Na co se těšit v září: 12 tipů iREPORT.cz

Vydáno 02.09.2014 | autor: redakce

Kdo zazáří v září? Na čí album se napjatě čeká? Kdo bude okupovat čeká pódia? A komu se chystá narozeninový dort? Dozvíte se v našem pravidelném měsíčním výhledu.

Na co se těšit v září: 12 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v září: 12 tipů iREPORT.cz


fixaEKOMPILACE.CZ TOUR

co: Vypsaná fiXa, The Spankers, Recyklas a další podpoří třídění odpadu
kdy: 5. září – 12. září

Spojení rockových kapel, jejich fanoušků a třídění odpadu je hlavním mottem projektu Ekompilace. Fakticky se jedná o miniturné a křest CD Ekompilace po šesti městech, kde se vedle Vypsané fiXy představí i další kapely, které sice nejsou ještě taháky festivalů, ale díky projektu dostávají šanci se jimi jednou stát. Každá z kapel nahrála dvě své písně ve studiu a všechny, společně s novou písní od Vypsané fiXy nazvané In memoriam otrava, vyjdou na zmiňovaném CD. To dostane každý návštěvník festivalu zdarma. Na programu jsou ještě čtyři zastávky: 5. 9. Poděbrady, 6. 9. Strakonice, 7.9. Vysoké Mýto a 12. 9. Česká Lípa. Vstupné zdarma.

 

 

 

koncert za mobilKONCERT ZA MOBIL

co: Wanastowi Vjecy zahrají za vysloužilé mobily
kdy: 6. září – Lucerna, Praha

Netradiční akce se uskuteční první zářijovou sobotu v pražské Lucerně. Koncert Wanastových vjecý je završením tříměsíčního soupeření soutěžních týmů v Mobilcupu, které mělo za úkol sesbírat co nejvíce mobilů pro následnou recyklaci. Lístky na akci je možné získat jedině výměnou za nepotřebný nebo nefunkční mobil v jednom ze sběrných míst nebo přímo na místě. V rámci koncertu vystoupí vedle sestavy Wanastovek (Robert Kodym - Tomáš Vartecký - Štěpán Smetáček - Radek Havlíček) také Portless a Viktor Dyk & WAW.

 

 

 

1377579 10153335393010517 1261507519 nAVISHAI COHEN

co: komorní hudba se opět spojí s jazzem
kdy: 10. září – Divadlo Hybernia, Praha

U nás velmi oblíbený izraelský kontrabasista předvede své hráčské i skladatelské schopnosti tentokrát ve spojení se sedmi dalšími hudebníky čítající pianistu, hobojistu, bubeníka a zejména nepostradatelné smyčcové kvarteto. Sám prošel ve své hudbě několikaletým vývojem s výraznými deskami Lyla a pozdější Continuo. Zatím poslední počin pochází z konce loňského roku a nese jméno Almah, po malé dceři, která se loni Avishaii narodila. Tímto pojmenováním podle vlatních slov dokázal otisknou sebe samého včetně směřování a je dalším osobitým dílem v bohaté kariéře nastartované jedním telefonátem od slavného pianisty Chicka Corey. Vstupenky na pražský koncert k sehnání od 390 Kč.

 

 

helmet A2 2-viewHELMET

co: čtvrtstoletí existence oslaví kapela i v Česku
kdy: 11. září – Lucerna Music Bar, Praha

U příležitosti 20. výročí vydaní kritikou velebeného alba Betty se kapela Helmet rozhodla vyrazit na turné, jehož první zastávkou bude 11. září pražský Lucerna Music Bar. Kapela existuje od roku 1989, z původní sestavy však v současnosti figuruje pouze zpěvák a kytarista Page Hamilton. Helmet, které jako svůj vzor označují např. Deftones, Rise Against, Pantera nebo Tool, budou hrát bez předkapely, aby měli dostatek prostoru pro odehrání všech písní z alba i průřez ostatního materiálu ze zbývajících šesti desek. Ta poslední s názvem Seeing Eye Dog vyšla před čtyřmi lety. Vstupenky jsou k dispozici od 400 Kč, na místě v den koncertu za 490 Kč.

 

 

 

carl craigCARL CRAIG

co: legenda elektroniky roztančí Prahu
kdy: 12. září – Roxy, Praha

Multiinstrumentalista, DJ, vlivný producent a trend-setter, to je Carl Craig. Dodnes patří mezi nejrespektovanější a nejvlivnější osobnosti elektronické scény a již přes dvacet pět let udává směr světové (nejen) techno kultury nadčasovou fúzí elektroniky, jazzu, soulu, ale i klasiky. Jako support DJs se představí Biodan, Tazz a Slater, na druhé stagi Tomics a Cubik. Carl Craig chystá v Roxy tříhodinový set, vstupenky jsou k dispozici od 400 Kč.

 

 

 

 

KABAT 2014-banner300x300 2KABÁT

co: Kabát si po pěti letech zopakuje Po čertech velkej koncert
kdy: 13. září – Praha Vypich

Když před pěti lety postavil Kabát svoji obří stage na pražském Vypichu, dorazilo přes 60 tisíc lidí. Pět let od prvního Po čertech velkého koncertu si parta kolem Pepy Vojtka celou parádu zopakuje a symbolicky tak oslaví 25 let, co hraje v neměnné sestavě. Vystoupení bude koncipováno z většiny na stání a jediná místa na sezení budou na tribunách, které tento prostor opticky uzavřou. Oproti minulému koncertu organizátoři slibují pro větší zážitek diváků zvýšení množství a velikost LED stěn. Samotný koncert Kabátu by měl začít ve 20:00 a měl by trvat dvě hodiny.

