13 koncertů, které v roce 2013 nesmíte propásnout

Vydáno 08.01.2013 | autor: Petr Adámek

Rok 2012 byl co do počtu koncertů zahraničních hvězd nebývale bohatý a z hlediska jejich kvality zcela naplňující. Ohlášená vystoupení pro letošek zatím naznačují totéž, a proto jsme sestavili třináctku největších / nejzajímavějších / nejočekávánějších akcí pro rok 2013.

13 koncertů, které v roce 2013 nesmíte propásnout 13 koncertů, které v roce 2013 nesmíte propásnout



the orb_sqTHE ORB

kdy: 23. ledna - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 490 Kč
proč: Čím byl v roce 2012 koncert Orbital, tím bude letos vystoupení The Orb. Ti zřejmě nemají tak silnou posluchačskou základnu jako bratři Hartnollovi, avšak jejich vliv na utváření elektronické hudby devadesátých let byl podobný: The Orb naučili mainstreamové publikum poslouchat ambient. Zakládajícího člena Alexe Patersona doprovodí v Lucerna Music Baru dlouholetý spolupracovník Philippe Le Gonidec a Patersonův osobní VJ Michael Coles.
čtěte více





blacklightburns_sqBLACK LIGHT BURNS

kdy: 7. února - Futurum, Praha
cena vstupenek: od 390 Kč
proč: Geniální kytarista, multiinstrumentalista, všestranný umělec, experimentátor a v neposlední řadě levoboček Freda Dursta v Limp Bizkit, Wes Borland. Víc netřeba dodávat. A pozor: ještě před pražským koncertem vychází Black Light Burns nové studiové album Lotus Island.








slash_sqSLASH

kdy: 11. února - Lucerna, Praha
cena vstupenek: od 940 Kč
proč: Kytarový mág a žijící legenda je bezesporu jedním z nejlepších kytaristů všech dob. Pohrobek Guns N'Roses se do Prahy vrátí po dvou a půl letech. Oproti poslední zastávce přiveze loňskou desku Apocalyptic Love. Na pódiu ho doprovodí zpěvák Myles Kennedy a kapela The Conspirators. Rockeři všech krajů a měst, spojte se!
čtěte více






two-door-cinema-club_sqTWO DOOR CINEMA CLUB

kdy: 26. února - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 590 Kč
proč: "Aktuálně nejmilovanější kapela Spojeného království." (NME), je jen jeden z chvalozpěvů, jež se na adresu TDCC snesly před třemi lety po vydání skvělého debutu Tourist History. Pozitivně ocenili kritici i loňské album Beacon (přečtěte si recenzi) a lze tak předpokládat, že jejich první klubový koncert v Česku bude jednou z indie-rockových událostí roku. Ostatně zeptejte se návštěvníků posledního Rock for People...
čtěte více





example_sqEXAMPLE

kdy: 15. března - Incheba Arena, Praha
cena vstupenek: od 720 Kč
proč: Třicetiletý muzikant Elliot John Gleave aka Example plně vystihuje pojem "inteligentní taneční pop". Se třemi muzikanty za zády dokáže plně využít potenciál rockové kapely a proložit jej energií takřka diskotékových beatů. Přesto ho na pódiu více zajímá, co hraje, než jak u toho vypadá, o čemž už se mohli jeho fanoušci přesvědčit před rokem v Lucerna Music Baru. Tentokrát zazní i mnoho novinek z aktuální desky The Evolution of Man (přečtěte si recenzi)
čtěte více





hurts_sqHURTS

kdy: 28. března - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 720 Kč
proč: Začalo to náhodným pokecem před jedním nočním barem v Manchesteru, pokračovalo prvním společným projektem Daggers a dále - už pod názvem Hurts - úspěšným amatérským videem ke skladbě Wonderful Life. Následovalo album Happiness a senzace byla na světě. Kombinace tklivých textů, jednoduchých, avšak skvěle fungujících melodií a vybroušené image gentlemanů udělala z Hurts skutečné hvězdy, jež se (nejen) v Česku těší mimořádné oblibě.
čtěte více





thexx_sqTHE XX

kdy: 16. května - Lucerna, Praha
cena vstupenek: od 720 Kč
proč: Podobně jako v případě Hurts nebo Two Door Cinema Club, už jejich eponymní debutová deska z roku 2009 způsobila opravdový poprask. The xx od té doby dokazují, že méně je někdy více, a zejména díky své úsporné, avšak o to promyšlenější instrumentaci jim co do spočítání prestižních ocenění přestávají stačit prsty na rukách. Těžko odhadovat, jak se jejich intimní produkce vypořádá s velkým sálem, na každý pád ale půjde o silný zážitek přinejmenším pro ty, kteří upřednostňují šepot před křikem.
čtěte více




