TOP 20 nejlepších světových videoklipů roku 2013 (II.)

Vydáno 21.01.2014 | autor: redakce

Které videoklipy se v loňském roce mimořádně vyvedly? Které stojí za opakované zhlédnutí? Podívejte se na druhou desítku těch nejzajímavějších podle redaktorů iREPORTU.

TOP 20 nejlepších světových videoklipů roku 2013 (II.) TOP 20 nejlepších světových videoklipů roku 2013 (II.)

 


Bob Dylan - Like a Rolling Stone

Na videoklip k nesmrtelnému hitu Like a Rolling Stone museli fanoušci čekat mnoho let, vždyť píseň vznikla už v roce 1965. Vyplatilo se - jde o interaktivní, zábavný a propracovaný snímek. Divák má možnost video základně ovládat a hlavně přepínat paralelní verze jako programy - vše je totiž inspirováno televizí. Na jednotlivých kanálech pak najdeme mnoho hostujících osobností a muzikantů v řadě situací a stylizací do televizních žánrů, jako je předpověď počasí, teleshopping, reality show, dokument... A v každé scéně postavy "zpívají" text písně, a to včetně samotného Doba Dylana na prvním fiktivním kanálu jménem Music Classics. Plnou verzi videa můžete zhlédnout na Dylanově webu. (Lucie Malá)

 

 

Lady Gaga - Applause

Applause byl dlouho očekávaným prvním singlem z desky Artpop. Ačkoliv Lady Gaga dříve natáčela jeden klip za druhým, Applause zveřejnila až v polovině srpna, skoro dva roky od posledního Marry the Night. Tyto dva roky byly pro umělkyni velmi neklidné a zpěvačka během nich mimo jiné výrazně přibrala. V klipu je však zase ve formě a předvádí své klasické kousky - kostýmy a líčení, které inspiruje návrháře po celém světě, vizuální efekty (jako třeba letící nůž chycený do zubů) nebo tvář natřenou barvami ve stylu Davida Bowieho. Netypická mezi videoklipy Lady Gaga je absence příběhu - není zde hrané intro ani závěr. (Hedvika Pajerová)

 

 

Ylvis - What Does The Fox Say

Doposud největší trhák od norského komediálně-muzikantského dua Ylvis je praštěný, vlezlý, nápaditý, na zabití i k pomilování zároveň. Jak dělá kráva, víme. Jak dělá kočička s pejskem taky. Jak dělá liška? Na tuhle banální, ale vtipnou otázku odpovídají ve videoklipu bráchové Vegard a Bård Ylvisåke, kteří snesou srovnání například s podobně naladěnými Flight of the Conchords. Výpravné pobíhání po lese v plyšových zvířecích oblečcích s lasery v zádech za nakažlivého ňufání s výrazy plnými patosu? Je to k neuvěření, ale tahle podívaná nutí v prvních vteřinách kroutit nevěřícně hlavou a vzápětí bez zábran gering-ding-ding-ding-dingeringedingovat jako pominutí bez ohledu na věk. (Alena Bílková)

 

 

Foals - Late Night

Britští Foals svojí třetí nahrávkou Holy Fire nastavili publiku vlídnější tvář, než u nich do té doby bylo zvykem. Díky tomu je zaregistrovali i ti, kteří by jejich předchozí dva počiny nestrávili. Z pestrého a hudebně barevného alba se dosud urodilo pět singlů. Tím zdaleka nejniternějším a emocemi nejvíce nabitým je skvěle gradující kousek Late Night. Neméně působivý je také videoklip, který za zdmi jednoho ruského hotelu zachycuje zásadní okamžiky lidského života: zplození, zrození, smrt. Jakou symboliku tu představuje pod obraz zpitý chlapík, si musí domyslet každý sám. Vedle obsahového přesahu je to zejména syrové a lehce naturalistické zpracování, jež z Late Night dělá dechberoucí podívanou. Svoji parádní formu potvrdila pětice kolem frontmana Yannise Philippakise i na festivalu Rock for People. (Petr Adámek)  

 

Arcade Fire - Afterlife

K druhému singlu z desky Reflektor vydali Arcade Fire hned tři klipy. První byl podbarven záběry z filmu Černý Orpheus z roku 1959, druhý, zajímavější a taneční, byl natáčen v přímém přenosu na hudebních cenách Youtube. Ten třetí, už oficiální, ovšem k video repertoáru kapely zapadá nejlépe. Tříčlenná rodina tvořená otcem a dvěma syny se potýká se svými každodenními starostmi, aby se v noci mohli opět setkat s matkou a manželkou, která jim alespoň ve snech přináší klid, který tak moc potřebují. (Jana Václavíková)

