TOP 10 songů, bez kterých nemůže začít jaro

Vydáno 25.03.2014 | autor: redakce

Větru ani dešti možná hudba neporučí, nicméně zpříjemnit zážitek ze zvolna přicházejícího jara a prvních teplých dnů jistojistě dokáže. Všechno, co jako soundtrack k jaru předkládáme, jsou známé odrhovačky, k první zmrzlině/lahváči v parku se ale nic jiného snad ani nehodí.

TOP 10 songů, bez kterých nemůže začít jaro TOP 10 songů, bez kterých nemůže začít jaro

 

Madonna – Ray of Light

Druhý singl ze stejnojmenného alba Madonny byl inspirován folkovou skladbou Sepheryn Curtiss Maldoon, která je ovšem o poznání melancholičtější než její výsledná energická Ray of Light. Žánrový mix, inspirace ravem, technem, ale i rockem a psychedelií udělala z písně žhavý, bombastický, uskákaný "paskvil" s klubovou atmosférou, nasáklou živostí. Song je jediným skutečně tanečním kouskem v jarním žebříčku, pokud ale někdo bude elektroniku výrazněji postrádat, doporučujeme ještě nekonformní coververzi Ray of Light od svérázné kapely Sigue Sigue Sputnik.

 

 

 

Blondie – Call Me

Boj s největším hitem Blondie Heart of Glass vyhrála Call Me díky videoklipu, ve kterém se střídají záběry hrátek na pláži se scénami v pošmourném městě se zataženou oblohou. I o přehnaných teplotních očekáváních a tvrdé realitě a z toho vyplývající rýmě je jaro. Blondie v čele s Debbie Harry to ale berou s humorem a řeší nepřízeň počasí přechodového ročního období raději pořádným večírkem. Píseň je stará třicet čtyři let, pochází z desky American Gigolo, ale neztratila nic ze svěžesti a náboje. To se odrazilo i na jejím umístění v několika shrnutích nejlepších songů vůbec.

 

 

 

The Beatles – Here Comes the Sun

Here Comes the Sun vyšla na Abbey Road z roku 1969 a je nafalšovanou písní o příchodu jara a tání ledů. Písní o tom, jakou úlevu znamená slunce po "dlouhé, studené a osamělé zimě". V Británii je to s počasím všelijaké - a všelijaké to měl v období práce na písni i její autor, brouk George Harrison, který na krátkou dobu opustil kapelu a čelil spoustě osobních problémů. Napsána byla jednoho krásného jarního rána na zahradě jeho kamaráda Erica Claptona v Surrey - a poprvé tak zazněla z jeho akustické kytary, kterou Harrisonovi zapůjčil.

 

 

 

The Verve – Bitter Sweet Symphony

K jarním procházkám ve městě je ideální i Bitter Sweet Symphony britských The Verve z jejich alba Urban Hymns. A to hlavně díky efektnímu videoklipu režiséra Waltera A. Sterna s frontmanem Richaradem Ashcroftem v hlavní roli, který si frajerský kráčí londýnskou ulicí a naráží do lidí. Melodii Bitter Sweet Symphony zná každý, málokdo však ví, že se o ní kapela soudila a soudní spor prohrála. Poslechněte si The Last Time Andrew Oldham Orchestra, kde se o výrazné smyčcové pasáže postaral David Whitaker. Ani tato formace ale práva nevlastní - The Last Time je totiž prapůvodně od Rolling Stones.

 

 

 

Simon & Garfunkel – Mrs. Robinson

Slavná Mrs. Robinson byla už rok známá z filmu Absolvent (The Graduate, 1967), než jako singl vyšla. Píseň je s filmem zásadně spjatá - odkazuje na jeho postavu, se níž si začne milostnou aférku čerstvý absolvent vysoké školy, kterého hraje Dustin Hoffmann. Simon & Garfunkel se postarali snímku o celý soundtrack a najdeme na něm i zásadní The Sound of Silence. Z první příčky hitparád deska sesadila i White Album The Beatles. Mrs. Robinson předělala řada hudebníků, např. Frank Sinatra nebo The Lemonheads.

