Rozmazlený svět riderů aneb bez čeho se rockové hvězdy neobejdou

Vydáno 23.07.2011 | autor: redakce

Proč sní tolik mladíků a dívek o dráze superstar? Není to kvůli křepčícím davům u hotelů, ani domovu prozářenému leskem zlatých desek, Ten magický důkaz vlastní důležitosti se jmenuje „rider“. Jde o seznam požadavků, bez jejichž bezchybného splnění hvězda nevystoupí.

Rozmazlený svět riderů aneb bez čeho se rockové hvězdy neobejdou Rozmazlený svět riderů aneb bez čeho se rockové hvězdy neobejdou

rozmazleny_svet_rider_foto_2_388Snoop Dogg si užívá luxus
Ještě než se umělci vydají na cestu, musí promotér podepsat mnohastránkový dokument s požadavky na dopravu, ubytování, vybavení šaten, jídlo a všechno ostatní, co umělci potřebují k tomu, aby se vykolébali na scénu. Každá strana dokumentu musí být podepsána zvlášť. Promotér má právo některé požadavky přeškrtnout, ale většinou hvězdy dostanou, o co si řeknou. A nebývá toho málo.

Základem pohodlí je šatna, odříznutá ochrankou, sterilizovaná antibakteriálními spreji a s vlastní toaletou. Většinou jsou požadovány prostory oddělené, pro hlavní hvězdu, jednotlivé členy kapely, ochranku a doprovod. Například Foo Fighters trvají na soukromí, ale přesto uvádějí několik kolegů, se kterými jsou ochotni se o šatnu podělit – pokud dorazí Supergrass, Oasis nebo (ze záhrobí) Led Zeppelin, mají vždy dveře otevřené.

Perry Farrell Jane´s Addiction má zase vytříbený vkus. Jeho šatna musí být zařízena v sametu a semišové kůži, zatímco místnost pro ladění nástrojů by měla být v duchu kůže černé a stříbrných doplňků. Gentlemani z Rolling Stones pak už mají podobné starosti dávno za sebou – nábytek a doplňky si vozí vlastní a promotér pouze dodá několik drobností, jako jsou stoly na ping pong a snooker, hrací automaty vhodné pro malé děti a další typicky rockové rekvizity.

rhcp backstage   Red Hot Chili Peppers v šatněPo náročném koncertě je příjemné převléct se do suchého. Zásoby spodního prádla vyžadují Red Hot Chili Peppers, již zmínění Foo Fighters se nemohou nabažit ponožek. Podezřelý je pak Moby, který po každém vystoupení vyžaduje deset nových kompletů – nesmí chybět tričko, trenýrky ani ponožky.

MLSNÉ JAZÝČKY
Fascinace jídlem se projevuje u každého, kdo tráví dlouhou dobu odloučen od matky, manželky či oblíbené restaurace. Vzácnou výjimkou mezi hudebníky je Beck, který vyžaduje pouze vodu, rýžové krekry a misku hummusu (řecká pomazánka z cizrny a česneku). Jinak se ale ridery hudebníků hemží přesnými požadavky na exotické lahůdky či důrazem na jejich naprostou absenci.

Řada hvězd totiž považuje některá jídla za přímé ohrožení umělecké formy. Rappeří jako Queen Latifah nebo Public Enemy vůbec nepřipouštějí přítomnost vepřového masa kdekoliv v zákulisí, a nahrazují ho "zdravou" alternativou ve formě obřích kbelíků z KFC. V případě Public Enemy musí být navíc všechno jídlo včetně pizzy košer. Ostatně, většina rapperů má velmi jasnou představu o tom, jak vypadá správné zákulisí. Na hiphopových riderech se pravidelně opakují tyto tři věci: šampaňské značky Moët, KFC menu a hlavně: vroubkované kondomy. Queen Latifah jich vyžadovala nejméně tucet před každým koncertem. Asi nejpřekvapivější volba pochoutek je specifikace zákulisních orgií Marilyna Mansona. Satanův syn striktně vyžaduje několik balení gumových medvídků Haribo Gold, dvouprocentní mléko a půl kila čokoládových bonbónů.

green day in backstageGreen Day v backstageŽÍZEŇ!
Ještě důležitější než jídlo jsou samozřejmě nápoje, hlavně ty alkoholické. Ale i mezi minerálkami jsou rozdíly. Red Hot Chili Peppers pohrdají i Evianem, voda v šatně musí být z ledovců, navíc alespoň 2000 let stará.

Zásoby piva a tvrdého alkoholu u většiny rockových kapel nepřekvapí, ale velmi propracovaný systém si vyvinula třeba Sheryl Crow. Má jiné požadavky na alkohol pro každý den: pro vystoupení v pondělí Makers Mark Bourbon, v úterý je na řadě Bombay Gin, středu lemuje Curvoiser Brandy, ve čtvrtek Sheryl ráda šampaňské a v pátek tequilu, v sobotu je absolutním vítězem Absolut vodka a v neděli opět tequila. Alespoň zpěvačka tuší, co je za den.
Tequilu má rád i Eddie Van Halen – v rideru má vyjmenovaných osm druhů „jako základ“.

BAREVNÁ PERVERZE
Teprve v drobnostech se však odhaluje skutečná osobnost. Jeden z nejbizarnějších riderů rozesílá Bloodhound Gang. Mezi požadovanými předměty je magnet na ledničku s místní tématikou, bonbóny roztříděné podle barev a jako speciální přání kostřička opice makaka – na té ale netrvají za každou cenu. Barvy a definice byly důležité i pro Beach Boys. Zásadně odmítali zapalovače BIC zelené barvy a hlavně se nikde a nikdy nesměl ve spojitosti s kapelou objevit výraz „Oldies“. Jinak bylo po koncertě.

text: Vratislav Šlapák, foto: Universal, archiv
zavřít