Co neminout na Rock for People: 10 tipů redakce

Vydáno 30.06.2013 | autor: redakce

Mezi každoročními návštěvníky Rock for People se sice letos častěji než kdy jindy objevují nářky nad letošním lineupem, to ale v žádném případě neznamená, že není z čeho vybírat. Sestavili jsme desítku nejzajímavějších jmen.

Co neminout na Rock for People: 10 tipů redakce Co neminout na Rock for People: 10 tipů redakce

rfp 2013

KDO: FOALS (GB)

PROČ: Hříbátka vydala novou desku Holy Fire, která se setkala s nevídaným celosvětovým úspěchem. NME v recenzi obdařilo desku 9 body z 10 a ani další magazíny s kladným hodnocením nešetřily. Foals byli headlinery letošní Coachelly, Boonaroo a přivítají je i další festivaly z kategorie "největší". Českou premiéru si odbydou na Rock for People a kdokoli, komu nejsou cizí úzké kalhoty a kytary, by si jejich show neměl nechat ujít.

KDY & KDE: Rock for People stage (čtvrtek 19:10–20:00)

 

KDO: SWIM DEEP (GB)

PROČ: Letos se není čeho bát, téměř o nic z programu návštěvník nepřijde, jelikož se v programu nenachází téměř žádná konkurenční vystoupení zahraničních interpretů. Naopak bude možnost objevovat nová jména, například ta z úterní Showcase stage, kde zahraje Bipolar Sunshine (prohodit si čas s Young Fathers, mohl pěkně navázat na Bloc Party) i Swim Deep, birminghamská čtveřice hrající pohodový indie pop/rock. Na velký průlom to zatím nevypadá, ale jako zakončení druhého dne festivalu mohou zafungovat skvěle.

KDY & KDE: Showcase stage - The Great Escape Day (úterý 23:45–00:30)

 

KDO: BAD KARMA BOY (SK)

PROČ: Nadějná slovenská parta vydala letos eponymní debut obsahující rovnou desítku písní. Mezi nimi lze nalézt jak dojemné písničkářství, tak poctivý pop, který však není (tolik) prvoplánový. V písních bratislavské trojice se objevuje kromě tradičních nástrojů i vibrafon, violoncello nebo brumle, jejichž obsluhu obstarali na desce přizvaní hosté. Zda se příjemný zvuk podaří skupině převést i na pódiu, se můžete přesvědčit ve středu po poledni.

KDY & KDE: Freezone: Music City Day (středa 12:30–13:15)

 

KDO: MODESTEP (GB)

PROČ: Modestep už jednou dokázali v rozpáleném Roxy, že rozvířit pořádnou party umí. Jelikož byla na Rockfóru uskupení Prodigy nebo Pendulum oblíbenou atrakcí, směle navázat se pokusí i britští mladíci se svou stále aktuální deskou Evolution Theory. Zda dojde i na remixy a předělávky není vzhledem ke krátkému časovému prostoru jisté, nicméně ohlasy z nedávných festivalových vystoupení slibují nadupanou show, po níž se nikomu spát chtít nebude.

KDY & KDE: Rock for People stage (čtvrtek 23:10–00:00)

 

KDO: BLOC PARTY (GB)

PROČ: Jedna z těch nejzásadnějších kytarovek z britských ostrovů je zpátky! Několik let to vypadalo, že Bloc Party už naživo dohromady nikdy neuslyšíme. Charismatický frontman afroamerického původu Kele Okereke se kvůli rozepřím vrhl na sólovou dráhu (pod uměleckým jménem pseudonymem Kele jsme ho mohli vidět na Rock for People 2011). Kapela ale natočila (sic) rozporuplnou desku Four a vrací se na koncertní pódia. Už jednou jsme měli na Rock for People čest je vidět (2009) a kdo je tehdy zažil, mluví o tom dodnes.

KDY & KDE: Staropramen stage (úterý 20:30–21:30)

 

KDO: YOUTHKILLS (GB)

PROČ: Rock for People i letos přiveze několik úplně nových jmen z nezávislé scény. Jednout takovou kapelou jsou londýnští Youthkills. Špinavý a poměrně temný post-punk zazní ve středu v půl šesté na Showcase stage. Podívejte se na video z bratislavsého festivalu Electronic Beats, kde letos vystoupili. Ve video uvidíte čtvrthodinový úsek jejich koncertu a pochopíte, proč stojí za to je vidět. Mimochodem, na facebookové stránce mají slabých 8 a půl tisíce fanoušků, tak koukejte lajkovat.

KDY & KDE: Showcase stage - Reeperbahn Festival Day (středa 17:30–18:15)



KDO: QUEENS OF THE STONE AGE (US)

PROČ: Letošní vystoupení k nové desce ...Like Clockwork QOTSA, kteří u nás naposledy hráli v roce 2005, jsou strohá, poctivě rocková a zbytečně nepřikrášlená. Tihle stoner rockeři se s tím jednoduše stále nepářou a nebojí se toho, že středem pozornosti na jejich koncertech je primárně velká porce nekompromisní hudby a charisma bez manýr. Navíc hyperaktivní dandy, kytarista Troy Van Leeuwen, sympatický smysl pro humor zpěváka Joshe Hommea a našláplé rytmy písní žádné kulisy ani nepotřebují. Dle nedávných show se ale i tak můžeme těšit na nějakou minimalistickou scénu a projekce animovaných klipů k desce.

KDY & KDE: Rock for People stage (čtvrtek 21:20–22:10)

 

KDO: AMANDA PALMER (US)

PROČ: Polovička někdejších Dresden Dolls dokáže jednou být holkou na facku, podruhé dechberoucí umělkyní. Vždy a všude je ale hlavně odvázanou performerkou, která se před ničím nezastaví. A to někdy možná až opravdu nezvykle do důsledků - když se třeba po některých show svlékala do naha a nechala po sobě své fanoušky kreslit fixami. Bohémská odvázanost a minimálně jedna divná žena v line-upu jsou ale festivalová povinnost. Zlí jazykové mohou tvrdit, že venku bude mnohem těžší vytvořit divadelní atmosféru, která je koncertům Amandy Palmer vlastní - udělat cirkus by se ale povést mohlo. Stejně, jak tvrdí, Theatre is Evil.

KDY & KDE: Staropramen stage (úterý 18:45–19:35)

 

KDO: GOGOL BORDELLO (US)

PROČ: O tom, že na Rock for People neodmyslitelně patří i bláznivý cikánský punk, jsme se mohli přesvědčit už v roce 2009, kdy během svého večerního setu roztančili Gogol Bordello jakoby mimochodem celou louku před jednou z hlavních stageí. Jestli někde hudba opravdu spojuje lidi v tom nejlepším a nejzábavnějším slova smyslu, je to právě na jejich vystoupeních. Kapela hraje jak veselé, hospodské a pivní šílenosti, tak i melancholické, teskné a smutné balady - a ideálně pak kombinují obě tyto polohy dohromady. Možná jejich písně zní ve výsledku stejně, ale tady jde jednoduše o radost z živého hraní. A z nefalšované kusturicovské party.

KDY & KDE: Rock for People stage (středa 20:30–21:20)

 

text: Martyn Starý, Lucie Malá, Ondřej Bambas {vypnoutlink: Sunshine,Lucie}, foto: Petr Klapper (www.Klapper.cz)

 


  rfpTOP TOP

 

zavřít