Na co se těšit v březnu: 10 tipů redakce

Vydáno 02.03.2014 | autor: redakce

Co nás čeká v prvním jarním měsíci? Nová deska Vypsané fiXy, koncert oblíbených electro-swingerů The Parov Stelar Band a dalších osm událostí, které byste neměli prošvihnout.

Na co se těšit v březnu: 10 tipů redakce Na co se těšit v březnu: 10 tipů redakce

 

Pharrell-GIRL-COVPHARRELL

co: Sedminásobný držitel Grammy vydává po sedmi letech druhé sólové album
kdy: 3. března

O Pharrellovi bylo v loňském roce hodně slyšet zejména v souvislosti s Daft Punk, jejichž megahit Get Lucky nese jeho vokál. Podepsán je také pod dalším hitem Blurred Lines Robina Thickeho. Začátkem března pak vypustí svoji druhou sólovou desku, jež naváže na debut In My Mind z roku 2006. Úspěchu už se dočkal pilotní singl Happy, který je titulní skladbou z filmu Despicable Me 2 (Já, padouch 2) a jenž už od podzimu boduje v hitparádách po celém světě. Píseň zazní i na předávání 86. výročních filmových cen Oscar, kde je tato nominovaná na Skladbu roku.

 

 

vypsana fixa 2014 SQVYPSANÁ FIXA

co: Márdi a spol. vypouštějí po dvou a půl letech novou desku a vyrážejí na turné
kdy: 7. března

Rok 2014 bude rokem Vypsané fiXy. Pardubická kapela, jež je momentálně po odchodu basáka Mejna ve třech, letos slaví dvacet let existence. Na spadnutí je vydání v pořadí sedmé studiové nahrávky Krásný smutný den. Album by podle kapely mělo být návratem do jejich začátků, víc syrovější a naturálnější. První ochutnávkou z nového alba je stejnojmenný singl Krásný smutný den. Releasem alba zároveň započne jarní turné nazvané Ve vzduchu je jaro. To startuje v den vydání desky a potrvá do konce dubna. Jarní turné pak vystřídají letní festivaly a na podzim velká výroční šňůra, která vyvrcholí předvánočním koncertem ve velkém sále pražské Lucerny.

 

 

Frank-Turner-010FRANK TURNER

co: "Ten z ceremoniálu Olympijských her v Londýně" míří do Česka
kdy: 9. března - Lucerna Music Bar, Praha

Frank Turner byl původně členem a zpěvákem post-hardcorové kapely Million Dead. Tyto tvrdší vlivy jsou v jeho sólové tvorbě stále znát, znatelnější jsou ale prvky folku a punku. Od roku 2005 vydal již 5 studiových alb. To poslední, Tape Deck Heart, vyšlo loni v dubnu. Muzikant byl před dvěma lety byl požádán, aby vystoupil na zahajovacím ceremoniálu Letních olympijských her v Londýně vedle takových hvězd jako je Paul McCartney, Dizzee Rascal nebo Underworld. Vstupenky na koncert jsou k dispozici od 440 Kč. Předskakovat budou američtí Andrew Jackson Jihad a Ducking Punches z Velké Británie.

 

 

WITHIN TEMPTATION PLAGAT A1 INCHEBAWITHIN TEMPTATION

co: Holandští rockmetaloví mágové představí v Praze nové album Hydra
kdy: 11. března - Incheba Arena, Praha

Within Temptation splnili slib, který dali fanouškům loni v létě a začátkem roku vydali albovou novinku Hydra. Ta je je v jejich diskografii šestým albem. Nizozemské sestavě na nahrávce hostuje několik známých tváří: bývalý zpěvák Killswitch Engage Howard Jones, rapper Xzibit, bývala zpěvačka Nightwish Tarja Turunen nebo zpěvák Soul Asylum Dave Pirner. Na celosvětovém turné k nové desce Album Tour 2014 nechybí ani Česká republika: oblíbené hity i nové skladby Within Temptation uslyšíme 11. března v pražské Incheba Aréně, o den později se sestava přemístí do Bratislavy.

 

 

peter doherty 01 SQPETE DOHERTY

co: Enfant terrible britské scény sfoukne 35 svíček na svém narozeninovém dortu
kdy: 12. března

Někteří znají Petea Dohertyho jako bývalého přítele modelky Kate Moss, jiní z britských bulvárních listů, které svého času plnil svými drogovými excesy. O jeho závislostech vědí své i čeští fanoušci: v roce 2012 zrušil muzikant kvůli odvykací kůře na poslední chvíli vystoupení na festivalu Rock for People. Vše odčinil v loňském roce, kdy nejprve v červnu nadchnul zaplněný Palác Akropolis, o půl roku později pak podobnou divočinu předvedl s Babyshambles v Lucerna Music Baru. Mimo jiné básník a herec byl také členem The Libertines, s nimiž natočil dvě alba.

