Hudební zločiny - VII. díl

Vydáno 23.06.2012 | autor: redakce

V dalším díle Hudebních zločinů si ukážeme, že kapely dokáží vykrást i samy sebe, že Oasis se u Beatles neinspirovali jen, co se image týče, nebo že vzor kluků z Wohnout byl pravděpodobně Rocky.

Hudební zločiny - VII. díl Hudební zločiny - VII. díl


Originál: The Rubinoos: I Wanna Be Your Boyfriend
Kopie: Avril Lavigne - Girfriend


Zdá se, že punková princezna Avril má na svém kontě také nějakou tu šmouhu. Jeden z jejích největších hitů Girlfriend totiž nápadně připomíná píseň ze 70. let I Wanna Be Your Boyfriend od kapely The Rubinoos. Avril samozřejmě tvrdí, že tento song nikdy předtím neslyšela. Není to však poprvé, co byla bývalá manželka Derycka Whibleyho ze Sum 41 obviněna z plagiátorství. Kanadská zpěvačka Chantal Kreviazuk totiž tvrdí, že i od ní si Avril "půjčovala".



Originál: John Lennon - Imagine
Kopie: Oasis - Don't Look Back In Anger


Tím, že byli Beatles jejich velkou inspirací, se Oasis nikdy netajili. Co už však tak často nezmiňovali, je fakt, že si od Brouků sem tam něco "půjčili". Těžko říct, zda záměrně nebo podvědomě, každopádně u singlu Don't Look Back In Anger byla podobnost s Lennonovým hitem Imagine už natolik výrazná, že autor písně Noel Gallagher raději přiznal, že si pro úvodní klavírní riff pár tónů převzal.




Originál: The Offspring - Staring At The Sun
Kopie: The Offspring - (Can't Get My) Head Around You


Husarský kousek se podařil The Offspring. Ostřílení hitmakeři zřejmě došli k názoru, že není potřeba krást od druhých, když mají sami patent na hity. A co už zafungovalo jednou, může zafungovat podruhé, ne? Jak jinak si totiž vysvětlit to, že song (Can't Get My) Head Around You z roku 2003 se nápadně podobá jejich itu Staring At The Sun z roku 1998?


Originál: Gloria Gaynor - I Will Survive
Kopie: Robbie Williams - Supreme


Pokud je řeč o plagiátorství, další hvězdou, která by si měla sánhout do svědomí, je Robbie Williams. Hity sice sype z rukávu jak na běžícím pásu, ale ani on neváhal jeden ze svých singlů Supreme podpořit melodií, která již v minulosti jednou zafungovala. Supreme totiž nápadně připomíná notoricky známý hit I Will Survive od Glorie Gaynor.


Originál: Survivor - Eye Of The Tiger
Kopie: Wohnout - Vrátnej


Podobnost čistě náhodná nebo nenápadná krádež? Těžko soudit, nicméně průvodní melodie k filmu Rocky je známá i těm, kteří se nevyžívají v boxu a svalech Silvestera Stalloneho, tudíž ji svého času jistě zaznamenali i Wohnouti. Zda se v jejich hitu Vrátnej inspirovali písní Eye Of The Tiger, ale není prokázáno.


text: Marta Pušová 

oasis_nme_top
zavřít