Rockové manželky: Jedeme dál... A někdy taky ne

Vydáno 28.05.2011 | autor: redakce

Nejsou moc vidět, natož slyšet. S rockovými hvězdami ale strávily tolik času, že by jim fanoušci záviděli jen tisícinu. Drsné star pro ně skládaly hity a nevyměnily by je ani za hromady groupies... tedy možná. Některým by fanoušci měli postavit pomník a jiné dodnes nenávidí. Řeč je o dámách, které rockeři pojali za manželky.

Rockové manželky: Jedeme dál... A někdy taky ne Rockové manželky: Jedeme dál... A někdy taky ne

tina turner 2008
Od chvíle, kdy rock´n´rollová a rocková hudba zplodila první velikány, začala se psát i historie mnohdy bouřlivých vztahů, v nichž možná chyběl pot, ale určitě ne slzy a občas i krev. Průkopníkem rokenrolu a skandálů kolem svých manželských vztahů zahrnující i polygamii byl Jerry Lee Lewis.

Ženatý byl šestkrát, přičemž rozruch způsobil na konci 50. let zejména tím, že jeho třetí ženě jménem Myra bylo pouhých 13 let, což nebylo rozhodně v souladu se zákonem. A navíc to byla jeho sestřenice z druhého kolena. Když se to provalilo, na léta to znamenalo útlum jeho popularity. A Myra o tom napsala později i knihu.

Tina Turner je na první pohled ženská od rány. Když si ale v roce 1958 vzala kytaristu a zpěváka Ikeho Turnera, bylo tomu trochu jinak. Ike byl závislý na alkoholu a drogách a Tinu občas mlátil. “Dal jsem jí facku. Dával jsem jí facky hlavně proto, aby vypadala smutně,” řekl jednou Ike Turner o svém zacházení s Tinou. Po 18 letech se rozvedli. Ani jeho agresivní vztah k Tině Turner ovšem nebyl překážkou, aby byli později jako duo Ike a Tina uvedeni do rokenrolové síně slávy.

SHARON – STRÁŽCE POŘÁDKU
Některé manželky by ale zasloužily uvedení do síně slávy se svými mužskými protějšky. Alespoň v případě Sharon Osbourne. Kdyby jí nebylo, zřejmě by už dlouho fanoušci tvrďáka Ozzyho chodili s jointama k jeho pomníku a ne na koncerty. A že osbourne-sharon14vládla pevnou rukou nejen jako manželka, ale i manažerka, což přiznává i kapela “s nejhorší pověstí na světě”, Mötley Crüe.

Mötley Crue dělali před lety Ozzymu Osbourneovi předkapelu na víceméně ročním turné k desce Bark at the Moon, kterou vydal 1983. Když se Sharon připojila k turné, rozdivočený Ozzy se najednou proměnil v dokonalého manžela.

“Jedl zeleninu, držel se s ní za ruce a chodil spát hned, jak skončil koncert, bez drog v nose či moči v ústech,” popisuje změnu Nikki Sixx. O šest let později se ji po čtyřech lahvích vodky pokusil uškrtit, ale nepovedlo se. Nerozešli se a Ozzyho naopak přiměla k odvykací kúře.

TRAGICKÉ KONCE
Jiné to štěstí neměly. Pravda, Nancy Spungen nebyla manželkou Sida Viciouse ze Sex Pistol, ale “jen” partnerkou, její konec ale byl velmi tragický. 12. října 1978 zdrogovaný blázen Vicious svou partnerku zabil nožem. “Nemůžete mě zavřít. Jsem rokenrolová hvězda,” prohlásil poté zmatený Vicious.

sidnancy01Některé manželky stojí za svým mužem i v dobách nejhorších. Excentrický americký hudební producent Phil Spector byl sice nedávno odsouzen k 19 letům vězení za vraždu hollywoodské herečky Lany Clarkson, jeho o několik desítek let mladší manželka Rachelle jej ale nezatratila. Naopak. Údajně jej každý týden navštěvuje ve věznici v Kalifornii – a to je vzdálená od jejich domova přes 640 kilometrů.

ČEST JEJICH PAMÁTCE
Jiné se starají již jen o odkaz svého zesnulého manžela. Například Yoko Ono, které snad dodnes fanoušci vyčítají, ať už právem či neprávem, rozpad Beatles i to, že se nikdy již nedali dohromady. Letos například v New Yorku připravila výstavu memorabilií Johna Lennona. Courtney Love se zase nedávno ostře pustila do vydavatele počítačové hry Guitar Hero, když jako jedna z postav v ní vystupuje 15 let mrtvý Kurt Cobain.

