TOP 10 nejlepších songů nu-metalistů Korn

Vydáno 16.06.2013 | autor: redakce

Korn jsou poslední dobou v Česku jako doma. Loni si jejich show užil trutnovský festival, tentokrát (17.6.) se má na co těšit Ostrava. Pětice zažívá dobré časy - chystá nové album a do kapely se navíc vrátil kytarista Brian "Head" Welch. Korni mají v diskografii deset  zářezů, což je dostatečný podklad pro sestavení Top 10. Které songy patří mezi nezapomenutelné?

 

TOP 10 nejlepších songů nu-metalistů Korn TOP 10 nejlepších songů nu-metalistů Korn

10. Narcissistic Cannibal

Upřímně řečeno, tahle skladba asi nepatří mezi desítku úplně největších hitů. Reprezentuje ale zatím stále ještě aktuální album, na kterém Korn ve velké míře experimentovali s elektronikou, což jim mimochodem řada fanoušků dodnes neodpustila. Jonathan Davis se nechal dokonce slyšet, že dubstep představuje budoucnost heavy metalu. Ať už s tím souhlasíte nebo ne, nic to nemění na tom, že zejména živá prezentace je strhující. Klip byl natáčen v legendárním Roxy Theatre v Hollywoodu.

 

9. Let The Guilt Go

Jako většina kapel, které už mají něco za sebou, i Korn čelí často obvinění, že už to zkrátka "není ono". Že nebude tak zle, svědčí poměrně čerstvá nominace za nejlepší metalový počin na Grammy Awards 2011. V "El Doradu" ale jejich naděje zadupali do země Iron Maiden. Rozhodnutí, komu poslat úvodní slova, je jen na vás: "All The Lying And Cheating Will Surely Bite You".

 

8. Y'All Want A Single

Tenhle song si bere na paškál hudební byznys, vydavatelské společnosti a jejich neutuchající touhu po rádiovém hitu. V klipu vtrhne Jonathan Davis a jeho kumpáni do obchodu s hudebními nosiči a zahájí destrukci. Navíc se dozvíte například zajímavou informaci, že 98 procent všech singlů se stopáží vejde do třech a půl minut. Proč, nechť si domyslí každý sám...

 

7. Twisted Transistor

Twisted transistor je jeden z nejzábavnějších klipů skupiny, kterou představují rapeři Lil Jon v roli Jonathana Davise, Xzibit jako Fieldy, David Banner hraje Davida Silveria a Snoop Dogg Munkyho. Skuteční Korn si pro změnu střihnou roli šéfů fiktivní společnosti Fony Music. Frontman souboru popisuje smysl Twisted Transistor slovy: "Znáte ten pocit, když jste sami ve svém pokoji, cítíte se mizerně a nic kolem není v pořádku? Najednou zapnete rádio a jste okamžitě 'ponořeni do hudby'."

 

6. Freak on a Leash

Houpavá melodie, ostřejší refrény, vygradované finále, to vše opět namířeno proti hudebnímu průmyslu. Video posbíralo různá ocenění včetně prestižní Grammy Award, singl se vyšplhal na číslo šest v Alternative Songs Chart a desátá příčka mu patřila v Mainstream Rock Songs Chart. Skladbu si můžete sami zahrát ve videohrách Guitar Hero: World Tour a Rock Band 3.

 

5. Shoots and Ladders

Když během živých koncertů napochoduje na pódium zpěvák Jonathan Davis třímajíce dudy, je už všem fanouškům zcela zřejmé, že nastal čas pro Shoots and Ladders. Kdysi první - a zdaleka ne poslední - nominace na Grammy, dnes kultovní skladba. Od skupiny tohoto ražení asi čekáte jiný zdroj inspirace, pravda je ovšem taková, že slova písně pocházejí z dětských říkanek, které si zpíval jako malé dítě Jonathan Davis.

 

4. Got The Life

Další track, bez kterého nepustí fanoušci Korn z pódia je nejkratší skladba alba Follow The Leader, které vzalo hitparády útokem, o platinových deskách ani nemluvě. Na číslo jedna se dostalo třeba v Billboard 200. Got The Life není sice nejpropracovanějším kouskem skupiny, ale bezesporu patří mezi největší hity. Davis se v něm zamýšlí nad svým nitrem.

 

3. Falling Away from Me

Falling Away from Me je první singl z velmi silného alba Issues. Video režíroval zpěvák spřátelených Limp Bizkit Fred Durst. Ač chytlavá a zapamatovatelná skladba, pojednává o situacích, které nechce nikdo zažít, natož si je vrýt do paměti navěky. Píseň je o domácím násilí páchaném na dětech a zároveň o tom, že existují možnosti, jak z toho ven. Korn se s touto skladbou objevili i v seriálu South Park v epizodě Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery.

 

2. Blind

Rok 1994, první album, úvodní song a dodnes skladba, která snad nikdy nesmí scházet na žádném koncertu. Ideální otvírák, protože jak jinak začít show, když ne mohutným zařváním "Are You Ready?". Píseň napsal Jonathan Davis se svým bývalým spoluhráčem Ryanem Shuckem. Na přiznání spoluautorství se však jaksi zapomnělo a kauza málem skončila u soudu. Vše bylo napraveno na kompilaci Greatest Hits, Vol. 1.

 

1. Here To Stay

Here To Stay se zapsala do srdcí fanoušků hlavně díky chytlavému refrénu. Píseň vyhrála v roce 2003 Grammy Award v kategorii Best Metal Performace v konkurenci dalších nominovaných P.O.D., Slipknot, Stone Sour a Roba Zombieho. Skladba získala i další ceny, mimo jiné MTV Video Music Awards za nejlepší rockové video roku 2002 a Kerrang! Awards jako nejlepší singl téhož roku.

 

Která je vaše nejoblíběnější skladba Korn a proč? Podělte se v názorech.


Tomáš Rumler



 

korn top

zavřít