Jiří Stivín a Vladimír Mišík, který společně s Radimemm Hladíkem zahrál také skladbu Variace na renesanční téma označenou za "hudební kondolenci".

BLOG: Honza Unger (Zrní ) - Václav Havel byl pro mě majákem, jedním z největších hrdinů a vzorů

Akci nazvanou Pocta Václavu Havlovi zakončila jeho oblíbená kapela Plastic People of the Universe a s ní personálně spojená formace Velvet Underground Revival Band. V závěru Ivan Král přivítal na jevišti Suzanne Vega, která společně s publikem zazpívala píseň Tom's Diner, kterou prý před lety Havlovi hrála, když se poprvé setkali ve Spojených státech.

Perfect Day s Lou Reedem

Těžko některý z prezidentů v budoucnosti dosáhne takové úcty mezi světovými hudebními veličinami, jako se to podařilo Václavu Havlovi. Na poctu v pražské Lucerně v březnu 2012 navázal v Českém centru na Manhattanu večer nazvaný Love Is Here To Stay. Hold zesnulému disidentovi a prvnímu českému prezidentovi na něm vzdala legenda newyorské hudební scény Lou Reed spolu se Suzanne Vega či Ivanem Králem, který v minulosti hrál s Patti Smith nebo Iggym Popem. Zahráli i členové newyorské undergroundové kapely The Fugs. Reed místo hudebního vystoupení přečetl několik svých textů. "Tohle věnuji svému skvělému příteli. Je to z věci nazvané Lulu," odkázal na své album, které natočil spolu s Metallikou.

RETRO: Rolling Stones v Praze v roce 2003 f*ckovali komunisty, uvedl je Václav Havel

Reed, nonkonformní zakladatel Velvet Underground, v roce 1998 soukromě navštívil Havla po jeho pozvání na zámku v Lánech. Hudebník, který byl tehdy hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, setrval s prezidentem v půlhodinovém přátelském rozhovoru. Havel byl několik let předtím přítomen Reedovu pražskému koncertu, Reed byl naopak mezi americkými příznivci Václava Havla, kteří se na podzim roku 1996 zúčastnili oslav jeho šedesátin v New Yorku. V dubnu 1990 uskutečnil Reed v Praze s Havlem rozhovor pro americký časopis specializovaný na rockovou hudbu. Při posledním rozloučení s bývalým prezidentem ve strašnickém krematoriu v prosinci 2011 také zazněl Reedův hit Perfect Day.


Svoboda s Rolling Stones

V souvislosti s Havlovou zálibou v hudbě se často připomínají i jeho osobní kontakty s Rolling Stones. Oblíbená je příhoda, jak se kvůli prezidentovu krátkému opětovnému setkání se skupinou na letišti v australském Melbourne musela v roce 1995 pozdržet oficiální politická delegace. Penále za zdržení svého letadla tam údajně měla platit kapela, která se chtěla s Havlem vidět. Prezident přiletěl do Melbourne z Canberry, Rolling Stones se zase přesouvali z Melbourne do Sydney na koncert propagující jejich tehdejší album Voodoo Lounge.

Osm desítek gratulantů obsadilo Lucernu. Václav Havel by slavil 80 let

Havel osobně uvedl čtvrtý český koncert Rolling Stones, který se konal 27. července 2003 na Letenské pláni. Zavzpomínal tehdy na vystoupení kapely v Praze v srpnu 1990. "Několik málo měsíců poté (po demonstracích v listopadu 1989) se stalo něco, co bylo po dlouhá desetiletí předtím nemyslitelné. Z hvězdného nebe se snesla do naší republiky kapela Rolling Stones. Jejich tehdejší koncert na Strahově byl vnímán nejen rockovými fanoušky, ale snad všemi našimi spoluobčany jako důkaz svobody. A členové této slavné skupiny jako její poslové," uvedl za jásotu diváků.


Bedňák u Joan Baez

K Česku má díky Havlovi mimořádný vztah také americká písničkářka, kytaristka a bojovnice za mír a lidská práva Joan Baez. Pamětníci nikdy nezapomenou na poprask, který vzbudilo její první vystoupení v bývalém Československu v červnu 1989. Na Bratislavské lyře za bouřlivého potlesku věnovala píseň Chartě 77 a z pódia pozdravila tehdejšího disidenta Havla. Ten měl tajnou policii v patách. Aby ho nesebrali, dělal zpěvačce "bedňáka" a nosil kytaru. Když na scénu Baez pozvala zakázané písničkáře Ivana Hoffmana a Vladimíra Mertu, vypnuli jí pořadatelé zvuk. Už v roce 1976 protestovala proti pronásledování členů Plastic People Of The Universe, o dva roky později pak v Londýně uctila desáté výročí okupace Československa. V roce 2009 například vystoupila na koncertě, který při oslavách dvaceti let od Sametové revoluce uspořádal Havel.

Úcta hudebních hvězd


Americký zpěvák Joe Lynn Turner, který byl loni v Praze hostem festivalu Rock for Soul, za jeden z důvodů své účasti označil úctu k osobě bývalého československého a českého prezidenta, jehož památku si chce připomenout. "Václav Havel byl pravděpodobně nejznámějším českým politikem, který změnil historii své země. Znám ho rovněž díky jeho humanitárnímu úsilí. Přál bych si, aby v dnešním světě bylo více takto statečných a odvážných vůdců," řekl rocker známý ze svého působení v skupinách Deep Purple a Rainbow.