V ČESKU SPÍŠE KLID
V českých, moravských a slezských luzích a hájích k příliš extrémním případům moc nedocházelo. O soužití s muzikantem vtipně pojednává dávný hit Petra Jandy a Petry Janů Jedeme dál. “Ty se jen chválíš, neposloucháš Stouny, tak se sotva můžeš mou ženou stát,” píše se s nadsázkou v textu. Faktem je, že zrovna Petra Janů je jedna z těch, která žije 30 let v jednom vztahu, s producentem Michalem Zelenkou. To, že se před 30 lety vzali, prý mělo jediný důvod – Zelenka marně hledal důvod, proč se za komunistů Petra Janů nemůže zúčastnit jednoho z politicky motivovaných festivalů. Tak ho napadla svatba – a vzali se.

O dlouhém manželství by mohla vyprávět i Olga Blechová, která 30 let stála po boku nedávno zesnulému Waldemaru Matuškovi, či Marek Eben. Moderátor, herec janua člen skupiny bratrů Ebenů žije přes čtvrtstoletí s manželkou Markétou. A není to manželství zcela klasické, neboť jeho žena je od roku 1986 upoutána na invalidní vozík.

Média jinak stejně jako ve světě zajímá hlavně to, kdo se s kým rozešel, rozvedl, kolik jej to stálo, případně, kdo si vzal koho bývalou manželku. Eric Clapton si v 70. letech vzal bývalou manželku ex-beatla Georga Harrisona, v Čechách zase lídr Kabátu Pepa Vojtek bývalou manželku Daniela Hůlky. Ale jak říká Petr Janda v rozhovoru níže, věkem zmoudří i rocker. Divočáci z Mötley Crüe a další s několika křížky na krku vodí poctivě své děti do školy a tráví večery v rodinném kruhu... a tak to má koneckonců být.

ANKETA
1) Je práce bigbítového muzikanta ideální pro rodinné/manželské soužití nebo je to spíše rizikové prostředí? Má to výhody či spíše nevýhody, jako například to, že je muzikant poměrně stále na cestách či někde ve studiu?
2) Dá se život muzikanta na cestách skloubit s manželstvím a rodinným životem? Má nějaký vliv to, že je člověk stále starší a – doufejme – i snad v některých věcech moudřejší?

Jan Kalina, Sto zvířat, celkem 1300
koncertů, cca 90 ročně, 3 děti, dvakrát rozvedený:
1) Domnívám se, že práce bigbítového muzikanta je pro manželství mimořádně nevhodná, protože většinou se manželkou stane slečna, se kterou se seznámíte po koncertě na baru a ona si pochopitelně uvědomuje, že i po svatbě dál existují jiné koncerty a bary. A to vám dává po čase náležitě sežrat.
To, co jí na vás zpočátku imponovalo, ji najednou prudí. A vy jste přitom po většině koncertů rád, že jste rád, sbalíte bubny a jdete omdlít na hotel. Většinou tedy. Ale představivost dělá divy, a tak žena doma při uspávání dětí zkrátka zažívá smíšené pocity z toho, že chlápek sice přiveze nějaké peníze, ale vzpomíná, jak se spolu seznámili...
2) Bohužel nebo bohudík stárnutí a zmoudření se muzikantů příliš netýká, a tak se radostná pointa většinou nekoná a vše končí velmi často rozvodem. Filatelisti jsou na tom zřejmě líp, ale kdo ví...Ti zas dřepí každý večer doma a tím ženu taky asi řádně prudí.

vojteklibuskaPetr Janda, potřetí ženatý, jeho první žena zemřela v roce 1991, se druhou se rozvedli:
1) Abych pravdu řekl, žádné zvláštní výhody či nevýhody toto manželství nemá. Neznám ani žádné statistiky, takže ani vlastně nevím, zda jsou mezi řekněme normálními nebo rockovými manželstvími nějaké zásadní rozdíly. Pravdou je, že na tour, kromě hudby, se jezdí i kvůli holkám-groupies, ale manželky se o nich nedozví nic, protože v tomto případě platí mezi rockery zákon mlčení.
U někoho může blahodárně působit i to, že je manželství pohromadě málo, protože manžel je neustále pryč. U někoho může denní styk s manželkou vyvolat alergii či dokonce nenávist. Pravdou ale je, že jen nepatrný počet manželských svazků mezi rockery vydrží.
Proč se vůbec rockeři žení, je mi záhadou. Zřejmě touží po potomkovi a mají hluboce zakořeněný názor, že dítě má vzejít z manželského lože. Přesto musím zodpovědně prohlásit, že v podstatě není rozdílu mezi tím či oným manželstvím. Některá se povedou, jiná ne.
2) Jistě, že dá. Moje první manželství bylo poměrně šťastné, a domnívám se, že by mi vydrželo až do konce, kdyby žena nezemřela. Dnes jsem potřetí opravdu šťastně ženatý a chtělo by se mi říct, že naposled.
Věk je jistě dobrá záruka toho, že už starý rocker holky moc nenahání a nechce si dál komplikovat už tak složitý život. Dnes se hraje prakticky pouze o víkendech, tudíž jsem s manželkou vlastně pořád. Rozhodně si každého hezky prožitého dne se ženou vážím a určitá moudrost v mém věku tomu hodně napomáhá."

text Dušan Kütner foto archiv


osbourne-sharon142 

 

zavřít