Breakdance: Čtyřicet let zlomených v pase

Vydáno 26.10.2012 | autor: redakce

Už za pár dní se v Praze představí akce Red Bull Flying Bach - Bachův klavír versus breakdance. Přečtěte si o kořenech pouličního tance, který spoludefinoval celou subkulturu a neustále se posouvá vpřed. Pouliční tanec provozují takzvané crew už čtyřicet let.

Breakdance: Čtyřicet let zlomených v pase Breakdance: Čtyřicet let zlomených v pase

rbfb_streetPočátky breakdance sahají do 70. let minulého století, kdy svoji hudbou oslňoval publikum James Brown. A nebyla to jen jeho hudba. Přišel také s dosud nevídanými pohyby. Pojmenoval je The Good Foot a tím odstartoval styl, který se později vyvinul v tzv. bboying.

Tehdejší bboying se však od dnešního podstatně lišil. Oldschoolový breakdance byl v podstatě pouze floor rock, bez power moves či jiných akrobatických prvků. Většina těchto pohybů byla založena na ostrém rytmickém zatínání svalů podle hudby. Přesto se stal nejosobitější taneční mánií tehdejší doby a velmi rychle získal na popularitě mezi černošskou a portorikánskou mládeží Jižního Bronxu v New York City.

Machrování tancem místo pěstmi
Proto je dnes za rodiště dnešního breakdance považován Bronx. Mladí tanečníci zakládali skupiny, tzv. crew a rozvíjeli vlastní taneční styly a postupy, aby spolu a s ostatními crews mohli "zápasit". Někdy nešlo o nic víc než o pouhé machrování, jindy však tyto taneční souboje mladíky uchránily před vážnými pěstními bitkami. Hlavní myšlenka těchto "battlů" zněla: Ukaž, co umíš. Já ti ukážu, že to umím líp.

Postupem času získával breakdance na ulici i ve společnosti stále větší ohlas, a to s sebou přinášelo rozvoj nových stylů. Proslulá Rock Steady Crew neustále posouvala jeho umělecké hranice. Od této chvíle čítal repertoár breakdance nejen prvky floor-rock, ale také otočky na hlavě, na zádech, na rukou nebo točení nohou ve vzduchu. V roce 1981 tuto verzi breakdance proslavil režisér Charlie Ahearn, když natočil působivý film Wildstyle, ve kterém vystupovala Rock Steady Crew.

rbfberwinpolancDnes patří tento tanec mezi světové fenomény a mezinárodně proslulé crews křižují celý svět a šíří své umění moderního breakdance. Soutěže, jako např. Battle Of The Year, Red Bull Beat Battle či Red Bull BC One lákají tisíce diváků. Breakdance pronikl do popkultury a stal se nenahraditelným prvkem současného kulturního života.

Projekt Red Bull Flying Bach nyní odstartoval novou etapu této evoluce. Dosud žádná choreografie nebyla tak úzce spjata s každou notou hudebního základu. Tím se otevřel prostor širokému spektru tvůrčích možností - breakdance se střetává s klasikou. V Praze se tento unikátní projekt představí ve třech zcela vyprodaných představeních od 29. do 31. října v Hudebním divadle Karlín. Přiveze ho špičková berlínská skupina Flying Steps.

Slovníček breakdance
Breakdance využívá pohyby, které lze rozdělit do pěti skupin: top rocks, footwork, power moves, spins a freezes.

Top rocks
Bboys většinou zahajují své vystoupení základním krokem zvaným top rocks. Je to první vyjádření jejich stylu a příprava na spiny, footwork, power moves a freezy.

red bull flying bach in duesseldorf 2011Footwork
Tyto pohyby jsou známé též pod názvem down rocks a provádějí se s rukama i nohama na zemi. Jejich kombinací bboys předvádějí, jak rychle a přesně dokážou ovládat nohy. Základním pohybem z této kategorie je 6-step, tedy jakási chůze po kruhu kolem rukou opřených o zem. Footwork je zpravidla příprava na akrobatičtější prvky zvané power moves.

Power moves
Jak název vypovídá, power moves jsou nejefektnější prvky breakdance, ve kterých se snoubí nesmírná síla s akrobatickým vedením těla. Kromě síly a precizního vedení pracuje tanečník při power moves se setrvačnou energií tak, že roztáčí nohy a trup. Nejznámější power moves se nazývají swipe, windmill a flare.

Spiny
Pro tyto pohyby je charakteristická rotace celého těla a dotyk se zemí. Při ideální provedení se bboys několik otoček odrážejí, aby získali rychlost a setrvačnou energii, a potom volně „proplachtí" až patnáct otoček. Spiny lze provádět na jakékoliv části těla, ale jelikož mohou být velmi bolestivé, breakeři často nosí dlouhé nohavice a rukávy, vycpávky nebo čepice. Nejznámější spinové prvky jsou backspiny, headspiny a spinning.

Freeze
Tato technika znamená zastavení celého těla v určitém výjimečném pohybu. Jak z názvu vyplývá, tato pozice má vypadat jako zamrznutí. Freezy se často provádějí v efektních a krkolomných polohách náročných na rovnováhu.

TZ

 

zavřít