Dudy, blues i disco: TOP 10 coververzí Sweet Child O' Mine

Vydáno 24.05.2014 | autor: redakce

Parta floutků z Los Angeles razantně rozkopla dveře do první rockové ligy v roce 1987. Jedním z hitů na fantastickém debutu Appetite for Destruction byla i skladba Sweet Child O' Mine. Kariéra Guns N' Roses - tedy té sestavy, na kterou fanoušci vzpomínají dodnes - pohříchu netrvala moc dlouho. Chuť ničit se totiž u Axla a spol. po pár letech transformovala v rozklad vzájemných vztahů.

Dudy, blues i disco: TOP 10 coververzí Sweet Child O' Mine Dudy, blues i disco: TOP 10 coververzí Sweet Child O' Mine

 

Filmová: SHERYL CROW

Pro hudbou nedotčené sportovní fanoušky byla americká zpěvačka svého času pouze "ta od Armstronga". Dnes bohužel už spíš nechvalně proslulý cyklista o všechny své tituly z Tour de France přišel, Sheryl Crow její Grammy nikdo nevezme. Jednu z nich dostala i za svou verzi Sweet Child O' Mine, další za album The Globe Sessions. Právě na něm najdete i tento hit. Objevil se rovněž na soundtracku k filmu Big Daddy s Adamem Sandlerem.

Hodnocení: 100 %

 

 

 

Čtyři v jednom: CATHIE KING

Nikoho už dnes nepřekvapí, když na něj zaútočí reklama s heslem "dva v jednom". Houslistka Cathie King v tomto směru ani trochu netroškaří a rozhodla se nabídnout sebe sama v exkluzivním balení houslového kvarteta, tedy rovnou čtyři v jednom. Pro koncertní provedení by musela sehnat další spoluhráčky a dělit se o honorář, pro studiové účely a potřeby tohoto videa "naklonovala" svou maličkost. Na housle hraje arizonská rodačka od devíti let a svůj repertoár evidentně neomezuje jen na klasiku.

Hodnocení: 90 %

 

 

 

Double blond: HARP TWINS

Tentokrát se nejedná o využití technických vymožeností. Ani vás nešálí zrak. Camille a Kennerly jsou totiž dvojčata. Navzdory zalíbení ve zvuku harfy mají rády i svižnější muziku. Jsou schopny zahrát skladby od různých velikánů, např. Iron Maiden, Led Zeppelin, Metallica, Ozzy Osbourne, Aerosmith, AC/DC, Rolling Stones, Scorpions, Bon Jovi, Deep Purple atd. Pro natočení videa si sestry mohly najít i malebnější prostředí. Je ovšem otázka, zda hlavně pánové jejich okolí vůbec vnímají...

Hodnocení: 70 %

 

 

Rozpačitá: SLASH & FERGIE

Pokud někdo ovládá svou činnost dokonale, vypadá vše občas až primitivně jednoduše. Na Slashových riffech už si vylámal trsátka nejeden kytarista, není proto vůbec od věci poslechnout si originál. Fergie sice patří mezi uznávané zpěvačky, ovšem lépe se zřejmě cítí v jiných žánrech. Tentokrát je to bohužel právě uhrančivá diva, která tak trochu podráží nohy démonovi v cylindru. Na druhou stranu - na její pozadí se Slashovi kouká stoprocentně radostněji než na Axlovo...

Hodnocení: 60 %

 

 

Bluesová: POSTMODERN JUKEBOX & MICHE BRADEN

Blues ovlivnilo spoustu dalších žánrů. Včetně rocku. S nadsázkou se v této konkrétní situaci dá tvrdit, že blues to začalo a po velkém oblouku to tam také končí. Fanklub Guns N' Roses si nejspíš představujete naprosto jinak. Přesto i toto seskupení oslovila už více než dvacet pět let stará skladba natolik, že se rozhodlo ji přetvořit k obrazu svému. Ten se stává v podstatě také originálem, protože poznat hit "pušek a růží" není úplně snadné.

Hodnocení: 60 %

 

 

 

Talentová bez talentu: IRINA FLOREA

Talentové soutěže se po celém světě šíří rychleji než počítačové viry. Smysl toho, že občas i skutečně schopní mladíci či slečny stále dokola zkoušejí napodobit tisíckrát omleté hity, zůstává mnohým z nás utajen. Každé zboží má však svého kupce a kdyby nebyla sledovanost, nebudou ani podobné pořady. Otrlé diváky často neodradí ani interpretace, která dokáže zhnusit i velmi oblíbený song. Irině v tomto případě zrovna nepomůže ani za uši tahající kytarové intro jejího spoluhráče.

Hodnocení: 20 %

 

 

Úsporná: TEXAS

Méně je někdy více. Toho si byla dobře vědoma skupina Texas jednoho večera v The Barrowland Ballroom, kde je takříkajíc na domácím hřišti. Kapela totiž nepochází z amerického Texasu, ale ze skotského Glasgow. Rovněž tam je značně populární flák od Guns N' Roses. Fanouškům stačí jen lehce nadhodit úvodní tóny a potom už vlastně zůstane jediný úkol - příliš to nekazit. Sharleen Spiteri dokonce nemusí chvílemi ani zpívat. Tak to vypadá, když máte publikum omotané kolem prstu.

Hodnocení: 80 %

 

 

Dudácká: MARINESANDPIPER

Tahle verze získává body hlavně za originalitu, pravověrným rockerům bude zřejmě scházet Axlův ječák a tradiční nástrojové obsazení. Dudy sice nejsou typický instrument pro rock a metal, ale když je mohou používat třeba Korn... Proč je tedy nevyužít pořádně a nenahrát rovnou celé album. To se jmenuje Revenge Of The Desert Yeti a najdete na něm klasické pecky jako Thunderstruck, Crazy Train, I Wanna Be Sedated nebo Bring Me To Life. Tvůrce uvedených pecek snad dodávat netřeba...

Hodnocení: 60 %

 

 

Taneční: MILK INC.

Zařadit některé kapely do té správné škatulky může být zdlouhavý proces. Nehledě k tomu, že je to v podstatě zbytečné. Žánry se prolínají a čtenář/posluchač ve finále vyřkne jednoduchý ortel: líbí/nelíbí. Tomuto tvrzení navzdory je nicméně zřejmé, že nic se nemá přehánět. Tak jako někteří živočichové potřebují k životu konkrétní prostředí, určité písně zase pasují jen k jistému typu hudby. Miroslav Donutil se ve filmu Pelíšky nasupeně ptá: "A komu tím prospějete!?" Milk Inc. tímto počinem "Gánům" rozhodně neprospějí. Naštěstí ani neublíží. A proti gustu...

Hodnocení: 10 %

 

 

Svatební: COFFEE ZOMBIE COLLECTIVE

Muzika na svatbách, to je nevysychající zdroj historek. Všeobecná radost, šťastná nevěsta, rozparáděný ženich... Ale uši leckdy týrá zvuk, který nutí se zamyslet, jestli se veselka čirou náhodou neprolnula s pohřbem. Možná také proto při těchto příležitostech alkohol teče proudem, čímž se i kapela stává snesitelnější. Bohužel málokdo z nás může pozvat GNR. Další alternativou jsou Coffee Zombie Collective. A ti za to stojí už kvůli jejich názvu. Repertoár mají pestrý - Michael Jackson, Motörhead, Manu Chao, Nirvana, Madonna, Johnny Cash atd.

Hodnocení: 50 %

 

text: Tomáš Rumler

 


 

AXL SLASH TOP

zavřít