mudhoney_sqMUDHONEY

kdy: 29. května - Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 450 Kč
proč: Zatímco současné post-grunge kapely se dělí na ty, které Nirvana ovlivnila a které Nirvana ovlivnila ještě víc, Mudhoney jsou jednou z mála, které naopak ovlivnily Nirvanu. Nebýt Mudhoney, kapely jako Pearl Jam, Soundgarden nebo právě Nirvana by se možná nikdy nevyhrabaly ze zapadlých seattleských klubů. Nepůjde však jen o nostalgii - sestava kolem zpěváka Marka Arma chystá na letošek nové album Vanishing Point. Ať už novinka dopadne jakkoliv, tahle parta přiveze do Prahy dřevní grunge pro opravdové labužníky.





alicia_sqALICIA KEYS

kdy: 12. června - O2 Arena, Praha
cena vstupenek: od 1090 Kč
proč: Alicia Keys se už dávno vymanila ze škatulky "ta s těmi copánky". Díky svému osobitému přístupu, charismatickým textům a baladám s dnes již s neodmyslitelnou klavírní linkou prodala více než 28 milionů alb. Nakřáplý hlas zpěvačku snadno odliší od ostatních kolegyň, vůči kterým má náskok také v minimu skandálů či v odhalování soukromí. Soulová/r'n'b diva zabrnká na citlivější strunu i tomu největšímu cynikovi, rozhoupe boky všem "ladies" a nedůvěřivcům předvede, že jazz nemusí být nutně nuda, což dokázala i na poslední desce Girl on Fire (přečtěte si recenzi).
čtěte více




eric_sqERIC CLAPTON

kdy: 19. června - O2 Arena, Praha
cena vstupenek: od 1290 Kč
proč: Téměř přesně rok po dechberoucím koncertu Bruce Springsteena v Eden Aréně přivítá Praha další legendu a jednoho z nejrespektovanějších hudebníků současnosti. Eric Clapton však - na rozdíl od mnohých jiných - nežije pouze ze své někdejší slávy, ale je stále hudebně plodný. Brilantní hra na kytaru, hity jako Tears in Heaven, Layla, My Father's Eyes, nebo Cocaine a jistojistě neopakovatelná atmosféra: účast povinná.
čtěte více





bon_jovi_sqBON JOVI

kdy: 24. června - Eden Aréna, Praha
cena vstupenek: od 1290 Kč
proč: Bon Jovi už přes deset let nevydali pořádnou desku a patrně se toho od nich už ani nedočkáme. To ovšem nic nemění na faktu, že na přelomu devadesátých let patřili do absolutní rockové špičky. Tehdy se parta kolem Jona Bon Jovi perfektně uhnízdila ve škatulce: "nosíme džísku a jsme rocker, ale Guns N'Roses na náš vkus moc fetujou a chlastaj' ". Od té doby zestárli a vyčpěli oni i jejich produkce, avšak přinejmenším kvůli nestárnoucím hitům jako Always, Keep the Faith, Livin' on a Prayer, Bed of Roses, Wanted Dead or Alive nebo It's My Life stojí za to vidět Bon Jovi naživo. Nostalgie jak se patří!
čtěte více



depeche-mode_sqDEPECHE MODE

kdy: 23. července - Eden Aréna, Praha
cena vstupenek: od 1190 Kč
proč: Personal Jesus, Stripped, Enjoy the Silence, Question of Time, Behind the Wheel, Everything Counts, Never Let Me Down Again, It's No Good, Walking in My Shoes, A Pain That I'm Used To, Precious, In Your Room, I Feel You... Další argumenty netřeba.
čtěte více







roger_sqROGER WATERS - THE WALL

kdy: 7. srpna - Eden Aréna, Praha
cena vstupenek: od 1790 Kč
proč: Svoje "poslední" absolvoval Roger Waters už před dvěma lety. Teď se však jeho The Wall, zvukové a vizuální dílo o odcizení a proměně, vrací v ještě megalomanštějším rozměru. Co v O2 Areně nedovoloval prostor, poskytne bez problémů slávistický stadion. "Před čtyřiceti lety by takhle široká zeď na stadionech představena být nemohla. Nemohli jsme tehdy zaplnit prostor emocionálně, hudebně i divadelně vyhovujícím způsobem. Technologie se ale změnila. Nyní již můžeme," dodává Waters.
čtěte více




text: Petr Adámek, foto: archiv, PetrKlapper.com


sub_top
zavřít