Pixies a ti druzí: TOP 10 US nezávislých kapel

Vydáno 08.10.2013 | autor: Lucie Malá

Velmi často se připomínají zásadní britské alternativní kapely, za připomenutí ale stejně tak stojí i americká scéna. Před dvěma koncerty legendárních Pixies jsme dali jsme dohromady deset nejdůležitějších US kapel, kteří svou činností ovlivnili i další alternativce a indie interprety.

Pixies a ti druzí: TOP 10 US nezávislých kapel Pixies a ti druzí: TOP 10 US nezávislých kapel

pixies2521 newPixies zahrají v pražské Lucerně 10. a 11. října

 

10. STONE TEMPLE PILOTS

Hlavní tváří Stone Temple Pilots alias STP byl po většinu času jejich existence zpěvák Scott Weiland (dále třeba Velvet Revolver se Slashem), od letošního roku ho vystřídal Chester Bennington z Linkin Park, který kapelu dříve označil za inspirační zdroj. Kapela chystá nové EP High Rise, nás ale teď zajímá především jejich starší tvorba. Tvorbu STP můžeme označit za grunge, který se posunul pod vlivem country, rhythm and blues, ragtime či Boba Dylana a Leonarda Cohena do jedinečné polohy. Zásadní je hlavně prvotina Core z roku 1992, na níž najdeme nejslavnější skladby Creep, Plush nebo Sex Type Thing. Ta se stala prvním singlem a Weiland ji zamýšlel stvořit jako "feministickou hymnu" o zneužívání a moci.

 

 9. THE SMASHING PUMPKINS

I když je kvalita The Smashing Pumpkins (zvlášť co se týká jejich živých vystoupení) hodně diskutabilní, jejich hudební stopa je nesmazatelná. Siamese Dream, Adore nebo konceptuální dvojalbum Mellon Collie and the Infinite Sadness pobláznily masy a namyšlený frontman Billy Corgan v tričku s nápisem "Zero" se stal symbolem. Smashing Pumpkins měli vždycky hlavně sklon k nabubřelým, velkým projektům (momentálně Teargarden by Kaleidoscope), které se jim do různé míry dařilo zdárně dotáhnout. Jako zdroj inspirace je označila třeba kapela My Chemical Romance. Oni sami čerpají ze znalosti širokého spektra žánrů od klasického rocku přes heavy metal až po shoegaze nebo gothic rock. Navíc se díky kapele objevila i spousta talentů, např. Mellisa Auf der Maur.

 

 8. SOUNDGARDEN

I když jsou Soundgarden hodně spjatí s grungem, dá se říci, že tuto škatulku časem přerostli. Od desky Superunknown z roku 1994 se do jejich tvorby dostává i psychedelie a inspirace ranými Black Sabbath. Ostatně právě toto album se i díky těmto vlivům dá označit za jejich nejzajímavější vůbec a bývá pravidelně připomínáno v žebříčcích nejlepších rockových desek. Obsahuje i slavnou hypnotickou skladbu Black Hole Sun, známou i díky podivnému a zneklidňujícímu videoklipu, nebo dravou kytarovku Spoonman. Tématem mystických textů na Superunknown je smrt, pomsta či strach. Kapela funguje po několika předstávkách dodnes, loni vydala šestou řadovku King Animal. Právě v Soundgarden začínal Chris Cornell, který později vedle této kapely založil např. Audioslave.

 

 7. THE WHITE STRIPES

Duo Meg a Jack Whiteovi fungovalo v letech 1997 až 2011, kdy oficiálně ohlásili ukončení činnosti, "aby uchovali na kapele to krásné a výjimečné". Milníkem byli The White Stripes hned v několika ohledech - v neuvěřitelné koncentraci originality na minimální ploše a návratem k jednoduchým a přesto důvtipným a chytrým vizuálům a prezentaci. Jsou symbolem efektního minimalismu v hudbě a nápaditých videoklipů. Na jejich kontě je šest více či méně kultovních desek, za nejzásadnější lze považovat Elephant s nesmrtelnou Seven Nation Army. Mix bluesu a garážového rocku s přechody k punku The White Stripes ovlivnil řadu současných indie kapel. Jack White se svými dalšími (a mnohdy skvělými) projekty ani na sólové dráze velikosti a novátorství tohoto projektu už nikdy nedosáhl.

 

6. THE PIXIES

Pixies poctí v říjnu Prahu hned dvěma vystoupeními za sebou. Jejich nejzásadnější období činnosti probíhalo v letech 1986 až 1993 a za nejinspirativnější desku lze považovat album Surfer Rosa z roku 1988 vydanou u slavného nezávislého labelu 4AD. Pixies se dali znovu dohromady na turné v roce 2004, od tohoto roku ale vydali pouze jediné EP, navíc bez zakládající baskytaristky Kim Deal. Pro Pixies je typická lehká psychedelie, občasný noise a naléhavé texty Blacka Francise. Ovlivnili PJ Harvey, U2, Nirvanu, Radiohead a poctu odkazu Pixies složil i David Bowie. Písni Where Is My Mind? pomohl dosáhnout nesmrtelnosti i film Davida Finchera Klub rváčů z roku 1999, v jehož závěru zazní. Její nejslavnější coververze od Placebo se objevila na bonusovém disku ke Sleeping With Ghosts.