 

 

 

SLash MG 5566SLASH

co: kytarový mág vydá třetí sólovou desku
kdy: 13. září

Příští rok uplyne 30 let od vzniku Guns N' Roses. Jeden ze zakladatelů se už téměř dvě desetiletí věnuje sólové kariéře a na září tohoto roku chystá třetí sólové album. Deska vyjde pod hlavičkou Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a bude se jmenovat World On Fire. Po předchozím počinu Apocalyptic Love tak půjde o druhé album, na němž vokály obstaral právě zpěvák Alter Bridge. Slash, podle magazínu Time druhý nejlepší kytarista historie (po Jimi Hendrixovi), v minulosti působil i v různých dalších projektech. V superskupině Velvet Revolver se například sešel s bývalými spoluhráči z Guns N' Roses nebo zpěvákem Scottem Weilandem ze Stone Temple Pilots.

 

 

pharrell-williams-PHARRELL WILLIAMS

co: jeden z nejvyhledávanějších producentů současnosti poprvé v Česku
kdy: 17. září – O2 aréna, Praha

Podle zatím známých setlistů z Williamsových aktuálních koncertů se zdá, že kostru show budou tvořit písně z aktuální desky G I R L, včetně megahitu Happy. Sedminásobný držitel Grammy do svých vystoupení zařazuje také několik hitů své skupiny N*E*R*D a nejznámější skladby, ve kterých hostoval nebo se u nich podepsal jako producent. Návštěvníci se tak mohou těšit i na skladby z desek Daft Punk, Snoop Dogga, Gwen Stefani nebo Robina Thickeho. Ačkoliv zůstává otazník nad živým pěveckým výkonem Pharrella, který je spíš geniální producent a úspěšná módní ikona, jisté je, že hokejovou halou bude znít množství hitů, které bodovaly v hitparádách na obou stranách Atlantiku.

 

 

jimmyJIMMY FALLON

co: populární televizní moderátor slaví čtyřicátiny
kdy: 19. září

Letos převzal Jimmy Fallon po Jay Lenovi The Tonight Show kabelové stanice NBC. Kromě atraktivnějšího času, rozšíření programu a zřejmě i osobního peněžitého přilepšení se toho ale v show příliš nezměnilo. Tím pádem zůstala součástí výstupů i skupina The Roots, četné scénky s nejrůznějšími hosty a zejména hudební soutěže a klipy. Mezi ty neúspěšnější se řadí playbackové zpívání, a capella verze hitu Miley Cyrus nebo drum-off Willa Ferrella a Chada Smithe z RHCP. Zdalipak si připraví moderátor něco i ke svým 40. narozeninám...?

 

 

 

 

alt jALT-J

co: indie popová formace představuje své druhé album
kdy: 22. září

Když britští Alt-J představili před dvěma měsíci svůj první nový singl Hunger Of Pine, byl to pro mnohé posluchače šok. Avšak převážně příjemný. K písni už vznikl nedávno i vizuál od videoklipového mága Nabila. Velmi očekávaná deska klade na kapelu velké nároky, jelikož navazují na debut An Awesome Wave, který získal v roce 2012 prestižní Mercury Prize. Alt-J si jdou ale zřejmě za svým cílem a i se svou třetí zveřejněnou skladbou novinkového alba jsou si jistí a odhodlaní. Třináct tracků bylo nahráno převážně během intenzivního celosvětového turné nebo později v severovýchodní části Londýna.

 

 

 

Hooverphonic Official 05 WEBHOOVERPHONIC

co: belgické trio přiváží do Prahy loňskou novinku Reflection
kdy: 29. září – Lucerna Music Bar, Praha

Když navštívili Hooverphonic Prahu naposledy, přivezli s sebou rovnou celý orchestr, aby přehráli skladby z úspěšné desky With Orchestra. Tehdy společně s předskakujícími Lanugo, kteří budou shodou okolností o necelý týden dříve křtít svou novou desku, dokázali vyprodat Velký sál Lucerny. Letos zahrají komorněji, představující komornější materiál z nové desky Reflection, kterou nahráli v bytech, ale i na farmě. Zda se povede formaci navázat na úspěch předcházejícího turné se ukáže poslední zářijový týden. Vstupenky k dostání v běžných předprodejích, více informací na stránce eventu.

 

 


 

tupac3VZPOMÍNAME: TUPAC SHAKUR

Letos v září uplyne už 18 let od okamžiku, kdy čtyři výstřely ukončily život jednoho z nejvlivnějších rapperů všech dob. Tupac Amaru Shakur neboli 2Pac prodal přes 70 miliónů alb, za jeho umělecký vrchol je považována nahrávka All Eyez On Me. Svými texty i výroky si však nadělal mnoho nepřátel na hudební scéně. Osudné mu bylo 7. září 1996, kdy byl čtyřikrát postřelen v autě v Las Vegas. Zemřel v nemocnici o šest dní později. Vražda byla často spojována s jiným rapperem jménem Notorious B.I.G., avšak dodnes nebyla objasněna. Notorious B.I.G. byl zastřelen o necelý rok později.

 

 

 

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas

 

 


 

1391521800000-pharrell top

zavřít