Heartagram z lásky a metalu aneb TOP 10 songů HIM

Vydáno 10.10.2013 | autor: Lucie Malá

Finští HIM v čele se sex-symbolem Villem Valem fungují už od roku 1991, u nás ale zažili největší ohlas až po vydání desky Love Metal před deseti lety. Kapela rozkročená jak hudebně tak stylově mezi popem a metalem pak dlouhou dobu plnila stránky časopisu Bravo. To je naštěstí minulostí. Vzhledem k jejich nadcházejícímu vystoupení 12. října stojí za to připomenout nejsilnější songy jejich dosavadní kariéry.

Heartagram z lásky a metalu aneb TOP 10 songů HIM Heartagram z lásky a metalu aneb TOP 10 songů HIM

10. Wings of a Butterfly

Neboli Rip Out the Wings of a Butterfly z alba Dark Light vydaného roku 2005 je nejnovější skladbou, která je zastoupená v našem žebříčku. Ne že by se HIM nějak zásadně zkazili a nestáli za pozornost, pouze natočili v minulosti skutečně dobrá alba, kterým se už se později nedokázali přiblížit. Navíc dnes nesnadno nachází místo mezi hudební produkcí, protože její cílovka vyrostla a případná další generace posluchačů je zase přitahovaná jiným typem "depresivní" hudby, než jakou nabízí nějací romantičtí rockeři. A tak je jejich tvorba poslední let spíše šedá než černá.

 

 

9. And Love Said No

And Love Said No je skladba, která vyšla na stejnojmené kompilaci. Ta obsahuje nejlepší hity let 1997 až 2004. Ač kapela samozřejmě pokračuje ve své činnosti dodnes (od roku 2004 vydala čtyři desky), už tehdy měla na svém kontě dostatek slavných písní a singlů. HIM jsou mimochodem první a jedinou finskou kapelou, která získala ve Spojených státech zlatou desku za prodej půl milionu nosičů. Kromě zmíněné písně se jako novinka na výběrovce objevil ještě zajímavý cover Solitary Man (původním autorem Neil Diamond) a některé skladby byly pro potřeby alba nahrány znovu.

 

 

8. Heartache Every Moment

Kromě Ville Vala v kapele od počátku hraje kytarista Mikko "Linde" Lindström a baskytarista Mikko "Migé" Paaranen. Právě říznějšího ražení a kytar si můžeme všimnout u Heartache Every Moment, která s nadsázkou představuje jednu z jejich tvrdších písní. HIM mají poměrně zajímavá živá vystoupení - nepůsobí totiž ani jako popová show pro děvčata, která hází na pódium plyšáky a musí před půlnocí domů, ani jako metalový koncert. Na obdobném principu funguje celá jejich tvorba. Jako záměrná kombinace, která se doopravdy nepřiklání ani k jedné ze stran.

 

 

7. Gone with the Sin

Gone with the Sin je singl, který sice zpočátku zní jako ucouraná a ničím nespecifická milostná balada, po pozornějším poslechu ale aspiruje na něco mnohem hodnotnějšího než na pouhý kýč. Ville Valo, ať už si myslíme o jeho způsobu prezentace cokoli, věci totiž myslí zdá se opravdu upřímně, autenticky, vážně. Tenhle ploužák zpracovává skutečně všechny motivy, které jsou pilíři romantického vidění světa. Ztráta, smrt, hřích, odcházení milované, ale rozervané ženy - to všechno vnímá a komentuje zřejmě neméně rozervaný hrdina. Tenhle pohled se dá Finům věřit.

 

 

 

6. Buried Alive By Love

Buried Alive By Love je další vlaštovka z Love Metal. Výhradním autorem písní kapely je frontman Ville Valo a je zajímavé sledovat, jaké má inspirační zdroje. Sám za sebe mluví fakt, že na těle má vytetované portréty spisovatele Charlese Baudelaira, Charlese Bukowského nebo Fina Tima K. Mukka. Mezi hudební vlivy patří rockové kapely jako The Doors, Black Sabbath, Iron Maiden či Kiss. Mezi specifičtější a pro kapelu zřetelně velmi zásadním vliv pak mají např. The Sisters of Mercy, King Diamond nebo Dir En Grey. Potemnělost a neveselá témata textů vychází i z Valových vlastních zkušenosti, měl mimo jiné problémy s alkoholem.

