Waldemar Matuška: Nezapomenutelný Zlatý slavík z Madridu

Vydáno 16.07.2016 | autor: Hana Bukáčková

Samotné jméno tohoto uhrančivého zpěváka je pojem. Waldemar Matuška je právem považován za jednu z největších českých hudebních hvězd minulého století. Kromě hitů, jimiž si získával přízeň fanoušků, dokázal zaujmout i díky své image, která v tehdejší době působila rebelsky. 

Waldemar Matuška: Nezapomenutelný Zlatý slavík z Madridu Waldemar Matuška strávil konec života v USA


Smrt si říká rock'n'roll (253.) - Waldemar Matuška

Waldemar Matuška se narodil 2. července 1932 v Košicích vídeňské operní pěvkyni Mie Malinové jako nejmladší ze čtyř synů. Dětství už prožil v Praze. Málokdo ví, že se vyučil sklářem, tuto profesi dokonce i chvíli po ukončení studia vykonával. Srdce ho ale táhlo za muzikou, a tak se s touto prácí brzy rozloučil. 

 

OSUDOVÝ SEMAFOR

Počátky jeho hudební a herecké kariéry se datují k období, kdy začínal v divadle Reduta, kde se osudově potkal s dvojicí Suchý -  Šlitr. Ta ho do divadla Semafor přibrala v roce 1960. Zažil tehdy "zlatou éru Semaforu", kdy se zrodila řada pozdějších domácích hudebních hvězd, z nichž některé září dodnes. 

Jak šly roky v hudbě: Nejúspěšnější české písně od 60. let do současnosti

Popularita mu rázem vzrostla, stal se jedním z nejpopulárnějších umělců 60. a 70. let a držitelem dvou Zlatých slavíků v letech 1962 a 1967. Patřil dlouhodobě k velké konkurenci Karla Gotta a umisťoval se pravidelně na druhém místě. Zpočátku své kariéry si založil skupinu Mamo Kvintet, dále vystupoval se známým orchestrem Václava Hybše a také koncertoval se skupinou K.T.O. (Kamarádi táborových ohňů).

vložte odkaz, text nemažte

Jeho písně jsou nestárnoucí a prakticky zlidovělé, posluchači je milují a rádi si je zazpívají bez ohledu na svůj věk. Mezi jeho nejznámější hity patří Tereza, Sbohem, lásko, Eldorádo, Jó, třešně zrály, Do věží z muzikálu Noc na Karlštejně, Růže z Texasu, Slavíci z Madridu, ale i duety Ach, ta láska nebeská s Evou Pilarovou, Tak abyste to věděla z muzikálu Kdyby tisíc klarinetů s Hanou Hegerovou a Karlem Gottem, To se nikdo nedoví s Helenou Vondráčkovou a Mám malý stan s Karlem Štědrým.

Nesmrtelné se staly písně, které posloužily jako úvodní melodie k seriálům Chalupáři (Když máš v chalupě orchestrion) a Doktor z Vejminku (Když jdou na mužského léta). Ale blýsknul se i hereckými rolemi dnes již v kultovních snímcích Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Všichni dobří rodáci, Noc na Karlštějně a Trhák.

VLASTENCEM I V AMERICE

Zpěvák byl třikrát ženatý, jeho poslední manželkou byla Olga Blechová, se kterou vystupoval. Ta ho přesvědčila i k tomu, aby se v roce 1986 už nevracel z koncertu v USA. Zůstali společně na Floridě, což byl pro českou veřejnost v tehdejší době šok a řada lidí Matuškovo rozhodnutí kritizovala. Walda byl ale velký vlastenec, a tak se po pádu režimu do Česka rád vracel. S přibývajícími léty a nemocemi sem však vyrážel koncertovat méně a méně. Zemřel 30. května 2009 na Floridě, když podlehl zápalu plic a selhání srdce. Jeho ostatky jsou uschovány v hrobce na hřbitově na Vyšehradě s krásným pomníkem.

Jeho tvorba inspirovala řadu umělců. Vznikl například Walda Gang, který vystupuje převážně s jeho písněmi. Existují ale i další, méně známé revivalové projekty, které připomínají jeho repertoár. V listopadu 2015 vydala Česká mincovna pamětní medaili s jeho podobiznou, stalo se tak v rámci série Slavíci ve zlatě.

Fanoušci ho milovali a kolegovali uznávali, rádi s ním spolupracovali. Symbolizoval notnou dávku energie, ale zároveň i pokory a tvrdé práce. Právem se řadil mezi největší legendy české populární a country scény. Jeho odkaz se ze srdcí posluchačů jen tak nesmaže. 

Témata: Waldemar Matuška, Karel Gott, Olga Blechová, Semafor, Jiří Suchý, Jiří Šlitr

zavřít