ROZJEZD: Festival Elekce - elektronická erekce?

Vydáno 11.06.2013 | autor: redakce

Tentokrát v ROZJEZDu nepůjde o objevování nového jména na české scéně, alespoň ne uplně přímo. Prostor dostane festival elektronické hudby Elekce, nový projekt, který bude užitečným prostředníkem k novým objevům zákoutí české scény.

ROZJEZD: Festival Elekce - elektronická erekce? ROZJEZD: Festival Elekce - elektronická erekce?

elekce addictAddict

O elektronické hudbě se v ROZJEZDu zatím nepsalo a při příležitosti konání festivalu Elekce je idální čas to změnit. Šimon Holý aka HOLY se rozhodl, že najde současný zvuk české elektroniky. A jak? Prostě na dva dny celou elektro scénu zavře do Meet Factory a děj se vůle boží. To by nemělo zůstat bez povšimnutí, už jen proto, že je to vzásadě šlechetná idea.

ROZJEZD: jak & proč

Rozjezd. Klubová scéna. Malé koncerty. V ROZJEZDu dostanu kousek virtuálního prostoru noví, zajímaví, neotřelí či jinak originální interpreti, kteří by ho normálně nikdy nedostali. Snaha bude jít napříč žánry, od hardcore po popík.

 

Festival si klade za cíl zevrubně zmapovat současnou scénu elektronické hudby a naservírovat jí všem pod nos během dvou dnů (14. a 15. června) v industriálním prostředí Meet Factory. Chystají se tři scény (z toho jedna venkovní) a téměř 40 účinkujících. Někteří živě a někteří jako DJs. Jednozančně největší taháky jsou Dikolson, Tvyks, čím dál tím skloňovanější Post-hudba a Dirty Picnic. A to, že v lineupu jsou jména, která jste pravděpodobně nikdy neslyšeli? No jasně, právě o to tady přece jde. Teď je právě ta příležitost objevit, co tady máme. A kdyby nás to nebavilo, tak si dáme pivo a půjdem na silent disco. S tímhle formátem párty bez rámusu se teď hodně roztrhl pytel, ale zatím je to pořád zábavný, tak proč ne.

Ovšem nejen hudbou je člověk živ, a tak by byla škoda opomenout doprovodné diskuze, workshopy nebo divadlo (třeba divadlo, ve kterém hraje Ornella Štiková, ehm.. vrchol bizarnosti). Člověk se sice trochu ptá, co na takovéhle akci Ornella dělá a jestli už jí nebylo všude dost, ale stejně se tam nakonec všichni půjdeme podívat, žejo...

Akce takového formátu (a na první ročník sebevědomých rozměrů) je bez nadsázky ojedinělá. Nezbývá než jí popřát hodně štěstí, hodně návštěvníků a co nejméně červených čísel na účtu po skončení. Více už Šimon Holý.

elekce burningboyBurningboyJak dlouho v tobě krystalizovala myšlenka udělat akci podobnou Elekci?
Přemýšlel jsem o podobný akci už nějaký dva nebo tři roky, ale projekt Elekce jako takový vznikl přibližně v prosinci 2012, kdy se vlastně zrodily i celková koncepce a cíle prvního ročníku.

Víme, že cílem je zmapovat a představit tak nějak pohromadě českou elektronickou scénu. Nicméně, jaký očekáváš efekt?
Doufám možná naivně v to, že si návštěvník bude schopen po dvou dnech tady představit alespoň něco, ať už pojem, pocit nebo faktický informace, když se řekne "česká elektronická hudba". Elekce nefunguje jen jako party, kam každý přijde na známé, osvědčené pražské DJs, ale taky obsahuje workshopy, přednášky a divadlo - dohromady to snad návštěvníkovi pomůže. Navíc chceme propagovat skrze tuhle akci i věci, které považujeme jednoduše za kvalitní, takže když někdo hraje na Elekci, může to do budoucna pro lidi znamenat - tohle je asi kvalitní, žejo, když to tam hraje.

Nebojíš se, že se lidi budou bát jít za lineupem, který bude pravděpodobně z 90% složen z jim neznámých jmen?
Rozhodně to bereme v potaz a je to z naší strany velký risk. Není to jen zkouška našeho týmu, našeho lineupu a festivalu, ale i návštěvníků. Snad budou ochotní poznat i jinou, novou, českou hudbu.

Proč by měl člověk na Elekci dorazit?
Podle mě, a to neříkám jen proto, že na tom pracuji půl roku, je to prostě celkově dobrý koncept - lidi se sejdou, poslechnou si dobrou hudbu, potkají staré známé i nové lidi, nejlépe i něco nového poznají, a jak říká naše produkční Míša Mladá: třeba poznají i novou lásku!

Proč zrovna Meet Factory?
MeetFactory je pro nás místem, které symbolizuje českou hudební scénu, a to všech různých stylů. Proto bylo toto rozhodnutí umístit náš festival sem vlastně velmi jednoduché.

Pokud se první ročník povede, chystáš se v tom pokračovat?
Pokud se povede, tak rozhodně. Chtěli bychom se příští rok vrhnout na téma "elektronická hudba" z různých směrů - "Československo" a "Spolupráce" jako dva hlavní tematické bloky.

Martyn Starý

zavřít