Nine Inch Nails a ti druzí: TOP 10 zásadních industrialních kapel

Vydáno 09.06.2014 | autor: redakce

Loni koncem léta vydali své osmé studiové album, krátce před začátkem toho letošního jej Nine Inch Nails představí naživo v Praze. Trent Reznor a jeho parta vystoupí 11. června v multifunkčním prostoru Forum Karlín. Než se tak stane, sestavili jsme desítku nejlepších kapel se společným jmenovatelem "industrial".

Nine Inch Nails a ti druzí: TOP 10 zásadních industrialních kapel Nine Inch Nails a ti druzí: TOP 10 zásadních industrialních kapel


NINgenpressshot lrNine Inch Nails


Industriální hudba vznikla během 70. let, kdy šlo o nový typ experimentování se zvukem, ale i nový přístup k hudbě jako uměleckému dílu. Kapely jako Throbbing Gristle, Nurse with Wound, Coil nebo à;GRUMH... se staly ústředním bodem, z něhož postupně vyrůstaly (a kde se protínaly) hudební odnože jako ambient, EBM, ale i třeba řada hybridních fúzí industrialu s elektronikou, rockem, post-punkem, psychedelií ad. I náš žebříček může posloužit jako důkaz, že to, co byl na počátku specifický žánr, prorůstá jako tendence až k současným interpretům.

 

10. KMFDM

Aneb Kein Mehrheit Für Die Mitleid. Německé KMFDM vede Sascha Konietzko a jejich tvorba (i obsazení) se proměňovala od syrovějších a radikálnějších poloh začátků přes klasické desky jako Money nebo Nihil až k novějším, modernějším a přístupnějším songům, které se už blíží spíše rocku. Typická pro ně je i společenská, potažmo politická angažovanost textů (na poslední desce Kunst např. píseň Pussy Riot). Přidruženými projekty jsou např. MDFMK či šikovní ex-členové kapely jako Raymond Watts známý jako Pig nebo Tim Sköld.

 

 

 

9. DIE KRUPPS

Další Němci, kteří míchají industrial s rockem, tentokrát mnohem opomíjenější - a to neprávem. Právě bez těchto kapel by Rammstein, Machines of Loving Grace, God Lives Underwater nebo Oomph! jen horko těžko nacházeli svůj zvuk. Kapela se jmenuje podle známé dynastie, která se zapsala do dějin výrobou oceli, munice a zbraní (jak příhodná inspirace). Die Krupps se nebojí zapojit i místy téměř popové synťáky a jejich libozvuk brutálně tříštit drsnými bicími a valivým rytmem industrialního diktátu. Silně je v tomto směřování podnítila spolupráce s Nitzer Ebb.

 

 

 

8. PIGFACE

Superkapela Marka Atkinse a Williama Rieflina vznikla na turné Ministry a sdružila významná jména, jako jsou Nivek Ogre, Trent Reznor, ale i třeba Flea z Red Hot Chili Peppers, Michael Gira ze Swans, Chris Vrenna nebo Lydia Lunch. Na kontě má tato proměnlivá značka Pigface šest studiovek, z první s názvem Gub, se vyloupla legendární pecka Suck, kterou známe z EP Broken Nine Inch Nails. Přese všechny občasné úlety čiší z tvorby tohoto tělesa talent a ohromná radost z vytváření hudby. Legrace byla hlavně na koncertech či spíš "jamech", kdy diváci vlastně předem ani netušili, jaké bude obsazení.

 

 

 

7. LAIBACH

Laibach doslova rozdrtili všechno, co jim přišlo pod ruku. Slavné hitovky jako Live Is Life nebo Final Countdown, muzikálové hity z Jesus Christ Superstar nebo a dokonce hymny států (celá řadovka Volk). Experiment balancující na hranici poslouchatelnosti či přesněji toho, co lze ještě považovat za muziku, se označuje jako martial - válečná či militantní odnož industrialu. Tato slovinská kapela je pak nezapomenutelným zážitkem na živých vystoupeních. Přese všechnu zdánlivou nekompromisnost a neproniknutelnost se u nich totiž objevuje také smysl pro humor a ironii.

 

 

 

6. MINISTRY

Ministry splodili v průběhu 80. let pátého jezdce apokalypsy - industrial metal. A v čele s šíleným Alem Jourgensenem jsou dodnes jediným skutečně kvalitním představitelem tohoto žánru. V každém ohledu extrémistická kapela se bohužel po nedávné smrti jednoho ze zakládajících členů, kytaristy Mikea Scaccia, rozhodla odejít ze scény po vydání poslední desky From Beer to Eternity. Za povšimnutí stojí i vedlejšák Ala Jourgensema s Lucem Van Ackerem a Richardem 23 z Front 242 s názvem Revolting Cocks, který ale mnohem více koketuje s EBM.

