ROZJEZD: Tichonov - skromní Britové z Valašského Meziříčí

Vydáno 23.04.2013 | autor: redakce

Neslyšeli jste ještě o téhle kapele? No výborně! Od toho je tady tahle rubrika. A vůbec se nedivte, takhle nenápadnou kapelu aby člověk pohledal. Kdo jsou ti tajemní Tichonov a před kým se skrývají?

ROZJEZD: Tichonov - skromní Britové z Valašského Meziříčí ROZJEZD: Tichonov - skromní Britové z Valašského Meziříčí

ROZJEZD: jak & proč

Rozjezd. Klubová scéna. Malé koncerty. V ROZJEZDu dostanu kousek virtuálního prostoru noví, zajímaví, neotřelí či jinak originální interpreti, kteří by ho normálně nikdy nedostali. Snaha bude jít napříč žánry, od hardcore po popík.

Na facebooku slabých 140 fanoušků, na Bandzonu se zatím sešla jen (nešťastná) třináctka. Žádné fotky, žádné informace, jen dva singly. Kapela, jíž tvoří Jan Boroš (Fiordmoss), Jan Janečka (Luno, Southpaw), Jiří Petřek (Elektrick Mann) a David Schwager, chystá debutové album a zatím nám jako ochutnávku nabídla k poslechu dva kousky. Another Day a Palm. Role producenta desky se ujal Rob Bochnik, kytarista veleúspěšných The Frames. Ale ani tohle o sobě kapela nikde nepíše! A přitom by se na tom krásně dalo postavit nějaké promo... Ale o to Tichonovu asi nejde. Stačí si pustit ty dva songy, odevzdat se kapele, kterou jsme tady dlouho neměli, do náručí a čekat, kam nás vyvrhne. Já se jim do rukou klidně svěřím, mají mou důvěru, že nezklamou. Tohle bude velká deska!

tichonov 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hned kytara na úplném začátku Another Day prozradí, s kým budeme mít tu čest. Zasněný kytarový indie pop někde mezi Foals, The Boxer Rebellion a slovenskými The Uniques s lehkou příměsí zamlženosti starších nahrávek M83. Na pevné base postavená sloka a refrén, který se vám vreje do hlavy. Několik krásných hlasů a uhánějící bubny s kytarami vespod. A ani trošku český zvuk. Nevím, jestli to ti UK/US producenti fakt dělají jinak, nebo se mi to jen zdá, ale takovýhle rukopis mixu nahrávky tady nikdo nemá. Another Day je singl na první dobrou. Zato druhá Palm, pomalá balada, oproti němu na první poslech zaostává. Není to takový hit, je stavebně složitější. Opět neuvěřitelně osobité zpěvy (co na tom že někdy intonačně mimo, je to sexy) zahalené vrstvami reverbu a vystavěné nad barevnými plochami nástrojů.

Jediný strach mám z toho, jak to bude vypadat naživo - jestli kluci zvládnou atmosféru těchto dvou singlů (a především pomalé Palm) přenést uvěřitelně a stejně dobře do klubu. Pojďme se na ně společně mrknout, už příští čtvrtek hrajou live (a posléze i jako Tichonov DJs) v pražském Chapeau Rouge na akci s QOTA DJANES. Když přesvědčí i naživo, máme tady možná velký objev pro nadcházející sezónu.


tichonov 3Kdy vůbec Tichonov vznikli?
Jan Boroš: Nápad založit kapelu v této sestavě přišel už v roce 2005, ale tehdy jsme to nebrali ještě úplně vážně. Připrovovat první písničky jsem začali až pět let poté.

Kdo s nápadem přišel?
David Schwager: Nejspíš já, tehdy jsme hráli ve dvou různých kapelách a já měl pocit, že bychom měli hrát spolu.

Na vašich Facebook i Bandzone profilech toho člověk moc nenajde, jde o ticho před bouří?
Jan: Možná jo, zatím jsme zveřejnili jenom dva singly. Fotky, videa a další promo příjdou s vydáním našeho debutu Overnight.

Každý pocházíte z jiného kouta Čech, není těžké domluvit se na zkoušení?
David: To tak úplně není pravda, všichni pocházíme z Valmezu, ale je fakt, že John bydlí v Praze a Jan v Berlíně. Zkoušky řešíme víkendovým soustředěním podle našich možností.

Loni na podzim jste si zahráli před The Frames v Arše, jak se vám to podařilo?
David: Byl to skvělý večer, o tom, že se koncert chystá jsme věděli dlouho dopředu, tak jsme oslovili Glena Hansarda, kterému se ten nápad líbil.

Kdy jste se s The Frames seznámili?
Jiří: Známe se už víc než deset let. Od jejich prvního koncertu v Česku, který byl na Valašském Špalíčku. Já s Johnem jsme od té doby spolupracovali s Glenem a Robem už několikrát.

Rob Bochnik je producentem vaší debutové desky, jaký je jako producent?
Jan: Spolupracovat s Robem je úžasná zkušenost. Není to typ člověka, který by se za každou cenu snažil prosadit svůj názor, naopak respektoval a snažil se podporovat věci, kterými je naše hudba charakteristická. Navíc díky jeho zkušenostem při práci ve studiu a finalním mixu se nám podařilo vytvořit zvuk, který se přesně potkal s naší představou.
David: Rob si taky zahrál na kytaru v jedné naší písničce.

 

tichonov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovlivní zvuk The Frames taky Tichonov?
Jiří:
Hudba The Frames se nám samozřejmě líbí, ale myslím, že to není nějaká výrazná inspirace naší tvorby.

Kdy máte v plánu album vydat?
David: V červnu. Desku jsme natočili v lednu a Rob ji průběžně míchá při koncertech The Frames a dalších jeho aktivitách. Nejbližší možný termín na vydání nám vyšel na začátek června. Víme, že to není optimální datum i kvůli festivalům, ale nechceme si ji nechat jen pro sebe.

Neplánujete jej pokřtít v klubu vašeho člena kapely ve Valašském Meziříčí?
David: Plánujeme. Křest proběhne v září v M-klubu a potom bude následovat krátká tour po klubech v Česku.

V Brně a Praze zahrajete tento týden, kolik písní obvykle na koncertech hrajete?
David: Zatím jsme měli jen dva koncerty, takže se nemůžeme bavit o nějaké obvyklosti. Momentálně máme materiál zhruba na hodinu, ovšem na koncertech ho budeme regulovat podle prostoru, který dostaneme.

 

Martyn Starý, Kateřina Nováková

zavřít