Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (I.)

Vydáno 29.08.2014 | autor: Ondřej Bambas

Podzimní program je opravdu bohatý a několikrát se tak budou muset hudební fanoušci rozhodovat, kterou akci oželet. Kromě velkých koncertů k nám zavítá i spousta méně známých jmen snažících se zaplnit nejrůznější kluby. 33 našich tipů by vám mohlo napovědět, kam od září do listopadu vyrazit. Níže najdete první jedenáctku, v níž nechybí např. Helmet, Front 242 nebo Trentemøller.

Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (I.) Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (I.)

 

helmet A2 2-viewHELMET

kdy: 11. září - Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 400 Kč

proč: Page Hamilton hrál v kapele Davida Bowieho a letos dokonce na jedné písni vypomohl Linkin Park. Jeho domovskou formací ale zůstává stále Helmet. Skupina, která mimo jiné ovlivnila zvuk poslední desky zmíněných Linkin Park vracejících se ke své rané tvorbě, ale i desítky dalších intepretů jako Tool nebo Korn. Jelikož je letos dvacáté výročí od vydání třetí desky Betty, newyorská kapela oslaví tyto kulatiny na turné začínajícím 11. září v Praze. Kdo chce zavzpomínat na rok 1994, neměl by v LMB chybět.

 

 

 

 

ThisWillDestroyYou-promoFotoTHIS WILL DESTROY YOU

kdy: 15. září - Rock Café
cena vstupenek: 280 Kč / 350 Kč

proč: Post-rock je spíše marginálním žánrem a svou podobu transformoval do různých podob. Jedněmi z těch klasických hráčů byli dlouhou dobu This Will Destroy You. A podle prvních ukázek z nové desky Another Language jimi zůstávají i nadále. Naposledy se u nás představili živě před čtyřmi lety, o to radostnější zprávou je, že kromě nových skladeb s sebou přivážejí i spřízněné Lymbyc Systym. To vypadá na pěkný dvojkoncert.

 

 

 

 

 

 

quilt nQUILT

kdy: 16. září - 007 Strahov
cena vstupenek: 200 Kč / 250 Kč

proč: Je vám sympatický zvuk Best Coast, Kurta Vilea, Real Estate nebo The Tallest Man On Earth? Od nezávislého labelu, s nímž tyto hvězdy spolupracovaly, k nám nyní zavítají Quilt stojící někde mezi zmíněnými interprety. Bostonská skupina pluje na vlně prosluněného indie folku, jehož zvuk odkazuje k létům hippies. Pořadatelé z A.M.180 collective rozjíždějí svou podzimní nabídku pomalu, ale jistě.

 

 

 

 

 

 

trentmollerTRENTEMØLLER

kdy: 2. října - Roxy
cena vstupenek: od 600 Kč

proč: Na letošních Colours předvedl Trentemøller efektní show, s níž dokázal ovládnout hlavní stage. V klubu s malým pódiem nebude mít dánský producent se svou skupinou čítající i dvě vokalistky prostor k procházkám po molu, o to víc ale můžou být hudebníci soustředěni na hraní a sugestivní projev doplňující světelnou show.

 

 

 

 

 

first aid kit nFIRST AID KIT

kdy: 2. října - Palác Akropolis
cena vstupenek: od 450 Kč

proč: Sesterské duo přijíždí do Prahy s novinkou Stay Gold, která navazuje na úspěch předloňské desky The Lion's Roar. Jejich skladbu Emmylou zařadil americký The Rolling Stone mezi nejlepší desítku písní předloňského roku. Následně se First Aid Kit staly úspěšnými i v Severní Americe a jasně dokazují, proč je o nich všude slyšet. Byla by škoda propásnout jejich českou premiéru.

