22 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (I.)

Vydáno 23.09.2014 | autor: redakce

Podzim, koncertně nejnabitější období roku, je tady. Před nedávnem jsme sestavili přehled 33 nejzajímavějších akcí menšího, klubového charakteru, pokračujeme přehlídkou zásadních koncertů převážně halové povahy. V první polovině podzimu se můžete těšit např. na sety In Flames, Lady Gaga a Kylie Minogue Asafa Avidana nebo Jamese Blunta.

22 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (I.) 22 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (I.)

 

 

In Flames poster2014IN FLAMES

kdy: 29. září – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 650 Kč
proč: Švédští veteráni In Flames, kteří příští rok oslaví čtvrtstoletí na scéně, společně s At the Gates a Dark Tranquility zplodili to, čemu dnes fanoušci a recenzenti říkají melodický death metal. Od té doby se žánrově posunuli, díky čemuž úspěšně oslovují i mladé generace posluchačů odkojených moderním metalem. V Roxy lze očekávat také nový materiál: jeden z headlinerů předposledního ročníku festivalu Brutal Assault vypustil letos do světa v pořadí deváté album Siren Charms. Jako support dorazí While She Sleeps a As I Lay Dying, jejichž členové se rozhodli nepokračovat pod stejným jménem po odsouzení zpěváka Tima Lambesise za plánování nájemné vraždy. Tato událost dala vzniknout Wovenwar. Vstup do klubu je možný od 18.00 hodin, první kapela spustí již kolem sedmé.

 

 

 

anathema live nANATHEMA

kdy: 3. října – Palác Akropolis, Praha
cena vstupenek: od 550 Kč
proč: V půlce devadesátých let udávala Anathema tón tehdejší doommetalové scéně a společně s kapelami jako Paradise Lost nebo My Dying Bride patřila k hlavním představitelům tohoto stylu - celosvětovou pozornost si získali v roce 1995 svým druhým dlouhohrajícím albem The Silent Enigma, dodnes jedním z nejzářivějších klenotů doomové pokladnice. Neklidné duše hudebníků však nesnesly ustrnutí v pohybu a o dvacet let později tu však máme kapelu s dramaticky jinou hudební tváří. Dokazuje to i aktuální deska Distant Satellites, která je opět plné rozjímavých melodií a zasněné atmosféry a jíž kapela promuje na právě probíhajícím turné. Předskakovat bude rakouská prog-rocková formace Mother's Cake. (foto: kadr.org.pl)

 

 

 

 

LadyGaga Artpop 2013LADY GAGA

kdy: 5. října – O2 arena, Praha
cena vstupenek: 1390 – 2590 Kč
proč: Po čtyřech letech se Lady Gaga vrací ke svým českým "little monsters". Koncerty Lady Gaga bývají po hudební i vizuální stránce natolik působivé, že i pro fanoušky jiných žánrů může být vystoupení obohacujícím zážitkem. Ačkoli je její dosavadní tvorba mnohdy co do kvality rozkolísaná, na show zpěvačka a její kreativní tým Haus of Gaga rozhodně nápaditostí nešetří. Vystoupí v rámci turné The Artpop Ball, tedy šňůry k loňské studiové desce, která v mnohém nedosáhla kvalit předchozích počinů, nabídla ale mnoho podnětných momentů pro budoucí koncertní pojetí. Těšit se tak určitě můžeme na nákladné kostýmy, mezi jinými například na stylizace do Botticelliho Venuše, ale i na porci poctivě naservírovaného nadprůměrného popu.

 

 

 

 

Steve Reich photo credit Wonge BergmannCOLIN CURRIE GROUP & STEVE REICH

kdy: 14. října – Forum Karlín, Praha
cena vstupenek: od 290 Kč
proč: Ještěže se organizátoři festivalu Struny podzimu rozhodli akci přesunout do většího sálu. Podobně jako vystoupení Chrise Thileho s Bradem Mehldauem i perkusionista Colin Currie se svou skupinou a vzácným hostem Stevem Reichem potěšil novým prostorem řadu fanoušků, na které se v první vlně nedostalo, otálet s koupí vstupenek by se však ani tentokrát nemuselo vyplatit. V prodeji zbývá několik posledních kusů. Sál karlínského Fora se může těšit na koncert spojující dohromady dva jedinečné hudebníky, pro něž je stejnou výzvou Grammy oceněná Music For 18 Musicians jako minimalističtější hra pro dva tleskající, Clapping Music. Jedinečný zážitek soudobé klasické hudby.

 

 

 

 

passenger davidHolmes nPASSENGER

kdy: 16. října – SaSaZu
cena vstupenek: od 620 Kč
proč: Začali jako folková dvojka a jak už to občas bývá, když se z dvojice silnější osobnost odpojí, udělá díru do světa. To se povedlo Passengerovi, který vzal na svůj hrb jméno původní kapely a přidal se tak do klubu vtipně glosujícíh a zároveň srdcervoucích sólo písničkářů s výrazně nemaskulinním hlasem. "Že ji miluješ ti dojde, až když odejde. Že ti chybí domov, zjistíš, až když odcestuješ." – známe to všichni. Stejně jako singl Let Her Go, který zazní naživo společně s čerstvým albem Whispers v SaSaZu už 19. října. (foto: David Holmes)

 

 

 

 

Lindsey1sLINDSEY STIRLING

kdy: 20. října – Incheba Arena, Praha
cena vstupenek: od 710 Kč
proč: Další z koncertů, jehož poptávka přerostla nabídku, a byl tak přesunut do Incheba Areny. Zdálo by se, že na premiérový koncert této sympatické houslistky je to poměrně velké sousto, ale jak se zdá, hala by mohla být slušně zaplněna. Lindsey Stirling získává spoustu fanoušků i v řadách příznivců fantasy a virtuální zábavy, jelikož do jejího repertoáru patří i melodie z Legend Of Zelda, Star Wars nebo Lord Of The Rings. Proslavená je zejména díky svým videím na YouTube, který je podobným projektům přinášejícím ojedinělé verze známých melodií velmi nakloněn. Příkladem může být vokální skupina Pentatonix, která své pražské vystoupení letos v květnu vyprodala.

