Na co se těšit v lednu: 10 tipů redakce

Vydáno 04.01.2014 | autor: redakce

Ani po Novém roce rušno kolem hudebního průmyslu neustává. Kdo vydává album, kdo nás poctí návštěvou a kdo slaví životní jubileum, se dočtete v našem lednovém přehledu.

Na co se těšit v lednu: 10 tipů redakce Na co se těšit v lednu: 10 tipů redakce

 

hlavsa2 jpg 000 SQMEJLA HLAVSA

co: Před dvanácti lety odešel jeden z čelních představitelů domácího undergroundu
kdy: 5. ledna

Spoluzakladatel a baskytarista The Plastic People of the Universe nebyl jen významným muzikantem; jeho přesah byl zejména na společensko-politické úrovni. Od počátku existence museli Plastici kvůli tehdejšímu režimu vystupovat ilegálně, někteří členové byli později souzeni a vězněni. Právě tyto skutečnosti hrály klíčovou roli v počátcích protirežimního odporu Václava Havla a jeho boji za demokracii. Mejla Hlavsa, mimo jiné člen DG 307, Půlnoc, Garáž, Fiction a obdivovatel Velvet Underground a Franka Zappy, zemřel 5. ledna 2001, dva měsíce před padesátinami, na recidivu rakoviny plic.

 

 

 

Jimmy PageJIMMY PAGE

co: Geniální kytarista oslaví sedmdesátiny
kdy: 9. ledna

Jimmy Page, jenž stál začátkem sedmdesátých let spolu s Robertem Plantem, John Paul Jonesem a Johnem Bonhamem u hard-rockového kralování Led Zeppelin, je považován za jednoho z nejvlivnějších rockových kytaristů hudební historie. V roce 2003 jej Rolling Stone označil jako devátého nejlepšího kytaristu všech dob. Po smrti bubeníka Bonhama v roce 1980 se zbývající členové sešli na pódiu jen vzácně při krátkých vystoupeních. Poslední a od Bonhamovi smrti prakticky první regulérní koncert odehrála legendární sestava v prosinci roku 2007 v londýnské O2 Areně. Audio a video záznam se v roce 2012 objevil na pultech pod názvem Celebration Day. Přes občasné snahy ze strany kytaristy Jimmyho Page je zejména zpěvák Robert Plant proti trvalejšímu comebacku.

 

maurice2MAURICE GIBB

co: Od smrti jednoho z členů Bee Gees uplyne 10 let
kdy: 12. ledna

Zpěvák, skladatel, baskytarista a klávesista Maurice Gibb založil koncem padesátých let spolu s bratry Robinem a Barrym Bee Gees, jež se v dalších letech stali jednou z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších popových sestav všech dob. Zásadní vlnu popularity prožili koncem sedmdesátých let, kdy vytvořili písně k dnes již kultovnímu snímku Saturday Nigth Fever (Horečka sobotní noci) a nastartovali tak vlnu disca. Maurice Gibb, jenž byl považován za epicentrum kapely, její tažnou sílu a tvůrčí středobod, zemřel v roce 2003 během operace, jejímž cílem bylo eliminovat střevní nádor. Dostal náhle srdeční záchvat, který se nepodařilo lékařům přes veškeré úsilí zvládnout. Robin Gibb, Mauricovo dvojče, zemřel v květnu loňského roku.

  

 

High Hopes album Bruce SpringsteenBRUCE SPRINGSTEEN

co: The Boss se pochlubí svým osmnáctým albem High Hopes
kdy: 13. ledna

Muzikant si na svoji novou desku pozval členy E Street Bandu. Na nahrávce, která vyjde necelé dva roky od počinu Wrecking Ball, hostuje také kytarista Tom Morello, jenž byl podle Springsteena múzou, která posunula celý tento projekt do vyššího levelu. Kromě toho, že si Morello na tomto albu zahrál na kytaru, zároven i nazpíval se Springsteenem duet ke skladbě The Ghost of Tom Joad. Součástí alba budou i muzikantovy zápisky o tom, jak postupně deska vznikala. Bruce Springsteen se naposledy připomněl loni na podzim hudebním dokumentárním filmem Springsteen & I mapujícím jeho tvorbu.

 

 

  

dave-grohl7DAVE GROHL

co: Mozek Foo Fighters oslaví 45 let
kdy: 14. ledna

Jen těžko by si někdo vsadil, že po smrti Kurta Cobaina v roce 1994 dosáhnou zbývající dva členové stejné slávy jako Nirvana. Jednomu z nich, bubenikovi Daveu Grohlovi se to podařilo. Brzy se pustil do práce a už rok od Cobainovy smrti vydal s novou sestavou debutové album. O necelé dvě desetiletí později patří Foo Fighters k nejrespektovanějším rockovým kapelám. Letos by se fanoušci měli dočkat nové, v pořadí osmé studiové nahrávky. Dave se věnuje i dalším projektům - loni v létě nadchl hudebním dokumentem a sountrackem Sound City. Mimochodem, stejný počet svíček na svém narozeninovém dortu sfoukne o devět dní před Grohlem další rockový velikán, Marilyn Manson.

