Simpsonovi versus muzika

Vydáno 05.05.2012 | autor: redakce

Otec zakladatel Matt Groening si může mnout ruce – podařilo se mu vytvořit a předlouhé roky bez ztráty kvality udržet ve světové pozornosti jeden z nejvtipnějších kreslených seriálů všech dob. Muzika v něm od počátku hraje nezastupitelnou roli.

Simpsonovi versus muzika Simpsonovi versus muzika


aerosmith-diventano-simpson-800x540AerosmithKdo tomu famózně rozpohybovanému komiksu propadne, bude sakra odměněn. Měřeno estetickými delikatesami, kterými jsou výtvarná originalita, výborné scénáře, spád a dynamika děje, neskonalý vtip dialogů a v neposlední řadě desítky filigránsky zapreparovaných gagů, fórů, jinotajů, narážek a jiných vylomenin, nemají Simpsonovi na poli kreslené zábavy konkurenci. Hned zkraje ovšem hrdě apeluji na fakt, že bychom se nikdy o této po všech stránkách originální zábavě nebavili s takovým zápalem, nebýt nadprůměrného českého dabingu. Jestliže trend nováckých překotných komerčností přivál na české obrazovky 90. let zatuchlinu v podobě amatérského fušérství v naší druhdy tak chvalné umělecké disciplíně, Simpsonovi vrátili úlevně kvalitu na své místo.

KULT „S“
Jde nám tu ovšem o něco jiného – Simpsonovi jsou fenomén nejen výše zmíněnými atributy, ale v neposlední řadě i dramaturgickým přístupem tvůrců k realizaci jednotlivých dílů, které se vzestupně stávaly (jakoby podprahově, ovšem o to důrazněji) noční můrou generace středněvěkých hipíků, přestárlých rebelů a vysloužilých psanců. A sugestivně ironickým obrazem Ameriky jako takové. Jak je potom možné, že se v nich opakovaně nechávaly zesměšnit i ty největší hudební, politické, herecké a bůhvíjakéještě celebrity, ba co víc, svým karikaturám potěšeně věnovaly i svůj vlastní hlas, což rovněž činí ze seriálu naprosté unikum?

Protože se vždy jednalo a jedná v prvé řadě o laskavou legraci. Ta nepostrádá patřičně nabroušený osten sarkasmu, ale je to sranda úlevná, oduševnělá, občerstvující.

tomjonesTom JonesKdo nebyl znesmrtelněn v Simsponech, ten jako by nebyl – tak už dávno zní nepsaný, úsměvný zákon. Dokonce i George Bush starší, v době kdy už mu nebylo zastávat ctihodný prezidentský úřad, ozdobil jeden z dílů a sám sebe namluvil. A co teprve Michael Jackson, který  - dle neodolatelné ironie tvůrců – zazářil v jednom díle v tak z kloubů vyvrácené spirále, že to nemůže nezanechat na rtech osvobozující úsměv. Namluvil postavu, o které si Bart myslí, že je Michael Jackson, protože vypadá a mluví jako Jackson, ale Jackson to není. Och, ten skvělý Matt Groening!

VŠICHNI HOMEROVI KUMPÁNI
V přílohách najdete jen část neuvěřitelné plejády celebrit (některé z nich jsme ani neuváděli, protože jsou relevantní pouze ve Spojených státech a v Evropě je jejich „echo“ sotva slyšitelnémizivé), sestávající z dlouhé řady rockových a popových kapel a interpretů, herců, komediantů, spíkrů, politiků a dalších person, které se kdy v téměř třech stech dílech zatím objevily.

redhotRed Hot Chili PeppersSamostatnou kapitolou je i téma využití všemořných skladeb a úryvků za celou historii rock'n'rollu, od těch nejnotoričtějších pecek až po dávno zapomenuté songy – ty všechny tvoří kolrit springfeldského světa. Městečko Springfield najdete na mapě USA hned 121x, ale kdybyste se rozkrájeli, 23 let vám ten pravý zůstal utajen a ožíval jen a pouze po staré známé znělce. Teprve nedávno sám autor Matt Groening prozradil, že jde o Oregon. Svět Simpsonových je virtuální – přesto tolik skutečný a zábavný. Je zrcadlem nás všech bez rozdílu, můžeme brečet smíchy nebo se smát bolestí, ale jsme to my.

