Kýč, humor i hloubka: odkaz Karla Kryla v sedmi coververzích

Vydáno 03.03.2017 | autor: redakce

Na 3. března připadá výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších českých písničkářů. Karel Kryl naposledy vydechl v roce 1994, jeho odkaz ale žije dál. Důkazem budiž celá řada coververzí jeho nesmrtelných písní. Některé se povedly, jiné méně. Připomínáme si je v článku z roku 2014. 

Kýč, humor i hloubka: odkaz Karla Kryla v sedmi coververzích Kýč, humor i hloubka: odkaz Karla Kryla v sedmi coververzích

Jenže ono je v dějinách jen málo umělců, jejichž tvorba by byla tak závislá na kontextu doby. Dnes jen těžko může pochopit Krylovu tvorbu někdo, kdo nerozumí událostem let před rokem 1989. A ne každému jeho tvorba sedne. Proto jsme se pokusili najít řadu coververzí, které ukazují, jak může být takováto volba ošemetná a zrádná. Některé jsou povedené, jiné víceméně strašné a další ukazují právě to, co se stane, když skladbám začnete přisuzovat nový význam. Snad jen pro pořádek uveďme, že jsme vybrali od každého interpreta vždy jen jednu píseň, i když to bylo občas velmi těžké a Landovo závodnické extempore v Českém Krumlově jsme vynechali s těžkým srdcem.

Karel Kryl, Marta Kubišová, Tomáš Klus a další: TOP 7 českých protestsongů a politických písní


Kreyson - Salome

Ladislav Křížek, kdysi milovaná rocková modla proslavená angažmá v kapelách jako byl Vitacit nebo Citron, ale hlavně ve vlastním projektu Kreyson. Tam všude dokazoval, že disponuje jedním z největších rockových hlasů tuzemské scény. Nezabývejme se teď škraloupy v podobě bratrského dua Damiens, které v každém rockerovi vyvolává noční můry; Láďa Křížek je i hluboce duchovně založený člověk. A když se rozhodoval k vytvoření nějaké coververze, tak padla volba na Salome. Tradičně skvělý a procítěný výkon zpěváka je pak jen podtržen parádním výkonem kapely. Celkově se jedná o jeden z nejlepších coverů, které můžeme najít.

vložte odkaz, text nemažte

 

E!E - O králi

Písničkářská tvorba má k punku překvapivě blízko. Však také punkové legendy ze Znouzectnosti říkají, že jsou jen folkaři, kterým někdo zboostroval kytary. Příbramská punková legenda si tak v roce 1998 na svou desku vypůjčila Krylovu hitovku, kterou však v kontextu desky lehce přejmenovala. Jednoduchá punková aranže však songu parádně sedla a dodnes patří k nejoblíbenějším kouskům v repertoáru kapely. Možná i z toho důvodu, že většina punkerů měla podobného nepřítele jako Kryl...

 

Embassy - Anděl

V písničkářově tvorbě se dá zcela jistě najít řada výraznějších kusů, ale díky jednoduchosti a lehké reprodukovatelnosti se zrovna Anděl stal asi nejrozšířenějším kusem, který je nedílnou součástí večerů s kytarou u ohně a podobných příležitostí. Není proto divu, že se i tento song dočkal řady coverů. Jenže zrovna ten od partičky Embassy opravdu bolí. Skupina mladíků má podle klipu větší zájem o image, než o sdělení a přidávání "yeah" do textu by zasluhovalo spíše dobře mířený výchovný direkt než videoklip. Tohle je jen krásná ukázka toho, že vytržení z kontextu může udělat z dobré písně bohapustý kýč.

 

Jarek Nohavica - Veličenstvo kat

Kontroverze tohoto coveru je nezměrná. Nohavica je bezesporu jedním z top českých písničkářů a pro interpretaci písní Karla Kryla má ty nejlepší muzikantské předpoklady, a tak jeho krylovský koncert byl vcelku příjemnou záležitostí. Horší to je s tou stránkou morální. Můžeme jen spekulovat, nakolik byl Nohavica skutečným agentem StB a nakolik je celá jeho kauza jen snahou o nalezení skandálů. Nicméně bezesporný je fakt, že podstatná část společnosti může vznést z určitého pohledu relevantní výtku proti tomu, aby agent StB zpíval Krylovy písně.

 

Törr - Morituri te salutant

Metalová kultovní kapela se chopila songu, který později znovu proslavil Daniel Landa. Ani v případě Törru to však není úplně průzračná záležitost. Diskografie je naplněná nezbytnými žánrovými proprietami jako je oslava kultu smrti a dalších věcí, které mají k hodnotám Karla Kryla velmi daleko. Leckdo by mohl namítnout, že je takováto předělávka navýsost nevhodná, ale na druhou stranu ukazuje vliv tohoto písničkáře. A navíc oproti Landově verzi nepůsobí násilně a militantně...


Daniel Landa
- Morituri te salutant

Krylovy celoživotní pacifistické a antimilitaristické postoje jako by byly zašlapány do prachu cest těžkými botami Daniela Landy a jeho nohsledů. Násilné vyznění této coververze přineslo překvapivě úspěch jejímu interpretovi, který tak mohl znovu nakopnout svou kariéru a následně odehrát celý koncert Krylových písní. Avšak i ten byl jen smutnou ukázkou toho, jak málo stačí k zničení odkazu velikána. A je jen s velkým podivem, že tento počin dokázal někdo překonat a pomyslně naplivat na Krylův hrob ještě více...

 


Lobo Budz - Anděl

Karel Kryl, bojovník proti útlaku, totalitě a zastánce demokracie. Jen těžko mohlo pro jeho odkaz přijít něco horšího, než když si tyto písně berou do úst přívrženci krajní pravice. Jedním takovým je Ladislav Budz alias Lobo, člen Dělnické strany sociální spravedlnosti, který právě na akcích této strany vystupuje s Krylovou tvorbou. Měli bychom se modlit, aby na prvního máje nezpíval Milouš Jakeš Bratříčku zavírej vrátka. Dalšího komentáře netřeba.

text: Petr Bláha

Témata: Karel Kryl, coververze, Daniel LandaKreyson, Jaromír Nohavica

zavřít