 

 

 

parov stelar BRNO SQTHE PAROV STELAR BAND

co: Oblíbená electro-swingová partička roztančí moravskou metropoli
kdy: 14. března - Pavilon G1 BVV, Brno

Rakouský DJ Parov Stelar se svou doprovodnou kapelou jsou v Česku jako doma. Za poslední rok a půl vystoupí v Česku už počtvrté, další koncert je navíc ohlášen na konec léta na festivalu Rock for Churchill. U českých fanoušků je však kapela stále vyhledávaným zbožím, o čemž svědčí přinejmenším jejich poslední zastávka v Praze, kdy Incheba arena praskala ve švech. Tentokrát si výživnou porci electroswingu užije Brno. Vstupenky na show jsou k dispozici od 790 Kč.

 

 

 

zebrik plakat new SQŽEBŘÍK

co: Špička domácí hudební scény si dá dostaveníčko na vyhlášení ankety Žebřík
kdy: 15. března - Fakulta umění a designu ZU, Plzeň

O vítězích letošního ročníku už je rozhodnuto, hlasování skončilo koncem února. Největší šanci na úspěch mají rockeři Hentai Corporation a poprocková stálice Kryštof, kteří získali po třech nominacích. Po dvou  mají Imodium, Mandrage, Support Lesbiens a Vladimir 518. Kdo si nakonec sošky z dílny renomovaného umělce Václava Česáka převezme, bude jasno 15. března. Během večera se na pódiu představí Miro Žbirka, Tomáš Klus, UDG, A Banquet a Vladimir 518 s Idiot live bandem a hosty Matějem Ruppertem a Romanem Holým. Šestihodinovou show budou moderovat Tomáš Hanák a Bára Poláková.

 

 

Bastille SQBASTILLE

co: Nováček roku z britských ostrovů poprvé v Česku
kdy: 18. března - SaSaZu, Praha

Londýňané Bastille zažili skvělý rok. Jejich debut Bad Blood nadchl kritiku natolik, že si kapela z letošního udílení Brit Awards odnesla ocenění v kategorii Objev roku. Čtveřice se letos hned dvakrát ukáže v Česku: 18. března v pražském SaSaZu (na tento termín byl přesunut původně plánovaný koncert z 20. listopadu) a v červenci na festivalu Colours of Ostrava. Jistě zazní i šestice singlů: Overjoyed, Bad Blood, Flaws, Pompeii, Laura Palmer a Things We Lost in the Fire, které zatím album vyprodukovalo. Standardní vstupenky na březnovou show jsou k dispozici za 495 Kč, lístky na balkón vyjdou na 800 Kč a VIP vstup je k mání za 1700 Kč.

 

 

randyrhoads SQRANDY RHOADS

co: Od tragické smrti nadějného kytaristy uplyne už dvaatřicet let
kdy: 19. března

Již celých třicet let postrádá rockmetalová scéna jednoho z nejtalentovanějších kytarových instrumentalistů všech dob. Randy Rhoads, jenž hrál na kytaru od svých šesti let, založil v šestnácti svoji první kapelu Quiet Riot. Později jej ulovil management Ozzyho Osbourna, který si ho okamžitě zamiloval: "Pracoval jsem se spoustou muzikantů, ale Randy byl určitě nejtalentovanější. A ta jeho povaha! Už nikdy potom jsem se nesetkal s člověkem, který by toho v jeho věku tolik uměl a přitom se neustále zdokonaloval a zůstával skromný," říkal. Randy Rhoads zemřel při letecké nehodě malého letadla ve svých pětadvaceti letech.

 

 

Tomas Klus 2014 SQTOMÁŠ KLUS

co: Momentálně nejúspěšnější domácí zpěvák odhalí svoji proměnu
kdy: 24. března

Po třech letech od nahrávky Racek se písničkář Tomáš Klus pochlubí novou deskou. Jeho čtvrté album se mělo původně jmenovat Smíšené zboží vůle podle generace, jež tráví svůj život ve frontách, avšak muzikant nakonec zvolil název Proměnamě. Nahrávka vznikala uprostřed lesa v posázavských lesíkách a podle Kluse je tato atmosféra na desce znát. Zároveň upřesňuje, že na rozdíl od předchozího materiálu, na němž mělo hlavní slovo právě slovo, půjde tentokrát víc o muziku. První ochutnávkou je skladba Napojen. Krátce po vydání alba vyrazí celá kapela na dvouměsíční turné po českých a slovenských městech.

 

text: Petr Adámek, TZ

 


 

vypsana fixa 2014 02 TOP

zavřít