Co neminout na Brutal Assault: 10 tipů redakce

Vydáno 02.08.2013 | autor: redakce

Už 18. ročník jednoho z předních evropských metalových festivalů Brutal Assault opět nabízí velmi výživnou sestavu. Ze soupisky čítající na 80 kapel z celého světa je možné bohatě vybírat. Redakce iREPORTU vybrala 10 nejzajímavějších jmen.

Co neminout na Brutal Assault: 10 tipů redakce Co neminout na Brutal Assault: 10 tipů redakce

brutalassault theme

KDO: DECREPIT BIRTH (USA)

PROČ: Příznivci extrémního technického death metalu si toto americké kvarteto nemohou nechat ujít. Virtuozitou vládnoucí ikona svého žánru v našich končinách koncertuje velmi sporadicky, její živá vystoupení jsou přitom proslulá svou precizností, která však neubírá nic na nekompromisním a brutálním zvuku. Decrepit Birth se navíc představí s novou rytmickou sekcí, uvidíme tedy, jak se inovovaná sestava s náročnými party popere.

KDY & KDE: Jägermeister stage (čtvrtek 12.40-13.15)

 

KDO: GOJIRA (Fr)

PROČ: Francouzští představitelé progresivního groove/death metalu patří k tomu nejlepšímu, co extrémní scéna v současnosti nabízí. Poslední tuzemské vystoupení kapely v roli předskokanů Metallice neproběhlo příliš důstojně, fanoušci si tak budou moci spravit chuť. Že Gojira na Brutal Assaultu umí, jsme se mohli přesvědčit již v roce 2010, kdy jejich set představoval jeden z vrcholů festivalu.

KDY & KDE: Metalshop stage (čtvrtek 20.15-21.15)

 

KDO: FEAR FACTORY (USA)

PROČ: Industrial metalová legenda patří k lety prověřeným tělesům, jejíž koncerty přinášejí bouři na pódiu i pod ním. Letní festivalová stage je přesně to, co americká mašina potřebuje k tomu, aby se dokázala vytočit do těch správných otáček. Strojová rytmika a drtivé kytarové riffy Dina Cazarese mají potenciál smést Josefov jako buldozer.

KDY & KDE: Metalshop stage (čtvrtek 22.20-23.15)

 

KDO: OBSCURA (D)

PROČ: Neoficiální nástupce králů technického death metalu Necrophagist se vrací do České republiky po vleklých zdravotních problémech kytaristy Christiana Muenznera. Instrumentální mág trpící vzácným onemocněním své levé paže se však nevzdává a Brutal Assaultu hodlá předvést, že i s částečně ochrnutými prsty dokáže zahrát více než většina jeho zdravých kolegů. Pro všechny vyznavače progresivních metalových orgií jsou Obscura naprostou povinností.

KDY & KDE: Jägermeister stage (pátek 13.15-13.55)

 

KDO: ORPHANED LAND (Izr)

PROČ: Izraelští Orphaned Land nabízejí nesneuvěřitelně pestrou směsici progresivního metalu plného sól a lámané rytmiky se silnými melodiemi a hudebními vlivy Blízkého východu. Kapela, která si zakládá na své multietnicitě má těsně před vydáním nové desky All is One, jejíž zveřejněné ukázky znějí více než slibně. Můžeme se tak zajisté těšit na živou prezentaci aktuálního materiálu.

KDY & KDE: Metalshop stage (pátek 17.55-18.35)

 

KDO: CARCASS (UK)

PROČ: Legendární pionýři gore death/grindu libující si v chorobných patologických textech po letech opět povstali z pitevního stolu. Pánové se pokusí navázat na své vynikající vystoupení, kterým rozdrtili Brutal Assault po svém reunionu v roce 2008. V neposlední řadě má kapela na kontě novou desku Surgical Steel, která vyšla po dlouhých 17 letech od předchozího počinu.

KDY & KDE: Jägermeister stage (pátek 23.55-0.55)

 

KDO: IHSAHN (Nor)

PROČ: Bývalý člen kultovní norské vichřice Emperor, mistr Ihsahn, se v posledních letech naladil na progresivní vlnu a po právu sklízí bouřlivé ovace. Promyšlené hudební kompozice s důrazem na silnou atmosféru pomáhají naživo prezentovat hned tři kytary. Hlavního protagonistu doprovodí hudebníci z kapely Leprous, která vystoupí hned před ním. Bude zajímavé sledovat, jak se pánové s daným úkolem vypořádají.

KDY & KDE: Jägermeister stage (sobota 18.25-19.15)

 

KDO: BEHEMOTH (Pol)

PROČ: Polští black/death metaloví rouhači se poté, co mozek kapely Nergal porazil zákeřnou leukémii, vrátili na pódia silnější než kdy předtím. Perfekcionismus, důraz na silnou pódiovou show a nekompromisní palba bicích tlučmistra Inferna jsou hlavními atributy této polské party. V průběhu roku by navíc měla vyjít nová deska The Satanist. Podle vyjádření členů kapely bude obsahovat nejtemnější materiál, který kdy nahráli. Těšme se na ochutnávku naživo.

KDY & KDE: Jägermeister stage (sobota 21.40-22.35)

 

KDO: OPETH (Swe)

PROČ: Nejznámější zástupce progresivního metalu na festivalu. Koncerty Opeth nepostrádají preciznost ani atmosféru studiových nahrávek. Pod širým nebem pak jejich sofistikovaná produkce a plná náladových zvratů získává nový rozměr. Stačí vzpomenout na neuvěřitelný zážitek ze skvělými světly podpořené noční show kapely během jasného úplňku, které se v josefovské pevnosti odehrálo před čtyřmi lety.

KDY & KDE: Metalshop stage (sobota 22.35-23.35)

 

KDO: BORKNAGAR (Nor)

PROČ: Vůbec poprvé se na festivalu představí norští Borknagar, kde za mikrofonem nenalezneme nikoho jiného než bývalého baskytaristu slavnějších Dimmu Borgir ICS Vortexe. Ve své kapele má pochopitelně více prostoru a dokazuje tu své nesporné pěvecké kvality. Kapela rozhodně nepatří mezi časté návštěvníky tuzemských koncertních prken, letošní Brutal Assault tak nabízí jedinečnou příležitost potkat se s Borknagar naživo.

KDY & KDE: Jägermeister stage (sobota 23.35-00.20)

text: Matěj Bílý



 

Behemoth foto TOP

zavřít