Na co se těšit v září: 10 tipů redakce

Vydáno 06.09.2013 | autor: redakce

Kdo vydává očekávanou desku? Jaké koncerty a festivaly se chystají? Kdo slaví narozeniny? A čí úmrtí si připomeneme? Vybrali jsme nejzajímavější události měsíce září, o kterých byste měli vědět.

Na co se těšit v září: 10 tipů redakce Na co se těšit v září: 10 tipů redakce

 

trent-reznor SQNINE INCH NAILS

co: Trent Reznor po pěti letech opět kope za tým devítipalcových hřebíků
kdy: 3. září

Mozek Nine Inch Nails se po vydání předchozí desky The Slip věnoval všemu možnému. Odskočil si k filmové hudbě (např. k filmu The Social Network, jenž v roce 2010 získal Oscara pro nejlepší soundtrack), věnoval se produkci a novému projektu How to Destroy Angels. Na osmé studiové album Hesitation Marks si však ponechal dostatek času a opět sáhnul k osvědčeným jménům: na produkci se podíleli Atticus Ross a Alan Moulder. Nine Inch Nails s novou deskou vyrazí i na velké světové turné.

 

 

 

roger sqROGER WATERS

co: Slavnému baskytaristovi Pink Floyd popřeje k sedmdesátinám na padesát tisíc fanoušků
kdy: 6. září

Během právě probíhajícího turné The Wall Live, s nímž se ukázal i Praze, zavítá Roger Walters také do Düsseldorfu. V ten samý den to bude přesně sedmdesát let, co poprvé zakřičel (byť ještě ne do mikrofonu). Rogera byste však rozhodně netipovali na důchodový věk, ani na to, že by se brzy do penze chystal. A i když to na společný návrat s Pink Floyd nebo nový vlastní materiál nevypadá, se Zdí by svět ještě několikrát obletět mohl.

 

 

 

berlin-festival SQBERLIN FESTIVAL

co: Festival v německé metropoli, jaký by si přála i Praha
kdy: 6. - 7. září, Berlín

Ve zkratce: Blur už letos asi blíže hranicím nezahrají, MIA s novým singlem předznamenává povedenou desku, Fritz Kalkbrenner zní nejlépe doma. Dále se můžete připravit na nadcházející koncerty Bastille, White Lies, The Sounds a Man Without Country, nebo naopak zavzpomínat na nedávná vystoupení My Bloody Valentine, Pet Shop Boys, Ellie Goulding či Savages. Jako bonus zahrají pro fanoušky elektroniky hlavní zástupci labelu Ed Banger, milovníkům electro popu NYPC a Pool a hlavně tu bude Björk, která se České republice loni elegantně vyhla. Krásný víkend v Berlíně!

 

 

 

johnnycash SQJOHNNY CASH

co: Výročí úmrtí ikony country, Johnnyho Cashe
kdy: 12. září

Je tomu přesně deset let, kdy svět přišel o jednoho z nejdůležitějších hudebníků minulého století. Přestože je Johnny Cash spojován zejména s country, ve své tvorbě experimentoval s mnoha dalšími styly: folkem, blues i rokenrolem. Cash byl mimo jiné známý svými koncerty ve věznicích a této tématiky se dotýká také jeho nejznámější skladba Folsom Prison Blues, jíž své koncerty obvykle začínal. Velmi známé jsou také kousky Walk the Line, Ring of Fire nebo Man in Black.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Johnny Cash

 

 

jimi SQJIMI HENDRIX

co: Před 34 lety skončil život jednoho z nejslavnějších kytaristů všech dob
kdy: 18. září

Inspirovali jej slavní bluesmani: Robert Johnson, Muddy Waters, B.B. King nebo jeden z otců rock'n'rollu Chuck Berry. Přestože se dožil pouhých sedmadvaceti let, on sám inspiroval davy jiných. Během svého života nahrála pouhá tři alba, avšak zejména poslední nahrávka Electric Ladyland je považována za vrcholné dílo. Zemřel v Londýně poté, co se po požití většího množství tlumících léků zadusil zvratky. Zařadil se tak po bok dlouhé řady hudebníků, již tento svět opustili ve 27 letech.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jimi Hendrix

 

 

chinaski 2013 SQCHINASKI

co: Největší hity domácí pop-rockové stálice pohromadě na jednom disku
kdy: 20. září

Přesně deset let od vydání své první výběrovky Premium 1993 - 2003 nachystali Chinaski svůj druhý best of výběr. Stejně jako před deseti lety nebude na kompilaci ani tentokrát chybět nový materiál. Pilotní singlová ochutnávka se jmenuje Stížnost a kapela při jejím natáčení spolupracovala s anglickým producentem Gregem Haverem. 6. února příštího roku pak Chinaski chystají velký narozeninový koncert v O2 Areně k 20. výročí vzniku kapely.

