SPECIÁL: Kdo je Tomáš Klus? Tomáš Klus je Bůh!

Vydáno 31.08.2013 | autor: redakce

Pro někoho je možná Tomáš Klus skutečně Bůh. Jaký je ale ve skutečnosti? Je to floutek, který má vše dobře propočítané a umí udělat skvělou show, nebo je to mírumilovný otec od rodiny stranící se veřejné publicitě? Od každého trochu. Našli jsme sedm odpovědí, kdo je vlastně Tomáš Klus.

SPECIÁL: Kdo je Tomáš Klus? Tomáš Klus je Bůh! SPECIÁL: Kdo je Tomáš Klus? Tomáš Klus je Bůh!

klus 06

Spousta lidí si myslí, že ví, jaký doopravdy je. Někdo si o něm troufá rozšiřovat věci, které nemá nikterak podložené, a nemusí jít zrovna o pracovníka bulvárního deníku. Kolik z nich se ale doopravdy s jedním z nejpopulárnějších českých hudebníků setkalo osobně... Vzhledem ke zpěvákově povaze to není nejtěžší věc na světě, na druhou stranu ne vždy je čas a prostor a i Tomáš Klus žije svým osobním životem a má své soukromí. Pokud někdy budete mít možnost, byť jen krátký rozhovor bude pravděpodobně příjemnou záležitostí.

Tomáš Klus je hipísák

Za těch několik let, co se pohybuje v hudebním světě, se jeho osobnost mění. Alespoň skrze mediální sdělení a veřejné vystupování. Po porovnání několika rozhovorů z minulosti byste možná ani nepoznali, že vám nyní odpovídá ten samý člověk. Jeho současná role hipísáka ale tak nějak odhaluje jeho vztah k přírodě a připodobňuje jeho názory na svět a život.

Na pódiu to nedává tolik najevo, ale tváří v tvář se nebojí mluvit ani o reinkarnaci a propojení člověka s Matkou přírodou, přičemž uvážlivě používá výrazů jako Láska, Smrt, Štěstí, kterým tímto způsobem projevuje úctu jejich prapůvodu. A svůj životní styl a nabyté myšlenky je vám schopný prezentovat hodiny, aniž by přestal nudit. Jen je těžší se v tom nepřeberném množství informací neztratit.

Tomáš Klus je opinion leader

Asi nejdiskutovanější pozice, která může umělci snadno pomoci, ale stejně tak ublížit. To je zjevný rozdíl mezi ním a například Karlem Gottem, který se víceméně žádné aktivity v oblasti politiky a vyjadřování k aktuálním věcem nyní nedopouští.

072 majales tomas klus 20130508 1884558784

Tomáš se svůj postoj říci nebojí. Zároveň však cítí potřebu, aby začal každý sám u sebe a zamyslel se nad svými činy a chováním. Tomáš tímto postojem plynule navazuje na svůj životní styl. Tato cesta je sympatická, na druhou stranu se člověk občas nemůže ubránit dojmu, že ten správný směr ještě neobjevil a svého hlasu nevyužívá zcela naplno a tím nejlepším způsobem. A měl by tak vůbec činit? Ale úkol to není snadný a úrodu je potřeba sklízet pomalu a postupně. Je mu přeci jen 27 let.

Tomáš Klus je zvolen otcem

Nikoli: je otcem, ale je zvolen otcem. Jak sám totiž prohlašuje, dítě si své rodiče vybírá. Nicméně rodičovská role přišla v Tomášově případě poměrně brzy (v současných měřítcích) a nečekaně. Dokonce předběhl i svého staršího přítele a kolegu Jiřího Kučerovského.

Ostatně jejich vztah je také zajímavý. Do rozhovoru se zapojují přibližně stejným dílem a i když je jasné, kdo z nich dvou je tím cenným zbožím, odpovědi utváří společně jako kapela. A i když si spolu hodně rozumí, což dokládá i intenzivnější spolupráce na novém materiálu, jejich světy se zdají rozdílné. A možná i jsou. Naštěstí se propojují v těch správných věcech a v hudbě si se svým vkusem rozumějí nebo se dobře doplní, například díky Jiřího tvrdému základu.

Tomáš Klus je zpěvák malých pódií

S každou další deskou Klusova popularita rostla, až se propracoval na ta největší pódia tuzemských festivalů. Je to ale opravdu rozměr vhodný pro Tomášovu hudbu? Z posledních vystoupení na letošních festivalech zbyl dojem stagnace pódiové show a jakéhosi zevšednění repertoáru. Jak sami muzikanti přiznávají, je těžké přenést všechna sdělení k tak velkému davu a chemie mezi klubovým publikem a tím festivalovým bude vždy rozdílná. Na "stadiónovém" projevu nicméně prý usilovně pracují a je dost možné, že po představení nových skladeb budou reakce zcela jiné.

TK 2013 11 01

Tomáš Klus je rocker

S připravovanou novou deskou se po malých částech rozkrývá i její podoba. Více hudby, méně slov, více přímočařejší. Přírodnější, špinavější, zkrátka zpátky ke kořenům. A zdá se, že nejen Janis Joplin a Sixto Rodriguez mají zásadní vliv na aktuální tvorbu, ale Tomáš se více propojil i s Jiřím.

Co je důležitější, ve své tvorbě má absolutní svobodu: nikdo na něj netlačí s určitým datem, sám si poradí i v rámci propagace a prezentování. Pokud se po podzimním nahrávání stihne vydat deska před Vánoci, prodávanější dárek byste asi těžko vymysleli. Podaří-li se navíc Tomášovi dostát slovům, změna témat a zařazení elektronických nástrojů by mohla jeho tvorbě značně přilepšit. Folk není jen o táboráku, španělce a zjihlých textech.

Tomáš Klus je brand

Ještě jednou a naposledy: Tomáš Klus je v kurzu (i proto o něm píšeme). Ale kdo za ním vlastně stojí? Má dobrý vzor, charisma, umí mluvit rozvážně a se zaujetím, herecké předpoklady získal na škole a jeho písně jsou chytlavé. Navíc má kolem sebe i schopné lidi. Sám říká, že Tomáš Klus není jen on, ale uctivě jmenuje i Jiříka a své managerky Zdenu Selingerovou a Barbaru Falgeovou. A přitom jedna z těchto dam byla po svém nedávném odchodu nahrazena novým členem managementu Radomírem Pivodou. Brand Tomáš Klus už má ale natolik silné základy, že ho jen tak něco nezničí. Pakliže se nestane nic zásadního v osobním životě zpěváka, nemělo by to ovlivnit ani jeho jméno, ani vztahy uvnitř firmy.

Tomáš Klus je jiný

Kdo je tedy Tomáš Klus? Je takový... jiný. Dokazují to historky o jeho začátcích v Praze, kdy se potkával s bezdomovci, i postoj k životu. Mění ho i spolupráce se Studiem Oáza, kterou navázal před letním turné. Upřímnost skrze postižené by mohla mít do budoucna pozitivní přínos, snad tedy bude v setkáních Tomáš pokračovat.

Obrázek si ale každý udělejte sám. Nejlépe osobně, když budete mít možnost. Potkat se s ním, potažmo Jiřím Kučerovským, bude vždy přínosné a na závěr lze skromně prohlásit, že Tomáš Klus je sympaťák.

text: Ondřej Bambas



 

TK 2013 09 01 TOP

zavřít