Iva Janžurová bude uctěna na festivalu českých filmů Finále

Vydáno 10.04.2011 | autor: PR

Festival českých filmů Finále proběhne letos od 19. do 23. dubna v Plzni. Festival nabídne soutěžní přehlídku českých hraných a dokumentárních filmů z posledního roku o Zlatého ledňáčka, a k tomu přes 100 dalších představení v řadě tematických sekcí, retrospektiv a unikátních filmových projekcí, které nejsou na velkém plátně jinak k vidění.

Iva Janžurová bude uctěna na festivalu českých filmů Finále Iva Janžurová bude uctěna na festivalu českých filmů Finále

iva_janzurova„Pro festival Finále se za třiadvacet ročníků vžilo označení „oslava českého filmu" a tím opravdu je," říká ředitel festivalu Finále Ivan Jáchim.


Festival skládá každý rok poctu významným osobnostem českého filmu. V letošním roce uctí Finále jednu z našich největších hereček, Ivu Janžurovou. S festivalem je Iva Janžurová spjata po celou dobu jeho trvání. „Jako jedna z našich nejlepších hereček je Iva Janžurová s Finále neodmyslitelně spojená," potvrzuje ředitel Finále Ivan Jáchim. „Jezdila na festival už na sklonku 60. let, kdy probíhaly první ročníky, a navíc v novodobé historii festivalu dvakrát přijala nelehkou úlohu předsedkyně poroty. Jsem proto velmi rád, že letošní poctu můžeme složit právě jí."

Sekce Báječní lidé s klikou se ohlédnou za některými legendami českého filmu, například za tvorbou Gustava Machatého, Otakara Vávry, Hugo Haase a dalších. Pocta firmě MICHR uvede filmy manželské dvojice herečky Vlasty Chramostové a kameramana Stanislava Miloty, oblíbené open-air projekce přinesou Trháky Smoljaka a Svěráka.

Tradiční součástí doprovodného programu jsou Talkshow se zajímavými hosty. Finále v názvu festivalu značí FIlmy NAšich LEt a s filmy svých let se svěří dvojice Jiří Lábus a Oldřich Kaiser. Pozvání přijala i současná herecká generace v podobě Terezy Voříškové a Kryštofa Hádka.

Neokoukanou sekcí je Fenomén doby. Po loňském pohledu na český underground se festival zaměří na další fenomén své doby a tím je Porta, na kterou jezdilo v dobách slávy více než 30 000 lidí. Unikátní projekce dokumentů, které mapují cestu Porty od samých začátků v roce 1967, se věnují se i jednotlivým proudům Porty – trampingu, folku a country. „Zajímavé je, že žádný z těchto proudů dnes festival nepovažuje za svůj a po řadě sporů mají téměř všichni pocit, že právě jim Portu někdo ukradl," upozorňuje Jáchim na to, že pohled na Portu nemusí být vždy jen přátelský.


Každý den ve 20:00 na ČT2 shrne dění na Finále festivalový deník Bublinky. Slavnostním zakončením bude ve stylu 30. let provázet Ondřej Havelka a jeho Melody Makers a přímý přenos odvysílá ČT2 v sobotu 23. dubna ve 20:30.

TZ, dm 

zavřít