Hudební zločiny - III. díl

Vydáno 27.05.2012 | autor: redakce

V dnešním díle si přečtěte o známém sporu The Verve a Rolling Stones, o české kapele, která si půjčila riff od Kool And The Gang, nebo o tom, čím se provinil George Michael zamlada.

Hudební zločiny - III. díl Hudební zločiny - III. díl


Originál: Rolling Stones - The Last Time
Kopie: The Verve - Bitter Sweet Symphony

O tom, že od Stounů se krást nevyplácí, se velmi tvrdě přesvědčili The Verve. Ve svém největším hitu Bitter Sweet Symphony použili sampl ze symfonické verze písně The Last Time, a právník Rolling Stones je následně roztrhal na cucky. Richard Ashcroft a spol. museli Stones odevzdat veškeré výdělky, které za skladbu dostali, což bylo pro Verve zhruba tak všechno, co měli.

 

Originál: Kool And The Gang - You Don't Have To Change
Kopie: Psychonaut - Máme rádi jazz

Pamatujete si ještě na svěží vítr v dlouho nevětrané místnosti českého funku, kapelu Psychonaut? Vydali sice dvě alba a potom se rozpadli, ale jejich singl Máme rádi jazz si vedl poměrně úspěšně v rádiích a hitparádách. Ona svěžest se trošku vytrácí spolu s faktem, že si kytarový riff vypůjčili od disco-funkových klasiků Kool And The Gang (zhruba 36. vteřina You Don't Have To Change). Třešničkou na dortu skupiny Psychonaut ovšem je, že má na své druhé desce song s názvem Tepláková súprava. Těžko odhadovat, jestli klukům z Nightwork tento název uvízl v hlavě, nebo jim tepláky přinesly náhlou inspiraci.

 

Originál: Kesha - TiK ToK
Kopie: Katy Perry - California Gurls


Co mají společného Kesha a Katy Perry? Kromě podivného vkusu a přeplácaných outfitů mají stejné producenty. Oba dva songy, TiK ToK a předloňský megahit California Gurls, má na svědomí producentský tým ve složení Dr. Luke, Max Martin a Benny Blanco. Pokud můžete krást sami od sebe, tak tihle pánové to rozhodně zvládli.


Originál: Coldplay - Clocks
Kopie: David Guetta – When Love Takes Over


O tom, že Coldplay nejsou sami úplně svatí, jsme se přesvědčili v prvním díle. Jelikož ale existuje i pár songů, které si napsali sami, stali se tak inspirací pro další umělce. Hovořit o Davidu Guettovi jako o umělci si asi nikdo netroufne bez cukání koutků, každopádně srovnejte si intro obou písní.


Originál: Barry Manilow - Can't Smile Without You
Kopie: Wham! – Last Christmas


V době, kdy se ještě Geroge Michael producíroval s modelkami po boku a tvrdil, že se v pánských sprchách nekouká kolem sebe, měl spolu se svým kolegou z Wham! na krku také jednu žalobu. Barry Manilow tvrdil, že hit Last Christmas je více než podobný jeho songu Can't Smile Without You. Wham! se chytli za nos a Barrymu přistálo na kontě tučné odškodnění, které však Manilow jako nekompromisní poctivec celé věnoval na charitu Boba Geldofa.


text: Tereza Vavroušková

rolling_stones_009top
zavřít