SPECIÁL: In Utero, album, kterým Nirvana dosáhla nirvany

Vydáno 19.09.2013 | autor: Andrea Štipčáková

In Utero - poslední deska kultovní Nirvany a podle názoru mnohých jejich vrcholné dílo. V době jeho vydání by málokdo očekával, že toto album bude poslední. Není nutné omílat události, které zapříčinily, že žádná další deska Nirvany již nevyšla. I přesto stojí za připomenutí, že se tento počin dožívá úctyhodných dvaceti let.

SPECIÁL: In Utero, album, kterým Nirvana dosáhla nirvany SPECIÁL: In Utero, album, kterým Nirvana dosáhla nirvany

V roce 1991 vypukla naplno grungová bomba s deskou Nevermind, která je dodnes pro velkou část hudebního světa posvátnou záležitostí. Kurt Cobain měl totiž dar: dar napsat hit bez nutnosti využít dvacet sedm tisíc akordů, orchestr a rozsah pěti oktáv. Měl Nirvanu, rockové trio, kde každý musel hrát pro ostatní a nikoliv na sebe, cit pro jednoduchou melodii a svébytný, ale naprosto unikátní projev. Jenže na Nevermind se mu přeci jen něco nelíbilo...

Nejdražší kytara na světě. Nástroj Kurta Cobaina byl vydražen za 143 milionů korun

Ta deska byla moc uhlazená a čistá. Kde byla najednou ta špína ulic a beznaděj života v industriálním městě? Uvěříte Karlu Gottovi desku o tom, jak po večerech rozbíjí výlohy, když nesežene drogy? Těžko. Stejně tak lze těžko věřit beznaději kapele s úplně čistým zvukem. Nirvana byla tehdy postavena před jasnou volbu - vlastní ksicht nebo jistota úspěchu. Zvolila první možnost a bylo jasno. Novinka bude špinavá a syrová! A autentická.

Její nahrávání bylo doslova mytickou záležitostí. Producent Steve Albini dokonce vzpomínal na situaci, kdy Cobain nebyl schopen naladit kytaru a volal svému technikovi, aby mu ji přiletěl naladit. Nicméně to stálo 24 tisíc dolarů, dva týdny práce a deska byla na světě. Možná i díky nahrávání uprostřed lesů, kde byla kapela odříznuta od civilizace a mohla se plně soustředit na nový počin. Jenže pak přišel mix a problémy s nahrávací společností, která samozřejmě chtěla "nové Nevermind" a tisícerou variaci Smells Like Teen Spirit.

Label totiž nevěřil osobě producenta a doufal, že kapela desku natočí znovu s někým jiným, kdo ji dotlačí do správných mantinelů. Vše nakonec zachránil mastering, který desku přece jen zkultivoval, ale i přesto se vydavatelé z Geffen rozhodli, že v USA nevydají singl, aby neodradil případné kupce. Najednou to byl problém s obalem, který se nezamlouval veřejnosti a s ním související potíže s distribucí, takže když deska vyšla, za první týden se jí prodalo "jen" 150 tisíc kusů.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

In Utero nakonec veřejnost přece jen zaujalo a po ní přišlo legendární vystoupení na MTV Unplugged v New Yorku. Nikdo nepředpokládal, že to je začátek konce. Kapela se ocitla ve vnitřní krizi a vše vyvrcholilo smutným koncem... Ale právě tento konec ukázal, jak silný materiál dokázala kapela stvořit, protože neustále oslovuje nové a nové generace na celém světě. Nebudeme daleko od pravdy s tvrzením, že právě konec s In Utero zachránil kapele krk a slávu překonávající pozemské bytí. Kde by kapela byla, kdyby Kurt ukončil svou pozemskou hudební pouť vyluhovaným odvarem z Nevermind? Měl by skutečně potenciál oslovit i dnes? Asi ne. Obzvláště, když se Seattle v době vydání desky teprve nadechoval k velkým věcem, jako byla deska Superunknown od Soundgarden nebo fenomenální Vs. od Pearl Jam.

IN UTERO: 20th ANNIVERSARY EDITION

Přesně v den výročí nahrávky In Utero, tedy 20. září, se na trhu objeví speciální verze nazvaná In Utero: 20th Anniversary Edition. Kromě klasické jednodiskové remasterované verze, která bude k dispozici i digitálně, se fanoušci dočkají i tzv. Super Deluxe Edition. Ta bude obsahovat celkem tři CD a jedno DVD doposud nevydaného materiálu. Mezi více než sedmdesáti nahrávkami nalezneme raritní demo skladby, b-strany kdysi vydaných singlů, kompilační songy a nikdy nezveřejněné živé nahrávky.

Na zmíněném DVD bude poprvé ke zhlédnutí kompletní záznam koncertu, který kapela odehrála v prosinci 1993 v Pear 48 v Seattlu, a to v rámci natáčení pravidelného pořadu Live and Loud na MTV.

 Kurt Cobain měl hudebnímu světu co dát a naštěstí také dal. Nediskutujme o tom, jaký potenciál v sobě ještě skrýval. Stal se ikonou a asi nejvýraznější postavou rockové scény devadesátých let, poslední opravdovou legendou. Bez nadsázky - vždyť který velikán přišel po Nirvaně? Co zasáhlo rockový svět po grungové vlně? I to je důvod, proč vzpomenout na zlatou dobu, kdy MTV okupovala kytarová hudba a veselí hiphopeři s kvéry, šperky, oslavou drog a násilí byli zatím spíše kuriozitou. Nostalgický záblesk této doby nám může přinést právě dvacet let od jednoho velkého počinu, kterým In Utero bezesporu bylo...

Aktualizace 2023: V říjnu 2023 vyjde speciální reedice In Utero s dosud neslyšenými písněmi i fotkami, které se zatím nedostaly na veřejnost. Více zjistíte tady.

Text: Petr Bláha, foto: archiv iReport

Témata: In Utero, Nirvana, Kurt Cobain

zavřít