 

 

5. In Joy and Sorrow

Singl pochází z desky Deep Shadows and Brilliant Highlights. Stejně jako v názvu samotné studiovky i v textu skladby se pracuje s kontrasty. I když jde o nenáročnou, u HIM (zvlášť přihlédneme-li k pozdější tvorbě, kdy se měli a mají sklon opakovat a vykrádat) typickou skladbu, její síla spočívá v dalším hledisku, který u nich nelze přehlédnout. Kromě charismatu a vokálu Ville Vala těží i z toho, že jsou neuvěřitelně schopní muzikanti. Tohle je hit na první poslech - píseň to rozhodně není nijak hloupá, má zapamatovatelný refrén, dostatečně působivé aranže a příjemný popový kabát. To chce talent.

 

 

4. Wicked Game

Předělávka nesmrtelné písně Wicked Game, kterou roku 1989 složil Chris Isaak, pochází z debutového alba nazvaného Greatest Love Songs Vol. 666. Již dříve ji však umístili na demo i první EP. Samotný název první desky poměrně srozumitelně představil stylizaci a tematiku, se kterou se kapela chtěla prezentovat. Wicked Game ve Finsku kapelu proslavila. V řadě umělců, kteří vytvořili coververzi této písně ze soundtracku k Lynchově Zběsilosti v srdci, se podařilo HIM uchopit skladbu originálně, po svém a s dokonalou vyvážeností mezi vlastním přínosem a úctou k jedinečnosti původního materiálu.

 

 

3. The Sacrament

Tahle píseň možná působí zase jako mix předchozích a u HIM v té době již ověřených postupů, jak napsat kvalitní píseň s potenciálem, s předem danou znalostí toho, co by mělo být jejím tématem atd. I tak ale zaslouží třetí místo - a to právě i pro tuhle vlastnost a jakési propojení. The Sacrament je jejich encyklopedií - od klávesového intra a cvrlikání v pozadí přes tvrdší kytary a našlápnutý rytmus až po výbornou melodii. Textově jde zase o něco, co u HIM známe a očekáváme - vyznání, slova jako sen, láska, něha. Láska je pro HIM opravdu zřejmě tou nejsvatější, nejposvátnější hodnotou.

 

 

2. The Funeral of Hearts

The Funeral of Hearts u nás kdysi spustila ono teenagerské nadšení pro HIM. Kapela využívá jako logo heartagram, což je speciální znak, který vznikl zkřížením pentagramu (jehož symbolika je tady asi jasná) a srdce. Pohřeb srdcí je přesně titul, který naplňuje požadavky tzv. love metalu. To je totiž kromě názvu řadového alba  rovněž označení, které si pracovně zavedla kapela, aby vystihla nějakým termínem vlastní hudební tvorbu a žánr. Ta stojí na pomezí zdánlivě nesmiřitelných žánrů, táborů posluchačů a náladových protipólů. A možná i tím byla tolik atraktivní.

 

 

 

1. Join Me in Death

Singl pochází z desky Razorblade Romance. Je známá také pod zkráceným názvem Join Me (ve Spojených státech měli problém se slovem death, smrt) a najít ji můžeme hned na několika soundtracích. Konkrétně tato píseň je zase jedním z důkazů, že HIM nejsou jen temným prefabrikátem, který tvoří protiváhu "pozitivním" boybandům. Spíš se ocitli v nesprávný čas tam, kde byla poptávka po rebelech, černých očních linkách a pohledných vyhublých alkoholicích, kteří si zapalují cigaretu od cigarety. Kapela možná není žádným uměleckým vrcholem, ale pozornost si vždycky zasloužili. V textu Join Me in Death nabízejí, abychom se k nim přidali ve smrti. Záleží už jen na tom, jak moc nás láká umírat s polo-dekadentem, polo-romantikem (ale na druhou stranu pořád hodným a slušným klukem) Villem Valem a jestli nabídku přijmeme. HIM jsou každopádně důkazem, že umírat se dá i stylově, zábavně a ve své podstatě neškodně.

 

text: Lucie Malá {vypnoutlink:Lucie, Death}

 


 

him full top

zavřít