TOP 10 songů bouřliváků Škwor

Vydáno 15.11.2013 | autor: redakce

Škwor letos slaví 15. narozeniny a k této příležitosti chystá 15. listopadu výroční koncert v pražské Incheba Areně. Navíc nedávno vydal novou desku Sliby a lži. To jsou hned dva dobré důvody, proč si připomenout největší pecky party kolem zpěváka Petra Hrdličky.

TOP 10 songů bouřliváků Škwor TOP 10 songů bouřliváků Škwor

skwor 2013 01Škwor: Leon Holan, Martin Pelc, Petr Hrdlička, Tomáš Kmec

10. Sympaťák

Ruku na srdce, kdo z nás na někoho takového v životě nenarazil? Pokud je zážitků větší než malé množství, nahromaděný přetlak musí ven. Ruční řešení vhodné není, verbální atak také ničemu nepomůže a proces neurychlí. Škwor upustil páru prostřednictvím písně Sympaťák, proti tomu nemůže nikdo nic namítnout. Takže až zase někdy nepůjdou věci podle vašeho přání, stačí si jen pobrukovat: "Tak to je sympaťák / Fešáckej úřednickej vohoz má".

 

 

 

9. Pohledy studený

Pohledy mohou být různé. A teď není řeč o pohledech, které v podstatě pohřbily esemesky a ememesky. Na úhlu pohledu může záviset i výklad textu. Škwor kritizuje poměry v zemi velmi často, své si tady najdou ti, kteří kapele dávají za pravdu. Kdo bude chtít píseň chápat jako motivační, vybere si pro změnu pasáž "a pro ten velkej milovanej sen udělám cokoliv". Udělat "cokoliv" nicméně nemusí být pokaždé vyloženě hodno obdivu. Zejména ve fotbalovém prostředí má oblíbená fráze "pro úspěch uděláme cokoliv" po řadě korupčních skandálů až mrazivý nádech.

 

 

8. Křídla

V klipu ke skladbě Křídla se Škwor vypořádal s dětskou školní šikanou, starší ročníky silnějšího pohlaví pamatují i měsíce vojenské. Další zase záda vohejbá třeba v práci. Zatímco klip končí happy endem, když se role zachránce a mstitele zhostil frontman souboru, realita je někdy o dost temnější a složitější. Jinými slovy: "Život s náma hejbá / A tak někdy nám jen zbejvá / Stavět jinej někde vo kus dál".

 

 

 

7. Může se stát

Škwor si zakládá na tom, že má texty ze života. Což evidentně funguje, protože fanoušků a tedy lidí, kteří se s nimi ztotožňují, je dost. V tomto případě dá autorovi textu za pravdu nejeden chlap, který si čas od času povzdechne ve stylu "Neříkej, že sem zlej, já jenom neumím ti říct, co holky slyšet chtěj". Energií nabitá pecka bohužel nenabízí víc variant, co všechno se může stát, neboť "Co máme společný, to se už nikdo nedoví".

 

 

 

6. Střepy

Střepy jsou přesně to, co zůstane po některých vztazích, kdy na závěr "Věci lítaj vzduchem, dopadaj na tvrdou zem". Což je bez pochyby ten horší způsob ukončení soužití. Jestliže však pár dospěje do bodu, kdy "Všechno co bylo se ztrácí", je asi opravdu "Zbytečný lhát si". Zejména pokud panuje shodný názor, že "Nic už nebude stejný jako dřív". Ale ne nadarmo se říká, že všechno zlé je pro něco dobré aneb "Poslední hádka a klid".

 

 

 

5. Tak to jsme my!

Další z velkého množství ran do vlastních řad, tedy text (a samozřejmě i hudba) pro Škwor tolik typická záležitost. Nelichotivý pohled čtyř chlapíků na českou společnost, na které za 15 let existence souboru nenechali nit suchou. Nutno uznat, že při jen letmém pohledu do novin je mnohdy hodně těžké někomu vyvrátit dojem, že se "Nám tady z toho stává zkorumpovanej propadák".

 

 

 

4. Vyvolenej

Stejnojmenné album definitvně katapultovalo Škwor mezi nejúspěšnější tuzemské rockové - svého času spíš nu-metalové - formace. Důkazem budiž i zlatá deska, byť v té době už se udělovala za výrazně méně prodaných nosičů než bývalo zvykem v minulosti. Doba se změnila. Co však zůstává, je pohled kapely na svět kolem nás. Konkrétní jména lidí, o kterých píseň pojednává, si může každý dosadit sám podle svého vkusu.

 

 

 

3. Celebrity

Na pochybný svět ještě podivnějších figurek zamířil Škwor v roce 2008 na desce nazvané jednoduše 5. Vzhledem k tomu, že nejmenované deníky a časopisy do této skupiny řadí zejména dámy typu Ivety či Agáty, případně esa z (h)různých reality show, nelze se rockerům divit, že tuhle společnost nevyhledávají. V jejich očích to nezachrání ani "Holky dlouhonohý dokonalý". A když už to musí být, stejně je pro ně "Největší celebrita chlap, kterej obsluhuje bar".

 

 

 

2. Sraž nás na kolena

Ani přes jasně formulovanou výzvu Škwor zatím na kolena nikdo nesrazil a v roce 15. výročí je pozice skupiny stabilní. V tomto případě si čtveřice vypůjčila skladbu Shout z repertoáru britských Tears For Fears. Ti ji složili už v roce 1985, kdy se stala celosvětovým hitem. Verze Škworu je sice o 19 let mladší, opět se ale potvrdilo nepsané pravidlo, že dobrá píseň prostě nestárne. Bez ohledu na žánr. Známá je i coververze amerických Disturbed, ke které má česká varianta výrazně blíž.

 

 

 

1. Mý slzy neuvidíš

Skwar se přejmenoval na Škwor, vyhrál soutěž Rock Made In Gambrinus a vydal album Vyhlašuju boj, které otevírá uvedená skladba. Mnoho fanoušků považuje právě toto CD za debutové, neboť Mayday ještě pod hlavičkou Skwar nezískalo pozornost širší veřejnosti. Píseň samotná pak naznačila, jaké téma bude pro Petra Hrdličku a spol. i v dalších letech typické: "Proč se mám koukat na to, jak se lidi trápěj / Nemaj vůbec nic a celej život jenom dřou".

 

 

text: Tomáš Rumler



 

skwor 2013 TOP1

zavřít