Takhle diktuje Metallica na pódiu: průlet 10 alby v 10 živácích

Vydáno 07.07.2014 | autor: redakce

Zatímco v 80. letech vytvářela Metallica historii thrash metalu, v posledních letech je hlavně koncertní atrakcí. Pozdější nahrávky byly často podrobeny nemilosrdné kritice, přesto jsou na aktuálním "turné na přání" zastoupeny téměř všechny. Nejinak tomu bude i v Praze, kde čtveřice vystoupí 8. července v rámci festivalu Aerodrome.

Takhle diktuje Metallica na pódiu: průlet 10 alby v 10 živácích Takhle diktuje Metallica na pódiu: průlet 10 alby v 10 živácích

 


KILL 'EM ALL - Seek & Destroy

V roce 1983 získali New York Islanders čtvrtý Stanley Cup v řadě. Československou fotbalovou ligu vyhrála vršovická Bohemka. V Metallice hrál na kytaru jistý Dave Mustaine. Těžko říct, co z toho je dnes větší sci-fi. Mustaine toužil prorazit se svými kumpány, místo toho se dočkal vyhazovu. Do nahrávacího studia se odebral až o dva roky později s Megadeth, ale to už je jiná historie. V té době už měla Metallica na kontě dvě desky. Ta první obsahuje i skladbu Seek & Destroy. Budeme-li vycházet z koncertů, které skupina v České republice odehrála v tomto tisíciletí, právě tato píseň celý večer uzavírala ve všech čtyřech případech. Je více než pravděpodobné, že stejný scénář se bude opakovat i letos.

 

RIDE THE LIGHTNING - Creeping Death

Letní olympijské hry 1984 v Los Angeles byly bohužel bojkotovány i ze strany našich mocipánů. Nebýt toho, třeba si už tenkrát mohl někdo z výpravy přivézt zajímavý suvenýr v podobě této desky. Jestliže prvotina naznačila značný potenciál souboru, po tomto albu už o kvalitách nemohlo být sebemenších pochyb. O to víc se vařila krev v žilách zhrzeného Mustaineho, jehož stopy zůstaly otisknuty i na tomto počinu. Mezi nejhranější položky, a to nejen z Ride The Lightning, dodnes patří famózní Creeping Death. Svědčí o tom i fakt, že chyběla pouze na poslední ze sedmi show, které Metallica v Česku odehrála. I tentokrát by měla být součástí setlistu.

 

 

MASTER OF PUPPETS - Master Of Puppets

Mistrem světa v F1 se pro rok 1986 stal Francouz Alain Prost. A právě řidiče jeho schopností a zkušeností Metallica postrádala na turné ke třetímu albu. Ve Švédsku při nehodě autobusu totiž v září vyhasl život basáka Cliffa Burtona a to ve věku pouhých 24 let. Ani ne dva měsíce poté už stála skupina znovu na pódiu. Do prokletého Švédska, konkrétně do Göteborgu, se vrátila začátkem ledna 1987. To už basu svíral Jason Newsted. Samotné album je mnohými považováno za vrchol nejen z hlediska kariéry Jamese Hetfielda a spol., ale za jednu z nejzásadnějších nahrávek v metalové historii. Na trhu existuje i verze Master Of Puppets kompletně přehraná progmetalovými Dream Theater.

 

 

...AND JUSTICE FOR ALL - One

Legendární Earvin "Magic" Johnson v roce 1988 popáté a naposledy dobyl v dresu svých Los Angeles Lakers titul v basketbalové NBA. Podobně produktivní byla v 80. letech i Metallica. Ulrichem poháněná mašina nabrala zběsilé tempo, takže ve zmíněném roce nabobtnala diskografie souboru o čtvrtý záznam. Nový člen Jason se podílel na jedné písni a větší prostor pro realizaci vlastních nápadů nedostal ani v dalších letech. Což, jak se ukázalo po letech, nebyla jediná nevýhoda na první pohled bezchybného angažmá. Album bylo nominováno na Grammy, uspěla ale až samotná píseň One rok poté. Hit je vděčným (a zřejmě i věčným) koncertním kouskem. Jen pyrotechnické efekty v posledních letech nahradila laserová show.

 

METALLICA (BLACK ALBUM) - Sad But True

S koncem letopočtu přestal existovat Svaz sovětských socialistických republik, na pětiletky překvapivě "najela" cyklistická Tour de France. Roku 1991 totiž začala půl dekády trvající (nad)vláda nezastavitelného Španěla Miguela Induraina. Mimořádný komerční úspěch znamenal zlom v historii souboru, který se vydal na monstrózní světové turné. To ale mohlo skončit už v Montrealu v srpnu 1992, kde James Hetfield utrpěl vážné popáleniny. O necelý rok později se konečně dočkala i Česká republika, konkrétně Brno. Před dvěma lety byla dokonce v Praze celá vzpomínková šňůra, kdy čtveřice přehrála kompletní Černé album, odstartována. Skalní příznivci už vědí, co bude následovat, když se frontman zeptá: "Do You Want Heavy?"