 

 

 

David Bowie - Valentine's Day

The Next Day je výjimečně dobré album s adekvátně zajímavými videoklipy. V konkurenci kousků jako The Stars (Are Out Tonight) a kontroverzního The Next Day vybíráme do žebříčku Valentine's Day. Je to totiž výborná ukázka toho, jak může být vkusný minimalismus, atmosféra, silná píseň i osobnost interpreta mnohdy působivější, než nákladná výprava. Píseň odkazuje na tragickou událost na univerzitě v Illinois, při které bývalý student postřelil a zabil několik lidí a spáchal sebevraždu. Právě poselství o zbraních a jejich nebezpečí a celá tragika a vážnost tématu jsou pak ve videu vyjádřeny pouze v náznacích. Nevyjímaje Bowieho gesta a mimiku. Jednoduchost možná paradoxně umocňuje naléhavost. (Lucie Malá)

 

 

The Lumineers - Stubborn Love

V jednoduchosti někdy skutečně bývá ukryté kouzlo. A v kombinaci s viděním světa skrz dětskou perspektivu pak dvojnásobně. Pětičlenná americká partička indie folkařů na tuhle jistotu vsadila v příjemně emotivní kytarovce Stubborn Love, která se po prvotním klipu plného záběrů z koncertů dočkala i druhého videa. To si se vzletnou náladou singlu nejen výborně notuje, ale nabízí i příběh. Dětskýma očima zachycené drobnosti připomenou, že usmívat se do větru můžou všichni. Třeba i ti, co jsou momentálně smutní. (Martina Černá)

 

 

 

Beach House - Forever Still

Anamorfní road movie se čtyřmi songy od Beach House, reverbových králů, dream popu z Marylandu. Vtahující atmosféra v zakouřených nočních scénách se siluetami členů kapely pohlcuje snivým hlasem Victorie Legrand. Venkovní exteriéry rozlehlých amerických pustin vygradují v závěrečné Irene a zasněné pohledy Victorie skrz kaštanové vlasy připomenou perfektní vystoupení v MeetFactory předminulý podzim. Povinnost pro fanoušky i proto, že se nejedná o klip, nýbrž o krátký film se čtyřmi živě nahranými perlami alba Bloom. (Adam Hencze)

 

 

 

The Neighbourhood - A Little Death

Američtí The Neighbourhood loni vydali své první album, poeticky pojmenované I Love You. Singl A Little Death na něm nenajdete, i tak k písni vznikl poutavý videoklip o tom, že touha milovat má k touze po něčí smrti nebezpečně blízko. Jednoduchý příběh na téma "co se stalo v hotelovém pokoji xy oné noci" na slovo přesně doplňuje obrazem text písně a zároveň přidává hodnotu dokonale vykreslené smyslnosti. Nad křivkami krásných ženských těl se tají dech: nad vášnivě skousnutým rtem, rozhozenými vlasy, svlečenou punčochou i vydechnutým dýmem. Destruktivní síla eroticky nabitého doteku ve čtyřech minutách. Vždyť pojem "malá smrt" je přece jen jiný výraz pro orgasmus. Stáhnout z éteru tento klip pro přídavek dráždivé nahoty by byla stejná chyba jako nevystavovat Manetovu Olympii. (Alena Bílková)

 

FKA Twigs - Papi Pacify

Tahliah Barnett říkající si FKA Twigs na sebe nejdřív upozornila jako tanečnice, když doprovázela Jessie J nebo když se objevila ve skeči pro BBC. První video vydala na konci prázdnin minulého roku a Water Me se hned stalo Youtube hitem. Její další klip Papi Pacify tolik zhlédnutí nesesbíralo, ale je snad ještě působivější než její prvotina. Velmi zvláštním sexuálně nabitým způsobem je zkoušen dávicí reflex FKA Twigs obříma rukama obrovského svalnatého černocha, vedle kterého vypadá zpěvačka neuvěřitelně zranitelně. Video se vymyká obvyklým škatulkám hudebních videoklipů, a právě proto si místo v žebříčku zaslouží. (Jana Václavíková) {vypnoutlink:Lucie,Death}

 


 

lady gaga applause TOP

zavřít