 

5. JANE'S ADDICTION

Jane's Addiction s přestávkami fungují od osmdesátých let a na svědomí mají čtyři alba. Jsou domovskou kapelou vynikajícího kytaristy Davea Navarra známého hlavně díky spolupráci na nedoceněném albu One Hot Minute Red Hot Chili Peppers, na němž vystřídal Johna Fruscianta. Dalším velkým jménem Jane's Addiction je zpěvák Perry Farrel, mimo jiné zakladatel mamutího hudebního festivalu Lollapalooza. Kapela to byla odvázaná, skandální a problémová, hned první singl Mountain Song z debutu Nothing's Shocking (jak příhodný název) odmítly vysílat hudební televize. Z poslední doby stojí za zmínku jejich společné turné s Nine Inch Nails NIN/JA a deska The Great Escape Artists, na kterou by dle Farrelových slov měla navazovat i plánovaná novinka.

 

 4. SONIC YOUTH

Newyorkská kapela Sonic Youth vznikla v roce 1981 a nepřetržitě fungovala až do roku 2011. Je asi nejkomplikovanější a nejméně přístupnou skupinou v našem žebříčku, protože si nepodbízivě hrála s noise rockem nebo no wave, který byl undergroundovou negací populárního žánru new wave. Experimentovala taky se zvuky různých předmětů a tím sklouzávala místy až k hudební avantgardě. Nepřekvapí, že mezi hlavní vlivy Sonic Youth patřila Patti Smith, Public Image Ltd. nebo hardcoreová uskupení osmdesátých let. Koncerty "Soniců" byli vždy extrémním večírkem plným pogování a stage divingu. Mezi klasická alba dnes patří hlavně Daydream Nation, Sister nebo Dirty, ale diskografie kapely je obecně velmi různorodá a ve zkratce obtížně hodnotitelná.

 

 3. FAITH NO MORE

Faith No More fungovali mezi lety 1981 a 1997, naposledy se je podařilo vzkřísit na řadu koncertních vystoupení v letech 2009 a 2012 (jejich show na Rock for People 2012 byla bohužel zrušena). Frontman Mike Patton je věčný narušitel hudebních hranic, milovník experimentů a kombinací vlivů, což dokazuje i ve svých současných projektech. K rocku a metalu se v dobách Faith No More nebál přimíchat jazz, hip hop, funk nebo soul, čímž poukázal na další potenciál a možnosti směřování tvrdší hudby. Tyto experimenty jsou znatelné jak v nejslavnějším hitu Epic, tak i v další notoricky známé Easy či v coververzi I Started a Joke od Bee Gees. Krist Novoselic z Nirvany označil Faith No More za kapelu, která jim vydláždila cestu. Mezi jejich obdivovatele patří i Metallica či Guns'n'Roses.

 

 2. R.E.M.

R.E.M. do našeho žebříčku nepatří sice stoprocentně, jejich vliv je ale natolik nepřehlédnutelný a místo v historii alternativního rocku hlavně díky desce Automatic for the People natolik obrovské, že se bez nich neobejde. Právě zmíněná deska je ukázkou jejich originálního zvuku a obsahuje ty největší singly jako Man on the Moon a Everybody Hurts. Patnáct studiových alb a celá řada nesmrtelných hitů činí z R.E.M. i jednu z nejslavnějších skupin současnosti. R.E.M. zní většinou baladicky, enigmaticky a lehce zasněně. Ovlivnili i řadu mladších alternativních kapel v našem žebříčku. Tvoří tak přechod a jakýsi most mezi nimi a svými kořeny inspirovanými melodičností The Beatles či temným post-punkem. Michael Stipe a spol. ohlásili rozchod po vydání poslední Collapse into Now v roce 2011.

 

 1. THE VELVET UNDERGROUND

S "Velvety" to nikdy nebylo úplně jednoduché, protože kapelou neustále cloumaly personální rozepře. I tak jejich primární tvůrčí období trvalo devět let. Roku 1967, tři roky od založení kapely, se jim podařilo společně se zpěvačkou Nico natočit asi nejzásadnější desku americké alternativní hudby - The Velvet Underground & Nico, album s Warholovým banánem na přebalu. Nebýt Andyho Warhola, neznáme možná skupinu vůbec. V šedesátých letech s kapelo tato nesmrtelná ikona pop-artu úzce spolupracovala. Warhol jim pořádal koncerty doprovázené projekcemi vlastních experimentálních filmů a v zásadě by se dalo říci, že byl jejich manažerem. Nico prosadil do čela kapely právě Warhol (což se následně neobešlo bez potíží a hádek). Hudební historie se psala na nekonečných večírcích osazenstva uměleckého centra a ateliéru Factory. Formace kolem Lou Reeda nejenže natočila jednu z nejlepších rockových desek historie, ale sama vlastně definovala, co to znamená být alternativní. {vypnoutlink:Lucie,Hurts}


text: Lucie Malá

 


 

 pixies full TOP

zavřít