11 koncertů roku 2015, které se redaktorům iREPORTu nejvíce líbily

Vydáno 27.12.2015 | autor: redakce

Z Enter Shikari jsme šli domů pomlácení, Michal Hrůza dojal svým návratem a Katy Perry zaujala balónky, nafukovacími zvířátky a pestrými barvami. Výběr nejlepších koncertů roku 2015 podle redakce iREPORTu je zkrátka různorodný. Kromě klubovek a halových show v něm nechybí ani festivaly Sziget či Colours Of Ostrava. 

11 koncertů roku 2015, které se redaktorům iREPORTu nejvíce líbily Slash dorazil do Prahy v listopadu. Foto: Patrik Bouzek

Enter Shikari - Lucerna Music Bar, Praha (13. 1. 2015) 
Britské kvarteto šílenců Enter Shikari tady letos koncertovalo celkem třikrát. Poprvé to bylo na začátku roku, kdy měli v plánu zbořit malou Lucernu. Od destrukce daleko nebyli. Přivezli jako vždy nespoutanou a živelnou show. Za zvuku skladeb z jejich nové desky The Mindsweep donutili vyprodaný klub k vytvoření extrémně divokého mosh-pitu. Kdo nepřišel domů alespoň se třemi modřinami a roztrženým trikem, ten určitě lže a na koncertě nebyl! Vystoupení Enter Shikari jsou totiž nejen záruka kvality, ale i zničených nohou. (David Stoklas)

Ed Sheeran - Tipsport aréna, Praha (12. 2. 2015)
S deskou X dobyl Ed Sheeran hitparády už loni, s turné se rozhodl ovládnout koncertní pódia letos. Po celém světě absolvoval na 180 vystoupení a v únoru se zastavil i v Praze. Z původně zamýšleného "komornějšího" koncertu ve Foru Karlín byla nakonec vyprodaná halovka. Tipsport aréna praskala ve švech a divákům se tajil dech z toho, co všechno britský písničkář zvládne s kytarou a looperem. Byla to parádní show, ve které ale nechyběly emoce. A samozřejmě ani zpěvné hity jako I See Fire, Thinking Out Loud či Sing. (Josef Martínek)

LIVE: Ed Sheeran se Praze postavil jen s kytarou. Obstál?

Katy Perry - O2 arena, Praha (23. 2. 2015) 
O Katy Perry už jste možná docela dlouho neslyšeli, protože poslední úspěšný singl z alba Prism jí vyšel před dvěma lety. Rozhodně ale Katy byla slyšet v únoru v pražské O2 areně! Zavítala sem vůbec poprvé za svou kariéru a zájem o ni byl znát. Proslýchá se o ní, že vlastně bůhvíjaká zpěvačka ve skutečnosti není. Vokální projev Katy skutečně patří k těm slabším ze současné popové scény, ale to ji nezastavilo v její snaze a nadšení. A vyšlo jí to na výbornou! Při své pražské premiéře kromě světoznámých hitů předvedla velkolepou show, která se může srovnávat s listopadovou Madonnou, ale i příjemnou osobnost, kterou nelze nemilovat. (Daniel Košťál)

LIVE: Katy Perry v Praze: balónky, švihadla, rachejtle. Ale co hudba?

Michal Hrůza - Forum Karlín, Praha (19. 3. 2015) 
Téměř po tři čtvrtě roce nucené zdravotní pauzy se na koncertní pódium vrátil Michal Hrůza. V pražském Foru Karlín odpálil za účásti mnoha spřátelených muzikantů jarní turné. Zahráli a zazpívali si i David Koller, Xindl X, Michal Malátný, Aneta Langerová, Anna K., Klára Vytisková, na bicí zahostoval Adam Jánošík. Turné poté pokračovalo dalšími sedmi zastávkami. na podzim zakončil Hrůza úspěšnou sezónu divadelní šňůrou. Je skvělé vidět, jak se po loňském zranění mozku v Ostravě vrátil zpět do formy. (Tomáš Vlach)

Scorpions - ČEZ aréna, Pardubice (8. 5. 2015)
"Kapela, která je na scéně už 50 let? Ta bude asi hodně unavená. Má smysl ještě chodit na takové koncerty? Rocková muzika přece potřebuje energii."
Pokud se někdo nechal přemoci podobnými předsudky, prošvihnul vynikající koncert Klause Meineho a jeho parťáků. Vitalita jim opravdu nechybí. Scorpions navíc v Pardubicích ukázali, že nežijí jen z minulosti. Představili několik skladeb z letošního alba Return To Forever, ale pochopitelně nevynechali ani známé fláky, díky kterým dodnes plní haly. Blýsknul se i bubeník James Kottak, když při své sólovém výstupu jednotlivými údery postupně na projekční stěně odhaloval obaly všech alb a během několika vteřin připomněl bohatou historii legendární skupiny. Ta se k nám v roce 2016 vrátí znovu, tentokrát do Prahy. (Tomáš Rumler)



Kasabian - Colours of Ostrava 2015, Dolní oblast Vítkovice (17. 7. 2015) 
Na svůj první ročník Colours of Ostrava jsem se vyloženě těšil, očekáváními jsem se ale svázat nenechal a pojal akci spíše odpočinkově. O to více jsem byl uchvácen několika skvělými koncerty, celkovou atmosférou a prostředím. Největší zážitek obstaral určitě koncert Kasabian, kteří předvedli poctivou pódiovou show plnou energie se vším všudy a bez zbytečných póz. Na minimalistickém pódiu představili průřez své diskografie od největších hitů až po skladby z nejnovější desky 48:13. To vše doplnili covery People Are Strange od The Doors a Praise You od Fatboy Slim. (Dominik Pavliš)