Chinaski v září vydají výběrovku. Budou na ní i nové skladby 

 

 

Nirvana InUtero COVERNIRVANA

co: Poslední deska Nirvany In Utero slaví 20 let od vydání
kdy: 20. září

Nebylo to jejich nejdůležitější album, pravděpodobně však to nejautentičtější. Nirvana byla v té době - dva roky po vydání bestselleru Nevermind - na vrcholu slávy, avšak Kurt Cobain se propadal stále hlouběji. A jako by syrový a špinavý zvuk nahrávky přesně zachytil Cobainovo duševní rozpoložení: In Utero je nasyceno heroinem, depresemi a bolestí. I proto se některé skladby (Pennyroyal Tea či All Apologies) otevřely do plné, špinavostí nezatížené krásy až na akustickém živáku Unplugged In New York. V den výročí vydání se na trhu objeví speciální verze nazvaná In Utero: 20th Anniversary Edition s mnoha bonusy.

 

 

ostrovnifestival SQOSTROVNÍ FESTIVAL 2013

co: Jeden z posledních letních open-airů přivítá Pražský výběr, Wohnout nebo Peter Bič Project
kdy: 21. září, Litoměřice

V rámci tradičního dvoudenního vinobraní opět proběhne Kreans Ostrovní festival, na němž se tentokrát představí Pražský výběr, Rybičky 48, Wohnout, Peter Bič Project, Xindl X či Walda Gang. Chybět nebude ani druhá dýdžejská stage.

Soutěž: vyhrajte vstupenky na Kreans Ostrovní festival 

 

 

 

justin-timberlake SQJUSTIN TIMBERLAKE

co: Další zkušenosti s The 20/20 Experience: 2 of 2
kdy: 27. září

Nedávné udílení cen MTV VMA potvrdilo, že v současnosti není zřejmě očekávanějšího alba. Málokdo si na jarním prvním dílu nepošmáknul a pro Justina to znamenal návrat do hudebních vod v tom největším stylu. Nyní, po půl roce, musí obhájit nepsaný titul prezidenta popu a dokázat, že nahrávací session s J-Rockem a Questlovem přinesla více než jen desítku povedených skladeb. Deluxe verze by pak měla obsahovat ještě další dva tracky Blindness a Electric Lady

 

 

 

proudy2013 SQPROUDY 2013

co: Druhý ročník "Festivalu nové generace"
kdy: 27. září, Praha - Výstaviště

Tata bojs, Monkey Business, Vladimir 518, Layo & Bushwacka!, B-Complex, LUS3 ad., ti všichni se představí poslední zářijový pátek na pražském Výstavišti. Proudy však nejsou jen o muzice, ba naopak: festival propojí hudební program s interaktivní multimediální a technologickou zónou. "Druhý ročník festivalu znovu přinese nejnovější trendy v oblasti multimédií a představí technologie, se kterými jsme se u nás například ještě neměli možnost setkat, nebo jsou svou povahou výjimečné," říká Miro Barták, patron festivalu.

Soutěž: vyhrajte v stupenky na Proudy 2013

 

 

Fuck Buttons SQFUCK BUTTONS

co: Fuck Buttons znovu v Praze
kdy: 29. září, MeetFatory, Praha

Naposledy před třemi lety přijeli do Prahy v doprovodu A Sunny Day In Glasgow. Na povedený dvojkoncert nyní budou chtít Fuck Buttons navázat v doprovodu londýnského experimentátora Zana Lyonse. V rukávu budou mít navíc schovaný trumf v podobě čerstvého počinu Slow Focus, které vychází čtyři roky po úspěšném Tarot Sport. Jak zapadnou nové písně mezi osvědčené kousky jako Surf Solar nebo Olympians, se můžete přesvědčit 29. září. Koncert pořádá Bohemian Like You, vstupenky v předprodeji stojí od 290 Kč.

 

 

Petr Adámek, Ondřej Bambas



 

Nirvana InUtero COVER TOP

zavřít