Michael Jackson: TOP 7 singlů inspirujících Cirque du Soleil

Vydáno 30.01.2013 | autor: Daniel Maršalík

Cirque du Soleil je popisována jako moderní show, jež vychází z tradice klasických cirkusů. Během vystupování ovšem nevyužívá zvířata, ale pouze lidské artisty. V poslední dekádě se inspiroval tvorbou hudebních legend a aktuálně přišla na řadu inspirace Michaelem Jacksonem.

Michael Jackson: TOP 7 singlů inspirujících Cirque du Soleil Michael Jackson: TOP 7 singlů inspirujících Cirque du Soleil

Neopakovatelná a elektrizující produkce, která využívá kreativity Cirque Du Soleil, nabídne fanouškům po celém světě jedinečný pohled do duše, vášně a srdce uměleckého génia, který navždy změnil globální pop kulturu. V show, ke které napsal scénář Jamie King, jenž je zároveň režisérem, se představí 64 tanečníků, hudebníků a akrobatů z celého světa. Michael Jackson Immortal World Tour se představí 8. února a 9. února v pražské O2 areně v rámci dvou exkluzivních představení.

michael-jackson-

Přečtěte si recenzi soundtracku Michael Jackson Immortal World Tour.

Dětská hvězda a leader The Jackson 5

Michael Jackson ovlivnil popovou kulturu jako nikdo před ním. Jeho život byl fascinující. Už jako šestiletý se začal věnovat muzice. Cílevědomý otec založil skupinu The Jackson 5, která se později díky personálním obměnám přejmenovala na The Jacksons. Jádro obou skupin ale tvořili sourozenci Jacksonové. Skupina celkem vydala 16 řadových desek a 51 singlů. Po smrti Michaela Jacksona se bratři opět spojili a vyjeli na turné. V současné době jsou uprostřed evropské části koncertní šňůry a čeká je Austrálie a Nový Zéland.

První sólové skladby Michaela Jacksona se datují k roku 1971. A hned o rok později se skladbou Ben dobyl americký singlový žebříček Billboard. Během dětského období Jackson vydal 4 sólové desky u labelu Motown, které vydávalo hudbu Afroameričanů.



Začátek spolupráce s Quincy Jonesem - Off The Wall

V roce 1979 Michael Jackson přešel k Sony Music, respektive k labelu Epic, kde vydal všechny zásadní alba, která z něj vytvořila krále popu. Od desky Off The Wall začal spolupracovat s producentem a jazzmenem Quincy Jonesem. Mnoho hudebníků tuto desku považuje toto album za vrchol Jacksonovy kariéry, protože není tak popová, jako jeho další tvorba. Na Off The Wall je slyšet silný vliv jazzu a disca, které přicházelo do módy. Mezi autory písní jsou například Stevie Wonder a Paul McCartney.



Nejprodávanější umělec všech dob - Thriller

Traduje se, že právě Beatle Paul McCartney dal Michaelovy radu, ať se zaměří na vizualizaci své tvorby. Na počátku osmdesátých let začala vysílat MTV, čehož Jackson pragmaticky využil. Vydal album Thriller a natočil k němu dva naprosto zásadní klipy. Videa Beat It a Thriller představily zpěváka jako komplexního umělce, který nejen perfektně zpívá a skládá dokonalé skladby, ale taky úžasně tančí a vše to umí zabalit do geniální formy. Album Thriller je dodnes nejprodávanější deskou všech dob a jen stěží ji někdo v blízké době překoná. Nahrávka oslovila posluchače na celém světě i díky tomu, že je velmi pestrá. Své si na ni najdou posluchači popu, RnB, funku, soulu, disca,jazzu ale i rocku. Singl Beat It obsahuje jedno z nejslavnějších kytarových sól, které nahrál Eddie Van Halen.



7x vyprodaný stadion Wembley - Bad

Třetí úspěšnou spoluprací Jacksona s Quincy Jonesem byla deska Bad z roku 1987, která přinesla devět úspěšných singlů. Michael Jackson pokračoval v úspěšné cestě a svět ohromil klipem k titulní skladbě od uznávaného filmového režiséra Martina Scorseseho. Video Jacksona očarovalo, a proto natočil hudební film Moonwalker, kde nejznámější je asi sekvence ke skladbě Smooth Criminal. Taneční prvek, při kterém tanečníci přelstí gravitaci, přivedl diváky v úžas, stejně jako když o několik let dříve předvedl poprvé svou slavnou měsíční chůzi. Po vydání alba vyjel na turné, během kterého sedmkrát vyprodal londýnský stadion Wembley.



Ani černý ani bílý - Dangerous

Na začátku devadesátých let se Michael rozloučil s Quincym Jonesem a produkce alba Dangerous se ujal sám. Svět opět žasl, když v klipu Black or White byl poprvé využitý efekt morfingu. I když deska byla velice úspěšná, Jackson zaznamenal pomalý ústup, čemuž napomohly zejména dvě skutečnosti. Do módy se díky Nirvaně dostal grunge a na zpěvák byl poprvé vystaven obvinění ze sexuálního zneužití malého chlapce. Zpěvák nechtěl své jméno vláčet po soudech a rodinu chlapce raději vyplatil. A ačkoliv se zpěvák celý život věnoval charitě, obvinění ho v očích mnoha lidí hodně pošpinilo.



Videoklip za sedm milionů dolarů - HIStory

V roce 1995 se Jackson vrátil s deskou HIStory, k jehož propagaci byl natočen nejdražší klip historie. Černobílý Scream, duet se sestrou Janet, stál přes sedm amerických dolarů a vznikl v době zlaté éry videoklipů. Pro tuzemského fanouška je významná informce, že následné turné začalo 7. září 1996 v Praze na Letenské pláni, kam přišlo přes 130 tisíc diváků. Dodnes je to druhý největší koncert, jaký se na území České republiky konal.

V této době, tedy v druhé polovině devadesátých let, se Jackson snažil navázat na úspěch klipu Thriller natočením hudebního snímku Ghosts. Ten byl sice nadprůměrný a megalomanský, ale o kultu Thrilleru se mu mohlo pouze zdát.



Nevinný, ale zlomený - Invincible

Poslední deska, která vyšla za Jacksonova života se jmenuje Invincible a Michael k ní stihl natočit pouze klip You Rock My World s hereckou legendou Marlonem Brando a komikem Chrisem Tuckerem, který připomíná Smooth Criminal. Druhý klipy Cry byl už bez zpěvákovy účasti. Alba Invincible se po celém světě prodalo přes 13 milionů kopií, přesto to Sony Music považovalo za neúspěch a vznikla roztržka mezi vydavatelstvím a umělcem, která zastavila jakékoliv další promo aktivity. Kromě toho na Jacksona bylo opět vzneseno obvinění ze zneužití chlapce. Tentokrát se král popu soudu nevyhnul a v dlouho trvajícím procesu byl shledán jako nevinný ve všech bodech obvinění. A i když Jackson soud vyhrál, jako člověk byl zlomený. V období, kdy musel denně chodit před porotu, trpěl nespavostí a začal nezvládat spotřebu léků na utišení bolestí a prostředků na spaní. Smutný konec nastal v době příprav koncertního maratónu This Is It 25. června 2009, když Jackson zemřel na předávkování propofolem. Po jeho smrti Sony Music vydala album Michael s nikdy nevydanými písněmi. Obrovského komerčního úspěchu se dočkal i film z příprav turné This Is It.



text: Daniel Maršalík


michaeljackson_top

 

zavřít