 

 

 

Scott McKenzie – San Francisco

S podtitulem Be Sure to Wear Flowers in Your Hair je píseň upomínkou na šedesátá léta a květinové děti a takřka neoficiální hymnou celého hnutí hippies, lásky a míru. Tato verze byla vydána roku 1967 a napsal ji John Phillips z The Mamas & The Papas. Někdo by mohl namítnout, že San Francisco evokuje spíše léto než jaro, ale chtěli jsme na ni ale upozornit včas, aby si všichni stihli do San Francisca zamluvit na prázdniny letenku. "Jarní" je na ní ale ještě jedna významná věc - během našeho pražského jara u nás symbolicky a za svobodu vyhrávala, kde jen to šlo.

 

 

 

Steppenwolf – Born to Be Wild

Pokud nemáte na cestu do Kalifornie, můžete si alespoň půjčit motorku. Píseň Born to Be Wild proslavil kultovní film Bezstarostná jízda (Easy Rider, 1969), road movie o dvou hipících, kteří na chopperech přejíždí Spojené státy. V písni se začaly rýsovat prvky heavy metalu a ovlivnila celou generaci muzikantů - včetně motorkářské stylizace, která přišla do módy spolu se snímkem. Je to jeden z nejslavnějších a nejlepších rockových songů historie a jeho energie je nevyčerpatelná. Mezi interprety, kteří ho coverovali, patří The Cult, Ozzy Osbourne, INXS, ale i třeba neuvěřitelná Etta James.

 

 

 

Queen – Bicycle Race

S jarem ale nezačíná pouze sezóna motorek, všichni oprašují kola, kolečkové brusle, longboardy atd. a plní parky. Je otázka, nakolik je záhodno se i během i těch nejteplejších jarních dnů inspirovat hanbatým cyklistickým klipem k Bicycle Race. Ve videu vystupuje celkem 65 nahých modelek, což ve své době způsobilo skandál. Rozverná píseň každopádně pochází z konce sedmdesátých let, z alba Jazz. Text inspirovalo údajně sledování Tour de France, ale plný je dále popkulturních narážek, slovních hříček a asociací. Hudebně je do něj zapojen i zvuk zvonků na kolo.

 

 

 

R.E.M. – Shiny Happy People

Na jaře většina lidí propadne bezdůvodnému optimismu a nadšení, takže je na místě si připomenout chytlavou Shiny Happy People. Nečiší z ní vlastně trochu ironie? Na jednu stranu se skladba umisťovala po svém vydání roku 1991 v řadě letních hitparád, na druhou obsadila i příčky žebříčků typu nejhorší píseň v dějinách. Sama kapela ji v lásce nemá a dokonce ji nezařadila ani na svou bestofku In Time. Rozporuplné přijetí nebrání tomu ji označit za jednu z nejtrefnějších pro jaro se vším veselým a barevným i otravným a vtíravým, co k němu patří.

 

 

 

U2 – Beautiful Day

O něco méně za vlasy přitažené a sluníčkové veselí nabízí střízlivější U2. Notoricky známý hit, který z řadovky All That You Can't Leave Behind z roku 2000 udělal multiplatinovou desku, je jednou z nejvhodnější písní k jarním radovánkám a piknikům. Nakažlivosti jeho atmosféry nejspíš neodolá ani ten nejcyničtější dekadent za zabarikádovanými okny, ani hipster na vltavské náplavce, který nadává na komerci a mediální masáž. Silný, ale vkusný refrén Beautiful Day a švihácký Bono Vox jsou prostě definice jara, na které se všichni (možná až na pylové alergiky) těšili - takže jich užívejme dosyta. {vypnoutlink:Lucie}

 

text: Lucie Malá


 

u2-2013 TOP

zavřít