Něco je ve vzduchu aneb letecké tragédie a skandály

Vydáno 10.12.2011 | autor: redakce

Rockové stars mají své móresy i fobie. Mnohé z nich se projeví, když to člověk nejmíň čeká - třeba v letadle. Někdy ale historky slavných versus letadla nekončí happy endem... A ne vždy je to jejich chyba.

Něco je ve vzduchu aneb letecké tragédie a skandály Něco je ve vzduchu aneb letecké tragédie a skandály


Nejčastějším dopravním prostředkem rockových muzikantů je samozřejmě letadlo. Byť je díky němu svět najednou neuvěřitelně malý a i ty největší vzdálenosti jsou uťaty na minimum, přesto je místem, na němž hvězdy něco času musejí chtě nechtě strávit. A pak je letadlo scénou, na níž se odehrávají někdy vpravdě pikantní záležitosti, blázniviny, výstřelky i trapasy, to když mají piloti a letušky vše pod kontrolou (druhé jmenované míň, neboť jsou často obětními beránky lepší či horší nálady nenahraditelných stars). Někdy však, bohužel, letadlo k cíli nedoletí a je tak i hrůznou rakví, v níž našlo smrt již nemálo hudebníků. Smrt sedí často v letadle hned vedle přihlouplého skandálku, tragédie vedle malicherného výstřelku. Proto se připoutejte, prosím, Rockeři a všeliké turbulence měli k sobě vždycky sakra blízko.

aledjetLed Zeppelin
LET: Londýn – New York
KDY: 1974
PROBLÉM: Plný měchýř
Po nekonečných chlastacích mejdanech se v květnu 1974 přesouvali Led Zeppelin do New Yorku. Bubeník John Bonham se najednou postavil a začal močit na své sedadlo. Podle očitých svědků byl buď příliš zlitý anebo příliš líný na to, aby použil toaletu. Filuta Bonzo se pak odpotácel ke svému osobnímu asistentovi Mickovi Hintonovi a bezelstně mu nabídl své místo v první třídě za jeho obchodní. Nic netušící Mick nabídku přijal, ale než stačil zjistit pravý stav věcí, dostalo se letadlo do turbulence a on musel zaujmout Bonhamovo místo okamžitě. A zůstal na něm po celý zbytek letu. Čvachty čvacht.



lynyrdLynyrd Skynyrd

LET: Greenville - Baton Rouge
KDY: 1977
PROBLÉM: Došlo palivo!
Když se v srpnu 1977 přesunovali Lynyrd Skynyrd z jihokalifornského Greenville do Baton Rouge ve státě Louisiana, patřili už dávno mezi nejúspěšnější americké kapely vůbec, každoročně jim na kontě přibývaly další a další zlaté a platinové desky. Dvoumotorový Convair 240 na to však zvysoka kašlal, neboť bez paliva jaksi nemohl konat svou práci. Letoun se zřítil do bažin poblíž Gillsburgu v Massachussette a zahynuli v něm Ronine Van Zant, Steve Gaines, jeho sestra a vokalistka Casi a manažer Dean Kilpatrick. Další čtyři členové souboru byli vážněji i lehčeji zraněni a posléze se fyzicky vykurýrovali. Psychicky dosud ne. Ještě v témže měsíci kapela stáhla z prodeje a vyměnila obal alba Street Survivors. Jeho design totiž s ďábelskou ironií zobrazoval kapelu v plamenech.

mickjaggerRolling Stones
LET: Montreal - Wawrick
KDY: 1972
PROBLÉM: Dotěrný fotograf
Při americkém turné dorazili Rolling Stones šťastně na letiště Green ve Wawricku. Šťastně, ovšem jaksi bez nálady. V odbavovací hale je čekal fotograf Providence Journal Andy Dyckerman a vymáhal na kapele snímečky tak vehementně, až mu byla bezcitně nakopána řiť. Nejvíc zuřil Keith Richards, jehož promptně odvedli v poutech. V tom okamžiku se sprostě rozkřičel Mick Jagger. Skončil rovněž v base, stejně jako převážná většina „stounovské" bandy. Následný koncert v Bostonu byl zachráněn až briskní intervencí starosty. Richards posléze vznesl vůči magazínu oficiální žalobu. A Andy? Pokud nezemřel, fotí a prudí dodnes.








oasisOasis

LET: Hongkong – Perte
KDY: 1998
PROBLÉM: Gallagherů huby nevymáchané
Ať už 23. února 1998 přelítlo přidrzlým Gallagherům přes nos cokoliv, bylo následné výtržnictví jen jedním z korálků na anakondím náhrdelníku skandálů a výstřelků. Očití svědkové doložili, že muzikanti „bezdůvodně uráželi cestující i obsluhující posádku, sprostě na ně pokřikovali, vyhrožovali jim fyzickým násilím a neustále pili alkohol a kouřili." Liam Gallagher poté prohlásil: Nic jsem neudělal, na nikoho jsem nic nehodil, nikoho jsem nekopl, nevím, o čem to všichni mluví. Jeden pablb mi řekl, že mám držet zobák – takovej hňup, co by potřeboval pořádnou ránu nějakým zkurveným krumpáčem." Chtěl-li by někdo kdy postavit pomník Čisté nevinnosti, modelem by nemohl stát nikdo jiný než Liam a Noel.