LIVE: Kasabian vzdali na Colours Of Ostrava hold výtečné St. Vincent

Sunn O))) - Heimathafen Neukölln, Berlín (9. 8. 2015) 
Sunn O))) nejsou tradiční kapelou, nehrají tradiční hudbu a ani jejich koncerty nelze považovat za tradiční zážitek. Koncert se odehrával v menším sále zvaném Heimathafen Neukölln. Již samotný prostor svými zdobnými balkóny a sloupy po stranách pódia navozoval vznešenou atmosféru a pohled na monolitický půlkruh aparátů na pódiu budil respekt. Po intenzivním plnění sálu kouřem a mlhou světla potemněla a vynořily se postavy v kápích. Následující hodina a půl se těžko popisuje. Kombinace přítmí, mlhy a intenzivní stěny hlasitých dronů navozovaly snové, až meditativní stavy a hlasitý minimalismus absurdně zkresloval čas, každá minuta se zdála jako dezorientující věčnost. Naprostou korunu všemu ovšem nasadil zpěvák Atilla Csihár, který svým nelidským projevem na pomezí temného zaklínání, tibetských hrdelních zpěvů a démonického řevu až děsil. Těžko opakovatelný zážitek, který je daleko za hranicí pouhého koncertu. (Jan Čapek)

Sziget Festival - Óbudai (11. - 17. srpna 2015) 
Kapely, lidé, areál a všudypřítomná skvělá nálada a atmosféra, díky tomu všemu se návštěva letošního Szigetu stala nezapomenutelným zážitkem. I doba trvání festivalu, 7 dní, dělá z celé akce něco jedinečného, co člověk na mnoha festivalech nezažije. Na jednu stranu se jedná o skvělou a příjemnou dovolenou u vody (Sziget se odehrává na ostrově na Dunaji), za skvělého počasí, v krásném městě a s lidmi všech národností. Z umělců, kteří letos na Szigetu vystoupili, stojí určitě za zmínku Robbie Williams, Kasabian, Foals, Florence And The Machine, Kensington, Enter Shikari, Selah Sue, Rudimental, Avicii a další. Také příští rok by si festival neměl nechat ujít žádný příznivec dobré hudby, protože té je na Szigetu každý rok opravdu dostatek. (Matěj Chalupa)



Dope D.O.D - Hip Hop Kemp 2015, Hradec Králové (22. 8. 2015)
Na letošním Hip Hop Kempu v Hradci Králové se objevily hvězdy světových rozměrů. Našli bychom mezi nimi jména jako Yelawolf, Mobb Deep nebo Ghostaface Killah z legendární skupiny Wu Tang Clan. Zastavme se u skupiny, která zazářila a excelovala asi úplně nejvíc. Dope D.O.D. Zábrany u pódia praskaly, ochranka se musela zdvojnásobit, protože lidé nepříčetně skákali na pódium a zpět do davu. Rudé světlice ozářily oblohu, která se následně zahalila do oblak zeleného dýmu a vzduchem létaly litry alkoholu. Dokonce vznikly tři kruhy, kde fanoušci utrženi atmosférou tvořili moshpit. Undergroundová, horrorcoreová skupina z Nizozemí, která si získala fanoušky po celém světě svým originálním stylem, pohltila celý Kemp. (Daniel Nádler)

Madonna - O2 arena, Praha (7. a 8. 11. 2015)
Královna popu i koncertů, babička ve výslužbě nebo obchodnice, co neumí zpívat - takové nálepky se přisuzují Madonně. Dáma, která si dvakrát po sobě podmanila celou O2 arénu, a my jí to rádi snědli i s navijákem. Ze celou svoji kariéru nebyla nikdy Madonna tak vřelá, usměvavá, upovídaná a dobře zpívající. Své rebelské srdce i poselství o lásce dokázala předat s grácií a bez nutného patosu. A že to byl spíš než koncert hlavně cirkus? Byl! Ale co byste od popové taneční show chtěli. Jen ti čeští diváci jsou zvyklí jen tak nečinně sedět a tvářit se stylem: "Tak se, Madonno, ukaž." (Tomáš Navrátil)

LIVE: Madonna si v Praze dobrou show kazila profesorským chladem

Slash, Myles Kennedy and The Conspirators - Malá sportovní hala, Praha (19. 11. 2015) 
Legendární kytarista Slash se proslavil působením v Guns 'N' Roses. Po mnoha neshodách se zpěvákem Axlem Rosem a následném rozchodu hledal nové spoluhráče i nový zvuk. Po Velvet Revolver a Slash's Snakepit začal vystupovat s trojicí vynikajících hudebníků zvaných The Conspirators a zpěvákem Mylesem Kennedym (Alter Bridge), jenž snad nemá hlasové hranice. Loni společně vydali už třetí desku pod názvem World On Fire, kterou představili právě letos na podzim v pražské Inchebě. A atmosféra odpovídala názvu alba. Vynikající výkony a řádně rock'n'rollová show ukázaly "mága s kloboukem" v té nejlepší formě. (Jan Mareš

LIVE: Slash překoná naživo i Guns N' Roses

red, foto: Patrik Bouzek

zavřít