Vytvoření velkého gobelínu na počest bývalého prezidenta Václava Havla, který byl odhalen na pražském letišti, zaplatili Bono a The Edge ze skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono. Gobelín navrhl český umělec Petr Sís a stál 1,5 milionu korun. Umělci jej podpořili, protože tím chtěli Havlovi vzdát hold.



Bono podle letiště k významu Havlovy osobnosti uvedl, že jen málo autorů dokáže své psané slovo stvrdit i svými činy. "Cena za službu veřejnosti je vždy vysoká. Děsí mě, když umělec záměrně ignoruje svůj vlastní literární hlas, aby tím sloužil ostatním hlasům, to může z demokracie vytvořit disharmonii. Václav ale díky svému jedinečnému sluchu dokázal ve všem tom hluku najít čistou melodii a inspirovat tak obrovské množství různých lidí," uvedl Bono. Havlův vliv je podle něj patrný "všude kolem nás". Bono a Havel například dlouhá léta podporovali barmskou opoziční vůdkyni a držitelku Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

"Václav Havel byl inspirací pro naši skupinu, stejně tak jako pro politiky, básníky a všechny ostatní. Jsme šťastní, že jsme ho mohli nazývat přítelem," sdělil The Edge. "Neúnavné úsilí Václava Havla nás přiblížilo ke světu, který podporuje svobodu a lidská práva pro všechny, proto nám Václav tolik chybí," komentoval jeho odkaz Sting.

Havla uznávaly i další hudební osobnosti. Například Paul Simon zazpíval v roce 1990 hit Bridge Over Troubled Water na vystoupení v newyorské katedrále svatého Jana Pocta Václavu Havlovi, kterým vzdaly osobnosti americké kultury čest tehdy československému prezidentovi na závěr jeho návštěvy USA.

Underground na Hrádečku


Legendární je Havlův aktivní vztah k undergroundu. Asi nejznámější je jeho spolupráce s Plastic People of the Universe, jejichž Pašijové hry velikonoční měly v dubnu 1978 premiéru na Havlově chalupě na Hrádečku. Havel také vybral texty na album Půlnoční myš. Nahrávka s texty Christiana Morgensterna, Ivana Wernische, Karla Hynka Máchy, Egona Bondyho a Milana Nápravníka vyšla v roce 1987 v Británii a v roce 2001 u nás. Rozpadlou kapelu později resuscitovalo přání Havla, který již byl prezidentem, aby Plastici zahráli k výročí Charty 77.

Těsné pouto vázalo Havla k Trutnoff Open Air Festivalu, jehož zatím poslední ročník se uskutečnil před dvěma lety v trutnovském areálu Na Bojišti. Někdejší prezident býval návštěvníkem festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987. Hudební přehlídka byla v roce 2016 věnována jeho nedožitým osmdesátinám. "Přítomnost našeho náčelníka a jeho duch jsou cítit při každém setkání. Jeho tvář bude k festivalu patřit, dokud bude trvat, minimálně v tomto teritoriu," uvedl ředitel akce Martin Věchet, který v roce 2007 na hlavním pódiu slavnostně Havla v duchu 'indiánského image festivalu' dekoroval čelenkou a prohlásil jej za náčelníka festivalového kmene.

Havel na Trutnoff jezdil jako disident, prezident i jako občan. V roce 1984 poskytl asi stovce rozehnaných účastníků nepovolené hudební akce svoji chalupu na Hrádečku. Tři roky poté, když tajná policie rozehnala první trutnovský festival, nechal Havel u sebe ve stodole na Hrádečku ukrýt aparaturu pořadatelů.

Od jazzu po Českou filharmonii


Havlovo hudební působení není spojeno pouze s rockovou nebo undergroundovou scénou. Například jazzový pianista a skladatel Emil Viklický složil melodrama Tajemství člověka na texty bývalého českého prezidenta. Písničkář Jaroslav Hutka mu v roce 1977 věnoval skladbu Havlíčku Havle a v bytě dalšího člena folkového sdružení Šafrán Vladimíra Merty vznikla o rok později i slavná nahrávka Audience s Václavem Havlem a Pavlem Landovským.



Sólové album Entwine/Proplétám hvězdy alternativní hudební scény Ivy Bittové natočené v akusticky a duchovně inspirativním prostoru poutního kostela Sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře je také věnované Havlovi. "Entwine je jakousi reflexí, nebo chcete-li zrcadlem mého života. Proplétáním životních zkušeností, nálad, barev tónin i tónů se podařilo uplést hudební textovou mozaiku tohoto alba, které s úctou a velkým respektem věnuji mému dlouholetému blízkému člověku Václavu Havlovi," uvedla Bittová.

Když byl 29. prosince 1989 Havel zvolen československým prezidentem, hrála mu Česká filharmonie ve svatovítské katedrále jako součást slavnostní mše Dvořákovo Te Deum, dirigoval Libor Pešek. Spojení České filharmonie s Havlem se symbolicky uzavřelo na jeho státním pohřbu 23. prosince 2011 v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Při něm orchestr a Pražský filharmonický sbor pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka provedly Dvořákovo Rekviem.

text: Roman Jireš

Témata: Václav Havel, Rolling Stones, Lou Reed, U2, Sting, Vladimír Merta, Joan Baez

zavřít