Nemáme tu místa na rozkrývání všech aspektů tohoto jedinečného celku, může nám být přáno, že Matt Groening ještě zdaleka nechce pověsit tvůrčí pero na nejvyšší balkon Burnsovy velerezidence a přibudou (a přibývají) další díly. Připomeňte si některé (již dávno kultovní) scény a okamžiky dílů, které ozdobily některé více či méně známé kapely a celebrity, některé z těch kousků znáte, jiné vám zbývá ještě rozkrýt, poku se u nás najde vydavatel a my se tak dostaneme k ucelenému DVD vydání, samozřejmě i s tím tolik povedeným českým dabingem.

Ať žijí Simpsonovi! Sejdeme se na Homerpalloze. Všichni! Sraz je samozřejmě na Evergreen Terrace číslo 742.

ramonesRamonesSíla talentu
(Brush with greatness, duben 1991)
Homer má problémy s nadváhou, Marge se nadchne pro výtvarnictví. Speciálním hostem je Ringo Starr.

U ohnivého Vočka
Flaming Moe's, listopad 1991)
Homer omylem vynalezne to nejbáječnější pití ve Springfieldu, ovšem práskaný barman Vočko mu čmajzne recept a svou hospodu tak změní v nejatraktivnější lokál v širokém okolí. Homer mezirtím osnuje sladkou pomstu. K všeobecné pohodě přijíždějí zahrát Aerosmith.

Otto v akci
(The Otto show, duben 1992)
Otto je kvůli kouření trávy a všeobecně zhýralému způsobu života (navíc nemá ani řidičák!) vyhozen z funkce řidiče školního autobusu. Musí se stěhovat i z domu a zakotví u Simpsonových. Úlevou je návštěva koncertu Spinal Tap, groteskní metalové formace, která se ráda vyžívá ve všemožných stylových klišé.

jamesJames BrownMarge jde do zaměstnání
(Marge gets a job, listopad 1992)
Marge je nucena, kvůli nelichotivé rodinné situaci, hledat zaměstnání a nevyhýbá se ani místu v Burnsově jaderné elektrárně. Starý lišák jí začne dělat návrhy, ovšem Marge se vrací k Homerovi. Oběma znovunalezeným hrdličkám zpívá v baru Tom Jones.

Šáša Krusty má padáka
(Krusty gets cancelled, květen 1993)
Šáša je zoufale „out“, jeho kluanský podnik prodělává, Krusty je škrtán ze všech programů. Lisa Bart mu však podávají pomocnou ruku a výsledkem je efektní comeback special, na němž se představí Bette Midler. Elizabeth Taylor a Red Hot Chili Peppers.

Medvídek
(Rosebud, říjen 1993)
Bobo, věky ztracený medvídek Montgomeryho Burnse z batolecích let, se náhle objevuje! Kdysi se ho vzdal, nyní ho chce zoufale zpět, mezitím si ho však oblíbila malá Maggie. A jak do toho všeho pasují Ramones? Znamenitě.

07731_125556_cypresshillCypress HillBartovo vnitřní dítě
(Bart's inner child, listopad 1993)
Bart dostává energetickou vzpruhu a celý Springfiled mu leží u nohou. I James Brown.

Vegetariánka Líza
(Lisa the vegetarian, září 1995)
Líza se po návštěvě ZOO rozhoduje k vegetariánskému způsobu života a marně se snaží k témuž přemluvi zbytek. Famózním vrcholem je závěrečná scéna na Apuově střešní zahradě, kde se Líza potkává s Paulem a Lindou McCartneyovi.