 

  

scacSLIM CESSNA'S AUTO CLUB

co: Nejlepší koncertní kapela v Americe podle magazínu Spin opět v Česku
kdy: 22. ledna

Slim Cessna's Auto Club jsou právě v posledním stádiu příprav následovníka zatím posledního alba Unentitled. Novinka vyjde letos na jaře a dá se očekávat, že nový materiál zazní také v Lucerna Music Baru. Do pražského klubu se sestava vrací po roce a půl. Že půjde o vysoce energickou show svědčí fakt, že na zmíněném koncertě ani jeden z frontmanů nevydržel na pódiu ani do konce prvního songu, chytlavé refrény halekali přímo z davu nadšených fanoušků. Publikum rozehřeje sebranka Moonshine Howlers, vstupenky jsou k dispozici od 350 Kč.

 

  

 

michael buble feb 2013 topMICHAEL BUBLÉ

co: Trojnásobný držitel Grammy poprvé zazpívá českému publiku
kdy: 24. ledna - O2 arena, Praha

Jeho posledního alba To Be Loved se za loňský rok prodalo 2,3 milionu kopií, což z něj dělá desátou komerčně nejúspěšnější nahrávku roku. Celkem jde už o zpěvákův osmý albový zářez, avšak prorazit se mu podařilo až v roce 2005 deskou It's Time. Osmatřicetiletý Kanaďan, jenž se pohybuje na rozhraní mainstreamového popu, swingu a jazzu, prodal během svojí kariéry téměř 50 miliónů alb a je trojnásobným držitelem ceny Grammy a několikanásobným majitelem Juno Awards, kanadskou obdobu Grammy.

 

  

 

GrammyAwardsTrophys 620 120512GRAMMY AWARDS

co: Šestapadesátý ročník nejprestižnější hudební ceny rozdá sošky v 82 kategoriích
kdy: 26. ledna - Staple Centre, Los Angeles

Začátkem prosince byly v Los Angeles zveřejněny nominace Grammy Awards. Nejvíc šancí na zisk blyštivého gramofónku má Jay-Z s devíti nominacemi, sedm sošek mohou získat Kendrick Lamar, Macklemore & Ryan Lewis, Justin Timberlake a Pharrell Williams. V nejsledovanější kategorii, Album roku, se utkají Daft Punk (Random Access Memories), Macklemore & Ryan Lewis (The Heist, Kendrick Lamar (Good Kid, M.A.A.D City), Taylor Swift (Red) a Sara Bareilles (The Blessed Unrest). Kteří umělci se budou radovat z prestižní ceny, bude jasné koncem ledna.

 

 

 

royal republicROYAL REPUBLIC

co: Švédští bouřliváci počtvrté v Česku, tentokrát v netradičním provedení
kdy: 29. ledna - Lucerna Music Bar, Praha

Na spadnutí je vydání akustického EP složeného ze songů z obou řadových desek Royal Republic. Ti své písně zabalí do bluegrassového či gangsta rapového hávu a spolu s hosty předvedou, jak zní jejich vypalovačky jako country nebo hip-hop cover. Celý projekt, který pojmenovali Royal Republic & The Nosebreakers, byl zafinancován fanoušky prostřednictvím fundraisingového portálu Pledge music. Royal Republic svoji upravenou tvorbu přivezou i do Prahy. Pražský Lucerna Music Bar, kam se čtveřice vrátí po roce a čtvrt, bude tentokrát upraven na sezení.

 

 

 

limp-bizkit-600-x-300-600x300LIMP BIZKIT

co: Jedni z někdejších vládců nu metalu vydají novou desku
kdy: leden 2014

Limp Bizkit na sebe naposledy upozornili comebackovým albem Gold Cobra, na němž se skladbami jako Shotgun, Gold Cobra nebo Bring It Back vrátili ke svému typickému soundu. Po dvou a půl letech se sebranka kolem Freda Dursta opět probouzí k životu s novou, v pořadí sedmou nahrávkou Stampede of the Disco Elephants. Na ní bude poprvé chybět DJ Lethal, jenž kapelu opustil v roce 2012. Zda-li se jejich nové album dočká úspěchu, se dozvíme už zanedlouho. Soudě podle pilotního singlu Ready to Go s hostujícícm Lil Waynem to není zcela vyloučené. {vypnoutslider}

 

 

text: Petr Adámek


 

limp-bizkit TOP

zavřít