NME, Pitchfork, Rolling Stone: TOP alba 2012 podle UK/US médií

Vydáno 05.01.2013 | autor: Petr Adámek

Bilancování uplynulého roku v hudebním světě v tuzemských médiích pomalu dohasíná, požehnaně bylo i nejrůznějších výročních anket a hudebních cen mnoho se jich teprve chystá. Abychom však neopomněli dění za mořem a oceánem, sestavil iREPORT přehled TOP alb uplynulého roku podle pěti významných zahraničních hudebních periodik.

NME, Pitchfork, Rolling Stone: TOP alba 2012 podle UK/US médií NME, Pitchfork, Rolling Stone: TOP alba 2012 podle UK/US médií


frank-ocean





























Jako absolutní vítěz z výběru NME, Pitchofork, Rolling Stone, Spin a Stereogum vychází Frank Ocean. Pětadvacetiletý umělec zabodoval svoji druhou nahrávkou Channel Orange. Jedno třetí místo, tři druhá a jedno první, to je úctyhodný výsledek. Zároveň připomeňme, že soulový zpěvák uspěl i v nominacích Grammy Awards, kde získal šest nominací.

Na pomyslné bedně stojí s Frankem hip-hoper Kendrick Lamar s deskou Good kid, m.A.A.d city a zpěvačka a pianistka Fiona Apple s albem The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do. Obě desky se hned u třech médií dostaly do nejužšího výběru TOP 5.

Ve svém širším výběru TOP 50 se pak média čtyřikrát shodla na albech Deviotion (Jessie Ware) Lonerism (Tame Impala) a Visions (Grimes) a tři shody nastaly v případě desek The Haunted Man (Bat For Lashes), Red (Taylor Swift), The Seer (Swans) a Celebration Rock (Japandroids).

nme-year-endNME
Tištěná forma britského NME neboli New Musical Express oslavila loni šedesát let existence. Jeho online verze funguje od roku 1996. NME patří mezi nejrespektovanější hudební média a NME.com je v současnosti vůbec nejvyhledávanější hudební web se sedmi miliony návštěvníky měsíčně.

1. Tame Impala – Lonerism
2. Grimes – Visions
3. Frank Ocean – Channel Orange
4. Crystal Castles – (iii)
5. Alt-J – An Awesome Wave




pitch_albumsPITCHFORK
Americký hudební web Pitchfork existuje od roku 1995. Zaměřuje se na nezávisklou scénu. Největší pozornost věnuje indie-rocku a mnoho mainstreamových médií považuje Pitchfork za jakéhosi opinion-leadera. Pitchfork v minulosti přispěl k úspěchu kapel jako Interpol, Arcade Fire, Junior Boys nebo Cold War Kids.

1. Kendrick Lamar – good kid, m.A.A.d city
2. Frank Ocean – Channel Orange
3. Fiona Apple – The Idler Wheel...
4. Tame Impala – Lonerism
5. Swans – The Seer



rsROLLING STONE
Americký čtrnáctideník Rolling Stone se od svého založení v roce 1967 věnuje vedle hudby také dalším oblastem populární kultury a politice. Jde pravděpodobně o nejvíce mainstreamově založené médium z těchto pěti vybraných: v jeho žebříčku TOP 50 jsou i tradiční jména jako Muse, Green Day, Garbage nebo Smashing Pumpkins a naprvním místě ostřílený Bruce Springsteen.

1. Bruce Springsteen – Wrecking Ball
2. Frank Ocean – Channel Orange
3. Jack White – Blunderbuss
4. Bob Dylan – Tempest
5. Fiona Apple – The Idler Wheel...



spinSPIN
Americký magazín poprvé vyšel v roce 1985, jeho online verze je stará 5 let.

1. Frank Ocean - Channel Orange
2. Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d. city
3. Japandroids - Celebration Rock
4. DJ Rashad - Teklife Vol. 1 - Welcome to the Chi
5. Miguel - Kaleidoscope Dream






stereogumSTEREOGUM
Hudební blog Stereogum byl založen roku 2002 a orientuje se převážně na nezávislou a alternativní hudbu.

1. Fiona Apple – The Idler Wheel...
2. Frank Ocean – Channel Orange
3. Kendrick Lamar – good kid, m.A.A.d. City
4. Swans – The Seer
5. Jessie Ware – Devotion







Petr Adámek


topalba rs_top

zavřít