 

 

 

 

Kylie 01 092 1rgb LRKYLIE MINOGUE

kdy: 21. října – O2 arena, Praha / 19. října - Slovnaft Arena, Bratislava
cena vstupenek: 990 - 1690 Kč
proč: Kylie Minogue je nejpopulárnější popovou zpěvačkou Austrálie, dále skladatelkou, herečkou, módní ikonou a miláčkem gayů po celém světě. Na špici se s malými přestávkami drží již od roku 1987, kdy vydala debutový singl Locomotion, který je dobře znám i tuzemskému publiku i díky české verzi Hany Zagorové, která Československu zpívala o prima Diskohrátkách. Mezi její další hity patří např. I Should Be So Lucky, Spinning Around, Can't Get You Out of My Head, Slow a duet s Nickem Cavem Where the Wild Roses Grow. Pražský koncert bude sedmnáctým zastavením Kiss Me Once Tour, kterým zpěvačka propaguje aktuální desku z března letošního roku.

 

 

 

 

Asaf Avidan foto mailASAF AVIDAN

kdy: 25. října – Forum Karlín, Praha
cena vstupenek: od 890 Kč
proč: Na loňských Colours byl Asaf Avidan za jednu z největších hvězd odpoledního programu. V těžké mužské konkurenci toho dne obstál na výbornou a pozitivní náladou se zajímavým přístupem k písničkářství si vydobyl dobrý základ pro své nastávající vystoupení u nás. Do České republiky se tentokrát vrací v rámci svého sólového turné Back To Basics. Kdo ještě neměl čest se k izraelskému zpěvákovi dostat blíže než za rádiový hit One Day / Reckoning Song v remixu Wankelmuta, má stále čas poznat Asafa prostřednictvím jeho sólové tvorby z dva roky starého alba Different Pulses nebo staršího materiálu, kdy hrál se skupinou the Mojos. Obojí stojí za pozornost.

 

 

 

james blunt nJAMES BLUNT

kdy: 29. října – KV Arena, Karlovy Vary
cena vstupenek: od 990 Kč do 1 290 Kč
proč: Majitel dvou Brit Awards a pěti nominací na Grammy zazpívá domácím fanouškům už potřetí, avšak poprvé mimo Prahu. Do České republiky se James Blunt vrací po šesti letech a zároveň rok od vydání aktuálního čtvrtého studiového alba Moon Landing. Návštěvníkům karlovarského koncertu představí jak nové písničky, tak osvědčené hity napříč dosavadní tvorbou. Že jich není málo, dokazuje i fakt, že James Blunt dosud celosvětově prodal přes 20 milionů desek a jeho debutové album Back to Bedlam patří v domovské Velké Británii k nejlépe prodávaným nahrávkám vůbec.

 

 

 

 

 

dj-wich-8DJ WICH A HOSTÉ

kdy: 30. října – Velký sál Lucerna, Praha
cena vstupenek: od 290 Kč
proč: Rytmus, Majk Spirit, Orion, Vladimir 518, Indy, La4, Paulie Garand, Boy Wonder, Martin Svátek, Vec, PIO Squad, Zverina, Elpe, Delik a Supa z kapely Moja Reč, Rasco a Separ; to je seznam českých a slovenských rapperů, kteří si předposlední říjnový den dají dostavení ve velkém sále Lucerny. Svátek rapu bude mít pod palcem DJ Wich, který si tak po vystoupení na festivalu Votvírák, kde jejich show přihlíželo 15 tisíc lidí, připíše další cenný skalp. O největší hiphopové akci podzimu je v každém případě jasno.

AKTUALIZACE (26.9.): koncert je vyprodaný, DJ Wich a hosté přidávají další termín 29.10.

 

 

 

 

Chris Rea poster revised 3CHRIS REA

kde: 30. října - O2 arena, Praha
cena vstupenek: od 990 Kč
proč: Kytarista, zpěvák a skladatel se do Prahy vrátí po dvou a půl letech v rámci The Last Open Road Tour, které odkazuje na stejnojmennou skladbu z Reova zatím posledního alba The Santo Spirito Project z roku 2011. Do celosvětového povědomí zapsala muzikanta zejména alba Road To Hell (1989) a Auberge (1991), stejně tak jako hity Fool (If You Think It's Over), Road To Hell, Josephine, Driving Home For Christmas a mnoho dalších. Do dnešního dne stihl vydat na tři desítky alb, od kterých prodal přes 30 miliónů kopií. O2 arena bude speciálně pro tento koncert postavena jako divadelní scéna s limitovanou kapacitou. {vypnoutlink:Lucie,Kiss} {vypnoutslider}

 

 

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas, Alena Bílková, Lucie Malá

 

 


 

TOP lucerna3 TOP

zavřít