Homerpalooza
(květen 1996)
Nejnabitější hudební kousek – Peter Frampton, Cypress Hill, Sonic Youth a Smashing Pumpkins (takto hlavní atrakce podniku Hullabalooza) fascinovaně sledují Homerovu show, když se tento nechává jako železný muž ostřelovat kanónem pro obveselení davu. Zjistíme, že Líza ví mnohé i o Woodstocku. Cypress Hill se domáhají symfonického orchestru, Pumpkins jsou stylově depresivní a Frampton neuchrání před drzými kolegy nic – ani zásoby melounu.

u2U2Kam s dopadem?
(Trash of the titans, duben 1998)
Homer nejenže vyřeší problém se springfieldskou skládkou, ale k posílení své politické pozice přizve i U2, kterým není nic společensky prospěšného cizí. A v době, kdy ještě Bono plamenně burcuje lid, zbytek kapely už nasává U Vočka.

1990-1991
James Earl Jones předčítá klasiku Edgara Allana Poea, kterou činoherně ztvárňují Simpsonovi (Halloween Special)....moderátor CNN Larry King pro změnu čte z bible (Není ryba jako ryba) ...Danny De Vito propůjčí hlas Herbertu Powellovi, takto nevlastnímu bratru starého Abea Simpsona (Ach rodný bratře, kde tě mám) ...Dustin Hoffman s chutí dabuje pana Bergstroma v epizodě Lízin let do nebe ...Michael Jackson zní ústy jistého leona Kompowskiho, který k Bartově údivu zní jako, ehm, Michael Jackson...  basketbalista Magic Johnson hostuje v epizodě Homerova definice...

rolingRolling Stones1992-1993
Opět Danny De Vito jako Herbert Powell v kousku nazvaném Brácho, můžeš postrádat dva tácy?... Bob Hope v epizodě Líza královnou krásy ...Linda Ronstadt se objevuje v díle Pan Pluhař... Brooke Shields a David Crosby ozdobili epizodu Nastrčená osoba... George Harrison si „zahrál“ v Homerově pěveckém kvartetu... Michelle Pfeiffer a její překvapivá role v Homerově posledním pokušení...

1994-1995
Sam Neil hraje v díle Homer strážcem zákona... jeho herecká kolegyně Kathleen Turner zase v spizodě Líza proti mluvící panence... dokonce nechybí ani Buzz Aldrin, jeden z prvních „Měsíčňanů“ (Hrdinný kosmonaut Homer)... Winona Rider se objevuje v Lízině rivalce... a další herecká star: Meryl Streep a její kreace v díle Bartovo děvče...  Woody Harrelson mezitím absolvuje štěk ve Strachu z létání... i „kapitán“ Patrick Stewart se mihl v Simpsonech (Homer Veliký)... stejně jako Susan Sarandon a Mel Brooks (Homer versus Patty a Selma)... a koneckonců i někdejší kanadský pop-idol Paul Anka (Halloween Special VI)

1996-1997
A další herecká sprška: Donald Sutherland je vedlejší hvězdou epizody Líza bortí mýty)... Kirk Douglas si střihne roli Chestera Lampwicka, původního tvůrce masakrálního komiksu Itchy a Scratchy (Den, kdy zemřelo násilí)... Martin Sheen jako pravá identita ředitele Seymoura Skinnera (Ředitel Skinner a seržant Skinner)...  Jeff Moucha Goldblum sekunduje našim hrdinům v díle Ryba zvaná Selma... a Willem Dafoe v Tajné válce Lízy Simpsonové...  to už ani nemluvě o Christině Ricci (Simpsonovi na prázdninách)... nebo o Jacku Lemonovi v Rozploceném světě Marge Simpsonové... zlatým hřebem je mysteriózní epizoda Akta „S“, samozřejmě s Davidem Duchovnym a Gillian Anderson (včetně Leonarda "Spocka" Nimoye)

50centonthesimpsons50 Cent1998-2000
A opět George Harrison, tentokrát v epizodě Všichni tančí a zpívají... televizní moderátor Jay Lenohraje v Krustyho posledním pokušení... a Helen Hunt si střihla roličku v díle Jak napálit pojišťovnu... Mark Hammil, se alespoň komiksově vrací ke své postavě z prvních Lucasových Hvězdných válek ve Střetu s mafií... a Moody Blues to rozpalují v díle Ať žije Ned Flanders... každému zapálenému simpsonologovi ještě teď hučí v uších pateticky vypjatý přednes americké hymny v podání Cyndi Lauper před baseballovým mačem (Bart se nevzdává)... že ještě nepadlo jméno Elton John? Ale kdeže, natrefíte na něj v Moru na Amora... proboha, ani Stephen Hawking neunikl Groeningově hledáčku (Asociace Mensy zachraňuje Lízu)... Robert Englund ve své role-fatale Freddyho Krugera z Elm Street (Halloween Special IX)... Alec Baldwin spolu s Kim Basinger hrají v Dojezdech pro hvězdy... Lucy "Xena" Lawless se objevuje v 10. díle Halloween Special