ozzyosbourneoos070ozzyosbournepostersOzzy Osbourne

LET: Orlando
KDY: 1982
PROBLÉM: Osudný aerobik
19. března 1982 dorazila koncertní skupina Ozzyho Osbournea do floridského Orlanda a část jeho karavanu se chtěla povyrazit vyhlídkovým letem. Držitel pilotní licence Andrew Aycock začal poté nalétávat na odstavené busy kapel v simulaci vojenských náletů. Při jednom z nebezpečných pokusů škrtl křídlem o střechu vozidla, ztratil nad řízením kontrolu a v plném letu vrazil do blízkého domu. Pětadvacetiletý kytarista Randy Rhoads, Rachel Youngblood a samozřejmě i Aycock byli na místě mrtví.





goldieGoldie

LET: Londýn - Frankfurt
KDY: 1996
PROBLÉM: Mobil bloody mobil
Letadlo už téměř zahajovalo startovací manévr, když hlavní polit ohlásil posádce, že kvůli jistému pasažérovi v přední řadě může dojít až k hodinovému opoždění startu. Oním pasažérem byl Goldie, který nerušeně, navzdory bezpečnostním předpisům, neustále volal a přijímal hovory na svém mobilu. Všechny pohledy se obrátily na něj a muzikant nakvašeně prohlásil, že jestliže je tedy nějaký problém, ať mu to řeknou přímo do očí. A mezitím měl další hovor. Zaměstnanci British Airways zavolali letištní policii a Goldie byl ze stroje vyveden. S mobilem na uchu.



glennmillerorchestraGlenn Miller

LET: New York – Londýn
KDY: 1944
PROBLÉM: Smrtelný omyl
Ani předtím, ani nikdy potom nebylo věhlasnějšího vojenského orchestru než ten, který dal dohromady legendární Glenn Miller pod názvem Army Air Force Band. V prosinci 1944, když už byl jeho ansámbl relokován v Londýně, přilétal do Evropy a nad lamanšským kanálem bylo letadlo sestřeleno. Bolestnou ironií osudu je to, že se s největším pravděpodobností jednalo o fatální omyl Spojeneckých sil.



beach-boys-tour-dennis-carlBeach Boys

LET: Los Angeles – Houston
KDY: 1964
PROBLÉM: Dudlík pro Briana
Excentrický Brian Wilson prodělal svůj první z nesčetných nervových kolapsů den před Štědrým dnem 1964, na palubě letadla na cestě z LA do texaského Houstonu, kde měli zahájit dvoutýdenní turné. Deset minut po vzletu začal hystericky ječet a slzet do polštáře, že ho jeho žena Marilyn už nemiluje, že je strašně nešťastný a opuštěný, že ho vlastně nikdo nemá rád a podobně. Probrečel a prohysterčil celý let a po přistání v Texasu snažně prosil, aby ho odvezli zpět do LA: nakonec se utišil a večerní vystoupení proběhlo. Trval však na tom, aby za ním přiletěla maminka. Všichni s ním soucítili. „A pěstí do žeber bys nechtěl, Brianku?," se však nezeptal nikdo.

buddy hollyBuddy Holly
LET: Clear Lake - Moorhead
KDY: 1959
PROBLÉM: Buddy Holly byl jedním z prvních rock'n'rollových pionýrů a jeden z nejinvenčnějších performerů. 2. února 1959 ho čekal další z koncertů v minnesotském Moorhead, kam se chtěl co nejrychleji přepravit z Clar Lake ve státě Iowa. Spolu s Ritchiem Valensem a Big Bopperem si najali malý letoun. Let vyměnili za cestu autobusem, starou herkou, která už před tím několikrát havarovala. Bohužel, letadlo téměř ihned po startu spadlo kvůli sněhové vichřici a všechny tři hvězdy včetně pilota zahynuly.




garynumanGary Numan

LET: kolem světa
KDY: 1981
PROBLÉM: mimozemšťanovo neplánované mezipřistání a bombastický let kolem světa elektropopové hvězdy Garyho Numana skončil neslavně. Monzunem poškozený motor jeho Cezeny 210 ho donutil přistát na indickém vojenském letišti ve Višáčapatnámu, kde byl Gary spolu se svým spolucestujícím ihned vzat pod vojenskou stáž a obviněn ze špionáže. Není divu, blízko kotvila ponorka ruské provenience a Numan byl oděn poněkud, ehm, pro tamní autority prazvláštně. Během příštích pár dní měl „hotelové vězení" a s britskou ambasádou udržoval telefaxové spojení. Dodnes se v tamních krajích mluví o tom, jak tam jednou přistál pravý mimozemšťan.




rickynelsonRicky Nelson

LET: Guntersville - Dallas
KDY: 1985
PROBLÉM: Poslední cigareta
Zpěvák, kytarista, skladatel a herec Ricky Nelson, jeho snoubenka Helen Blair a všichni členové doprovodné kapely včetně zvukaře zahynuli v roce 1985 při zřícení letadla blízko texaského městečka De Kalb. Proslýchalo se, že uvnitř stroje došlo k požáru, který zapříčinila cigareta s kokainem, která kolovala mezi pasažéry.



text a foto: archiv


ozzyosbourneoos070ozzyosbourneposters  kopie

 

zavřít