Michael Jackson: Svět už dva roky vzpomíná na Krále popu

Vydáno 24.06.2011 | autor: Daniel Maršalík

Před dvěma lety za podivných okolností ve věku padesáti let zemřel zpěvák Michael Jackson. Mnohými byl a vlastně stále je označován za krále popu. I když se o něm velmi často psalo v souvislosti s různými skandály nebo senzacemi, pro hudební svět zůstane jedním z nejpozoruhodnějších a nejrespektovanějších muzikantů všech dob.

Michael Jackson: Svět už dva roky vzpomíná na Krále popu Michael Jackson: Svět už dva roky vzpomíná na Krále popu

Jeho pojetí popu mělo kořeny v soulu a bylo silně spjato s tancem. Michael Jackson byl kromě charakteristického hlasu, rytmického cítění a tanečních schopností znám i jako velký perfekcionista. Připomeňme si jeho nejslavnější okamžiky na světových podiích, díky kterým v srdcích milionů fanoušků po celém světě stále žije.

michael_jackson_all

Na oslavě pětadvacátého výročí nahrávacího labelu Motown, u kterého vycházely desky kapel Jackson 5 a The Jacksons, Michael zazpíval skladbu Billie Jean a poprvé předvedl taneční krok moonwalk. Podle jeho slov se mu nepovedl tak, jak si představoval, přesto nadšení přítomných je i na videu znatelné. Psal se rok 1983.


Michael Jackson
za desku Thriller získal osm ocenění Grammy. Velmi úspěšná byla i další deska Bad, po které poprvé vyjel na samostatné světové turné. Malou ukázku předvedl při udílení cen Grammy v roce 1988. Jeho strhující show dodnes patří mezi nejzdařilejší vůbec.


Rok 1995 je spjat s deskou HIStory a nejdražším klipem všech dob Scream. Michael Jackson zahájil televizní program Live MTV Music Awards, kde s ním na jedné stagei vystoupil i rockový kytarista Slash. Uchvacující je zejména píseň Dangerous s nadčasovou taneční choreografií.


V roce 2001 Michael Jackson vydal svou poslední desku Invincible a zároveň oslavil třicet let na scéně. Ve dvou vyprodaných Madison Square Garden společně s bratry vystoupil s medley původního repertoáru sourozeneckých skupin Jackson 5 a The Jacksons.



text: Daniel Maršalík
mj_top
zavřít