2001-2005
Krásná nostalgická staromódnost: do nového milénia hřmějí Simpsonům do taktu kanadští rockoví kmetové Bachman Turner Overdrive (Bart v sedle)... stejně jako countryking Willie Nelson (Cena smíchu)... Pierce Brosnan graciézně štráduje 12. halloweenovským speciálem... a pak je najednou Homer barmanem a jeho vlastní podnik „pokřtí“ R.E.M.... zkušený  Paul Newman ví, co jsou Telecí léta... stejně jako Richard Gere – ten však hraje v jiném kousku (Malověrná Líza)... hrají i Phish (Homerova zelená medicínka) a zesilují tak Homerovy snahy o legalizaci travky...  stejně jako The Who v rámci dvojfestu v kulturně i společensky rozděleném Springfieldu... vše korunuje superraper 50 Cent v epizodě Klackovitý rap.

2005 - 2012
Hned v prvním díle další série (Ohňostroj oddanosti) se objevje Alec Baldwin... nechybí kontroverzní basketbalista Dennis Rodman (Speciální čarodějnický díl XVI.)... mihne se také Metallica (Žabař, kuchař, manželka a její Homer) nebo White Stripes (O jazzu a jiné zvířeně). Prostor dostanou i Fall Out Boy (Hysterka Lisa), Chris Martin z Coldplay (Výhra za všechny prachy), Katy Perry (Předvánoční hádky) nebo Green Day (Simpsonovi vr filmu). V dílu nazvaném Ve jménu dědy se ukážou dokonce držitelé Oscara za film Once Glenn Hansard a Češka Markéta Irglová.

simpsons_rem349x500R.E.M.MOŽNÁ NEVÍTE, ŽE...
... Harry Shearer mluví v originále hned 10 různých springfieldských figurek. Jediný „duál“ v češtině obstárává hlasový pardál Dalimil Klapka (Abe Simpson a ředitel školy Skinner)
...mimozemské potvory Kang a Kodos jsou pojmenovány podle postav ze scifi seriálu Star Trek.
...postava svérázného baviče a klauna Šáši Krustyho nezapře svou inspiraci v někdejším TV pořadu pro děti Rusty Nails.
... i u zrodu jména ředitele školy Skinnera nezapřel Groening smysl pro humor: „předlohou“  byl B. F. Skinner, známý americký pedagog a specialista na společenské chování.
... i další postavy jsou pojmenovány podle reálných postav, ba co víc, podle byvších či stávajících starostů různých měst (Portland, Oregon aj.) – např. Flanders, Lovejoy, Terwilliger, Kearney atd. Jména samotné rodiny pak vycházejí z jmen Groeningovy rodiny a jeho blízkých – Marge, Homer, Maggie...
... v roce 1997 se stali Simpsonovi nejúspěšnějším animovaným seriálem (porazili Flintstoneovy) v televizním prajma tajmu a několikrát překonali rekord hustoty hostujících celebrit na jedno obrazové okénko.
.... Bart na začátku každé epizody čmárá na tabulu vždy jiné moudro či repliku.
... Simpsonovi bydlí na Evergreen Terrace 742, ale toto číslo je stálé teprve od roku 1993. Ze začátku se několikrát měnilo, čehož si samozřejmě simpsonologové ihned všimli.
... celá jména povedené rodinky zní takto: Homer Jay Simpson, Bartholomew Jojo Simpson, Lisa Marie Simpson, Marge Simpson a Maggie Simpson.
... jestliže se schyluje ve Springfieldu k násilí, vždycky se nejdříve začne rvát Vočko.

... takhle bychom mohli pokračovat do alelujá!


simpx-large  kopie

 

zavřít