 

 

 

5. FRONT LINE ASSEMBLY

Bill Leeb se už v prvopočátích odštěpil od Skinny Puppy (neměl tam údajně dost prostoru pro vlastní kreativitu a nápady) a v roce 1986 založil electro-industrialní Front Line Assembly. Neprávem ale pak často FLA čelili srovnávání s kanadskými kolegy, ze kterého většinou vycházeli jako ti slabší. Jejich zvuk je přitom poměrně výjimečný a rozpoznatelný, mnohem více navazuje třeba na dědictví Cabaret Voltaire a nezapře ani vlivy EBM, jak ho definovali Front 242. Vášeň pro různorodou eletronickou hudbu koneckonců potrzuje a dokazuje i poslední album Echogenetic.

 

 

 

4. NINE INCH NAILS

Zařazení Nine Inch Nails do žebříčku industrialu možná vypadá nepatřičně, jsou ale tak velikou kapelou, že si umístění zaslouží, i kdyby jen za osvětu industrialu a impuls, který vyslali do světa. Počátky jejich (říkejme spíš jeho - Trenta Reznora) tvorby jsou bezesporu odezvou na všechny industrialní velikány. NIN jsou určitě nejpopulárnějším zástupcem okruhu. Baže z dnešního pohledu debut Pretty Hate Machine nezapře ani vliv synthpopu nebo Depeche Mode, jejich kultovní The Downward Spiral už se rozhodně větší odvázanosti a komplikovanosti písní nebála.

 

 

 

3. THE YOUNG GODS

I The Young Gods přerostli škatulku a stali se regulérními hudebnímmi chameleony. Přesto asi nikdy nepřekonali svou industrialu zásadně oddanou desku T.V. Sky. Údajně se stali hlavními inspiračními zdroji pro vznik a finální podobu kontroverzního alba Outside Davida Bowieho. Jako na svůj vzor se na ně odvolávají ale i jiní umělci: Mike Patton, The Edge z U2 nebo metalisti Sepultura. Tito tři Švýcaři fungují bezmála třicet let a často u nás vystupují - naposledy zahráli loni 12. prosince v Akropoli, kam přivezli repertoár z prvních dvou studiovek The Young Gods a L'Eau Rouge.

 

 

 

2. EINSTÜRZENDE NEUBATEN

O Einstürzende Neubaten by se dala napsat rozsáhlá monografie. Blixa Bargeld nebo Alexander Hacke vždycky razili nepoznané cesty a objevovali nové možnosti. A to skutečně doslova - právě tato kapela např. posunula hranice vnímání hudebních nástrojů či spíš toho, co všechno za ně lze považovat. Jejich přístup byl vždycky v pravém smyslu avantgardní. Za klíčové pro industrialní hudbu ale vypíchněme primárně ranější věci, hlavně desku Halber Mensch. Tu doprovází i stejnojmenný experimentální film japonského režiséra Sogo Ishii, který funguje jako jakýsi videoklip k celému albu.

 

 

 

1. SKINNY PUPPY

Právě kanadští Skinny Puppy čerstvě zrozený industrial poprvé posunuli i do polí elektronické hudby. Jejich první desky jsou dodnes uctívány i nejpravověrnějšími fanoušky prapůvodního industrialu. A bůh ví, kde by dnes kapela byla, kdyby v roce 1995 nezemřel zásadní tvůrční mozek, člen Dwayne Goettel. Po tragédii se umlčeli na delší dobou celí Skinny Puppy, i tak, přes všechny krize, funguje uskupení dodnes. Jedním z jejich ústředních témat bylo nehumánní chování a týrání zvířat - odtud názvy alb jako pověstné VIVIsectVI (vivisekce a zároveň římská číslovka 666). Proslavili se šokujícími živáky, při nichž zpěvák Nivek Ogre pitval na scéně umělou mrtvolu psa či přímo v kostýmu zkraveného zvířete vystupoval. I kolem této kapely se opět vynořilo několik zajímavých projektů: např. Rx, Download, Ohgr nebo Cyberaktif. {vypnoutlink:Lucie}

 

text: Lucie Malá

 


 

Trent-Reznor TOP

zavřít