7 důvodů proč vyrazit za pankáčema na festival Pod Parou

Vydáno 25.07.2014 | autor: redakce

Když v kultovním akčňáku Komando odkrouhne Arnie alias plukovník John Matrix hlavního záporáka, ucedí skrze zuby legendární hlášku: "Došla ti pára, Bennette!" Festival Pod Parou, jenž se uskuteční 31.7. - 2.8. v Moravské Třebové, je už několik let vlajkovou lodí a galapřehlídkou punku u nás a byla by velká škoda, kdyby mu pára došla také. Vybrali jsme 7 důvodů, proč by se tak nemělo stát.

7 důvodů proč vyrazit za pankáčema na festival Pod Parou 7 důvodů proč vyrazit za pankáčema na festival Pod Parou

 

NIKDE JINDE NEUVIDÍTE TO NEJLEPŠÍ Z DOMÁCÍ PUNKOVÉ SCÉNY POHROMADĚ

Už vám není dvacet a nemáte sílu celoročně vymetat kluby a navštěvovat po xté koncert Plexis, SPS, NVÚ nebo Znouzectnosti? Jasně, jsou dost často podobné, takřka vždy budou zkrátka SPS končit Ruskou a dojde na ty samé pecky, ale jednou za rok na festu to prostě člověka stejně vezme za srdce a zahaleká si letité pecky s kapelami. Uslyšíme tak Mámu, Ruskou, Černou ruku, Půlnoční báry, Anarchistickou lidovou, Hoří a další další notorické pecky. Průřez historií českého punku během tří dnů je zkrátka parádním výletem proti proudu času, který nezažijete takhle pohromadě v žádném klubu...

 

 

 

 

POŘADATELÉ SE NEBOJÍ MALÝCH KAPEL

Legendy jsou legendy, bez těch to nejde. Festival ovšem není paleontologická exkurze, kde by měl někdo zájem tři dny v kuse sledovat jen dinosaury, kteří si kroutí třetí desetiletí na scéně. Pořadatelé dali prostor kapelám mladším i nejmladším. The Fialky nebo Nežfaleš jsou v podstatě již také legendy s obrovským kreditem, ale prostor dostala i ta opravdu nová krev jako jsou čím dál tím našláplejší Skywalker či Bombs From Heaven, kteří by svou energií rozhýbali i brazilskou obranu v semifinále mistrovství světa. A v neposlední řadě dojde i na Staré pušky, které jsou pořád zjevením a velmi kontroverzní kapelou. Ale pokud zrovna budete mít nostalgickou náladu, je to nejlepší volba.

 

 

 

BUZZCOCKS PŘIVEZOU NOVOU DESKU

Buzzcocks z Manchesteru jsou průkopníky principy DIY v punku, protože v době, kdy Sex Pistols, Clash a další byli upsáni velkým vydavatelstvím, tahle partička vydala nahrávku na vlastní pěst a tím se navždy zapsala do historie. Ale není to jen o tom. Kapela nikdy neusnula na vavřínech a po klasickém rozpadu již před čtvrt století opět v kuse funguje. A pořád boří bariéry! Nejen tím, že se jejich frontman nebojí otevřeně mluvit o své sexuální orientaci, ale i tím, že nežijí jen ze slavné minulosti. A tak v nedávné době vyšla jejich nová deska, která rozhodně není vyčpělou vatou, což nám pánové jistě předvedou i naživo!

 

 

 

POD PAROU O JEDNU SKINHEADSKOU LEGENDU PŘIŠEL, ALE PŘIVEZE JEŠTĚ VĚTŠÍ

Perkele byli domluvení s Pod Parou, ale nakonec svůj set vystřihli v rámci Mighty Sounds. Těžko říct, co za tím skutečně bylo, ale napsalo se o tom víc než dost. Leckterý skinhead by teď mohl zlomit nad Pod Parou hůl, ale tamní pořadatelé mají daleko větší eso v rukávu. Jsou jím legendární britové z Cock Sparrer! Jedna z úplně nejstarších punkových kapel nám jistě ukáže, jak to vypadá na britských ulicích a jak je to s tou anglickou hrdostí, ale to vše za až neuvěřitelné melodičnosti a silných refrénech. A navíc určitě zazní i kultovní píseň England Belongs To Me, která se dočkala víc coverů, než by většina z nás dokázala spočítat.

 

 

 

CHCETE VIDĚT AGNOSTIC FRONT!

Konkurence předvedla v plné parádě legendární Madball, jejichž frontmana pojí s Rogerem Miretem bratrské pouto. A kdo je Roger Miret? No přece frontman další zásadní hardcore kapely Agnostic Front. Ti nejsou samozřejmě pro české publikum ničím převratným a novým, ale jejich show je vždy velký zážitek, u kterého se vyplatí být. Navíc očití svědkové show Madball mohou porovnat formu, kterou oba bráchové mají. A nakonec se asi dá během jejich setu očekávat i solidní circle pit. Přesně takový, jaký si na svém nedávném setu vydupali Madball...

 

 

 

 

UVIDÍTE ČESKÝ PUNK V JEHO BÍDĚ I LESKU

Nemá smysl se tvářit, že punk je ušlechtilou zábavou chlapců z aristokratických rodin. Prostě to tak není. Punk má své světlé i stinné stránky. Uvidíte přehlídku různorodé punkové módy od klasických českých punkáčů v kanadách až po vystajlované frajery, kteří denně před šatníkem tráví víc času než leckterá modelka. Uvidíte týpky, co by dali poslední peníze, aby jejich milovaný punk neumřel, zatímco vedle toho budou leckteří pankáči již v poledne zlití pod obraz, protože je přece Pod Parou! Ale možná si u toho vzpomenete, jak jste poprvé v pubertě přišli domů pod vlivem a v očích vašich rodičů se mísil hněv a starost. Každej prostě dělal někdy blbosti a na punkfestu se to tak trochu očekává. Vždyť je to známka punku.

 

 

 

POŘADATELÉ SI TO ZASLOUŽÍ

pod parou 05 20130807 1433154498Pod Parou ušlo obrovský kus cesty od v zásadě lokálního festivalu k akci, která svým významem překračuje minimálně hranice republiky. A nedělá ho profi agentura - dělají ho pankáči pro pankáče. Proto má pořád zvláštní atmosféru a perfektní obsazení za skvělou cenu. A to i za cenu toho, že leckdy finanční bilance celé akce nemusí skončit v plusu. Všem je asi jasné, že žádný pořadatel nemůže prodělávat dlouhodobě, takže je na místě se na akci nevykašlat a podpořit ji v přežití. Jinak můžou všem punks zůstat oči pro pláč a nostalgické výroky podobné těm, které vzpomínají na legendární Antifest...

 

 

 

text: Petr Bláha

 


 

pod parou 2013 TOP

zavřít