 

LOAD - Until It Sleeps

"Zlatý gól" Olivera Bierhoffa na EURO 1996 Čechy nerozjásal. Když Jan Železný v olympijské Atlantě odhodil svůj oštěp ze všech nejdál a získal zlatou medaili, to byla jiná. Svou kariéru zahodila i Metallica. Tak to aspoň cítili radikálněji smýšlející kritici. Jestliže někomu připadala už předchozí nahrávka příliš uhlazená a vyměklá, bezmála osmdesátiminutová nálož muziky byla pro řadu z nich úplně nestravitelným soustem. Pravda je, že syrový thrash metal z Kill 'Em All nepřipomíná tento materiál ani vzdáleně. Album zatracení ovšem nezaslouží, nicméně na aktuálním turné na přání je opomíjeno. Prvním singlem muzikanti zvolili skladbu Until It Sleeps.

 

 

RELOAD - Fuel

Zatímco ctihodný Paul McCartney byl povýšen do rytířského stavu, neurvalý Mike Tyson ukousnul kus ucha Evandera Holyfielda. Podobná - pochopitelně pouze hudbou vyjádřená - agresivita Kirka Hammeta a jeho spoluhráčů zůstala zakonzervována v 80. letech. Metallica v roce 1997 vydala v podstatě druhý díl Load a těžko se bránila nařčení, že vaří z vody. Tomu nahrávalo i "pokračování" v podobě The Unforgiven II, které paradoxně patřilo k tomu lepšímu, co album nabídlo. Další hitem je třeba The Memory Remains s hostující Marianne Faithfull. V Praze se s velkou pravděpodobností dostane na jinou pecku - Fuel. I ta byla nominována na Grammy, ale neuspěla v konkurenci písně Most High dvojice Jimmy Page & Robert Plant.

 

GARAGE INC. - Whiskey In The Jar

Rok 1998 budou mít Češi už navěky spojený s hokejovým Naganem. Když si k tomu přičtete ještě Jágrovu (Art Ross Trophy) a Haškovu (Hart Memorial Trophy, Lester B. Pearson Award, Vezina Trophy) sklizeň individuálních cen v NHL, je co rekapitulovat. Na legendy vzpomínala i Metallica. Na kompilačním 2CD po svém zpracovala klasiky od Diamond Head, Black Sabbath, Misfits, Mercyful Fate, Motörhead a dalších. Velké oblibě se dodnes těší hit Whiskey In The Jar proslavený v minulosti zejména Thin Lizzy. Vyžádán je na většině letošních zastávek. Pokud se na poslední chvíli nepřihodí něco neočekávaného, zazní i v rámci Aerodrome festivalu. Ostatně coverům se Metallica na svých show nikdy nevyhýbala.

 

ST. ANGER - St. Anger

Osmý a zároveň poslední grandslam, konkrétně Australian Open 2003, získal Američan Andre Agassi. Jeho krajané připravili osmé studiové album, už bez Jasona Newsteda. Soudě dle dokumentárního filmu Some Kind Of Monster, atmosféra byla místy skutečně třaskavá. S napětím očekávali St. Anger i fanoušci, neboť skupina slibovala návrat ke kořenům. Naivní představa dalšího Master Of Puppets vzala rychle za své. Nahrávka sice obsahuje typické kytarové riffy, ale "plechový" zvuk bicích je až příliš garážový. Pro většinu lidí, kteří kapelu sledují, představuje nejslabší článek v katalogu. Jsou však i tací, které kolekce jedenácti kompozic oslovila, o čemž svědčí některé pochvalné recenze (NME 9/10, Spin 8/10).

 

DEATH MAGNETIC - The Day That Never Comes

Ve zbrusu novém Edenu, kterého se v roce 2008 konečně dočkala pražská Slavia, zahrála Metallica. Ačkoliv do vydání tohoto CD zbývalo jen pár měsíců, na ukázku v podobě byť jen jediné novinky čekal našlapaný a bouřící stadión marně. I když ve skupině působil již několik let, poprvé se zvěčnění své basy na její řadovce dočkal Robert Trujillo. Porovnávat songy, které od sebe dělí 20 až 25 let, je diskutabilní. Přesto se dá s čistým svědomím prohlásit, že producent Rick Rubin dokázal velmi dobře navázat na tvorbu, která vznikala v 80. letech pod dohledem Flemminga Rasmussena. Třeba bubeník Mike Portnoy (dříve Dream Theater) prohlásil, že Death Magnetic je nejlepší album Metalliky za posledních 20 let.

 

text: Tomáš Rumler

 


metallica-2013 2 TOP

zavřít