 

 

 

 

 

 

fm belfast nFM BELFAST

kdy: 4. října - MeetFactory
cena vstupenek: od 350 Kč (společná vstupenka s koncertem SOHN za 590 Kč)

proč: Když hráli FM Belfast v Praze před třemi lety v rámci Electronic Beats, v sále jim během show stoupl počet fanoušků přinejmenším trojnásobně. Svou zábavností a energií roztancovali celé Divadlo Archa a zejména svébytnou verzí klasiky Killing In The Name a názorným ztvárněním písně Underwear odzbrojili i ty nejzarytější morousy. Pokud máte rádi rozjeté mejdany a vystoupení ve stylu MIDI LIDI, islandská partička vás bude bavit.

 

 

 

 

 

 

FRONT 242FRONT 242

kdy: 4. října - Divadlo Archa
cena vstupenek: od 590 Kč

proč: Přes dvacet let působí Front 242 na poli taneční hudby. Přídavek kultovní tak není zcela nemístný. Jejich zvuk utvářel ve společnosti amerických kapel Skinny Puppy a Ministry směřování industriální hudby, jejíž základy položili na konci sedmdesátých let němečtí Kraftwerk. Belgická EBM parta zahrála v Česku naposledy před šesti lety a jak ukázali nedávno Front Line Assembly, zájem o tento žánr stále přetrvává.

 

 

 

 

 

sohn nSOHN

kdy: 6. října - MeetFactory
cena vstupenek: od 350 Kč (společná vstupenka s koncertem FM Belfast za 590 Kč)

proč: Po dva roky starém EP a sérii singlů vyšlo letos anglicko-rakouskému hudebníkovi debutové album Tremors, které získává víceméně kladné ohlasy. Dostupné záznamy a výpovědi účastníků SOHNových vystoupení dělají umělci velmi lákavou pozvánku. Atmosférické electro má navíc v uzavřeném klubovém prostředí šanci vyznít lépe než na větších festivalech, které v létě objížděl. Komu vyhovují zpěváci jako Jamie Woon nebo Chet Faker, měli by dát šanci i projektu SOHN.

 

 

 

 

 

future islands nFUTURE ISLANDS

kdy: 7. října - Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 350 Kč

proč: Průlom, jaký se povedl skupině letos s deskou Singles, se neděje tak často. Album se sebevědomým, přesto nepříliš zavádějícím názvem, katapultovalo baltimorskou trojici rovnou do televize k Davidu Lettermanovi. Přestože měli již natočeny tři alba, teprve nyní se na ně usmálo štěstí, díky čemuž mohou sílu svého živého setu předvést i Praze. Show stojící zejména na emocemi napěchovaném projevu zpěváka Samuela Heeringa je i díky hypeu černým koněm letošních klubovek.

 

 

 

 

 

FEAR OF MEN oFEAR OF MEN

kdy: 9. října - 007 Strahov
cena vstupenek: nezveřejněno

proč: Kdo by si chtěl poslechnout aktuální objev britské scény, měl by si udělat čas k návštěvě strahovské Sedmičky. Po třech letech vydávání singlů a EP vyšel letos skupině Fear Of Men konečně plnohodnotný debut. Ve skleněné krychli se láme světlo do duhových barev a ven vyzařuje barevné proudy jemného indie rocku. Písně jako Waterfall připomenou rané songy The Cranberries, chybí v nich ale výbušná gradace, všechno dění spíše zůstává raději skryto pod povrchem.

 

 

 

 

the antlers lemoine 1 hi res1 resizeTHE ANTLERS

kdy: 15. října - Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 350 Kč

proč: Večer plný melancholie obstarají The Antlers. Smutné až bolestné skladby zpívané procítěným hlasem Petera Silbermana měly v sobě vždy obrovskou sílu a emoce se kapele daří vnést i do poslední desky Familiars. Ta je i přes rozpoznatelný rukopis odlišná a živě může umně doplnit starší nahrávky. Americkou skupinu navíc doplní supportem anglická zpěvačka s finskými kořeny Marika Hackman. Její folková hudba v sobě nese náladu ze starého kontinentu s příměsí severské krajiny. Autentičnost dodávají skladbám nástroje, které si Marika nahrává všechny sama.

 

 

 

text: Ondřej Bambas

 


 

sub top

zavřít