Ochránce gayů, módní ikona, jazzmanka: 7 tváří Lady Gaga

Vydáno 05.10.2014 | autor: redakce

Lady Gaga není jen zpěvačka a skladatelka. Je uměleckým dílem, módní návrhářkou a pro někoho taky jenom bezpohlavním pošahaným stvořením, zoufale řvoucím po pozornosti. Řvát bude i v neděli 5. října v pražské O2 areně, a ať se vám to líbí nebo nelíbí, podvědomě toužíte být u toho stejně jako se o ní dozvědět něco víc.

Ochránce gayů, módní ikona, jazzmanka: 7 tváří Lady Gaga Ochránce gayů, módní ikona, jazzmanka: 7 tváří Lady Gaga

 

LadyGaga CloseUp LR

 

LADY GAGA: MÓDNÍ IKONA

Většina kostýmů a módních kreací Lady Gaga sice nepochází přímo z její hlavy, ale zpěvačka má svůj vlastní speciální tým Haus of Gaga a na svou garderobu dohlíží. Nosí také často oděvy velkých návrhářů, významný byl třeba její kreativní vztah s Alexandrem McQueenem. Nedávno zpěvačka nafotila kampaň pro Versace nahoře bez. Mezi nejnezapomenutelnější kousky jistě patří masové šaty designéra Franca Fernandeze, ve kterých se objevila na Rock and Roll Hall of Fame. Plátky hovězího byly vypreparovány a vysušeny. Model nicméně vyvolal vlnu negativních reakcí, mezi nimi hlavně ochránců zvířat a vegetariánů a veganů, jimž se následně omlouvala. Lady Gaga nosila umělé masové šaty i během svého turné.

 

LADY GAGA: JAZZMANKA

Lady Gaga se zdaleka neorientuje jenom na středoproudou muziku a nepodmaňuje si jen taneční pódia - mezi její nejnovější počiny patří jazzová spolupráce s Tonym Bennettem, ve které vyniká právě a jen její zpěv - jeho kvality už tak někdo těžko zpochybní. Spolupráce sice začala singlem Lady Is a Tramp v roce 2011, který podnítil i vznik letošní desky Cheek to Cheek, ale jazzové a klasické prvky lze v její tvorbě nalézt i dříve - koketuje totiž běžně koneckonců nejen s jazzem. Zajímavostí je, že se interpretka nechala před nedávnem slyšet, že jako nástupce jazzového alba by mohla přijít třeba s deskou ve stylu klasického rocku Led Zeppelin. No uvidíme.

 

LADY GAGA: BOJOVNICE ZA PRÁVA GAYŮ

Téměř každá větší hvězda svou tvář sem tam propůjčí nějaké charitativní organizaci, některé pak s vybranými hnutími trvale spolupracují. Lady Gaga se zaměřuje na podporu práv příslušníků queer komunity. V současnosti, kdy je tato oblast spolu s genderem apod. dost oblíbená, by to mohlo znít populisticky - a ukázat se na Pride průvodech konaných v každém velkém městě může každý. Lady Gaga ale ukázala, že to myslí vážně, a nebála se své přesvědčení konfrontovat i s postojem problematických zemí, jako je Rusko. Otevřený a tolerantní přístup k jinakosti a unikátnosti člověka nejen co do sexuální orientace se projevuje i v její tvorbě (např. explicitní píseň Born This Way nebo s queer motivy koketující klip Alejandro). A promítá se celkově do obrazu její osobnosti a hlásané filozofie, kterou svým little monsters předává.

 

LADY GAGA: NEPOCHOPENÉ DÍTĚ

Kdo viděl video Speechless dávno pochopil, že extravagance lady Kvák jde ruku v ruce s nesporným hudebním nadáním. Však se taky naučila hrát na klavír, když jí byly čtyři roky, ve třinácti napsala první písničku a ve čtrnácti už měla za sebou první vystoupení. Její učitelka dramaťáku ale moc šancí na úspěch malé Stefani nedávala s tím, že vypadá moc "etnicky". To je ve výsledku rozhodně její poslední problém, protože dnes už nikdo neví, jak vlastně Gaga vypadá původně. Mezi dětmi taky zrovna oblíbená nebyla, soudě podle toho, že jí nazývali "Zajozub". A její partneři? Jednomu jeho nedůvěru v její úspěch natřela prohlášením, že si chlapec jednou nebude moct dát ani kafe v bistru, aniž by z repráku nezněl její song. A taky že jo.

 

LADY GAGA: KRÁLOVNA

Její umělecké jméno Lady Gaga jasně nabízí konotaci s písničkou Radio Ga Ga od kapely Queen. Prý je to ale dílem náhody: její spolupracovník, producent Rob Fusari napsal do jedné smsky "Radio Ga Ga" ale autokorekce upravila název písně na Lady Ga Ga. Umělkyně se výsledku chytla a přijala ho za svůj pseudonym. Tím ale spojení s Queen nekončí. Zatímco médii proběhly zprávy, že by Gaga měla na posledním turné kapely nahradit Freddieho Mercuryho, ona se nečekaně s tmavým afrem objevila po boku Adama Lamberta na vystoupení Queen v Sydney letos v srpnu.

 

LADY GAGA: ŽLUTÁ KAMARÁDKA LÍZY SIMPSON VE SPRINGFIELDU

Dávno už neplatí, že slávu si dokážete nějakou soškou nebo hvězdou na chodníku. Kdo je opravdu slavný, má svou žlutou kreslenou 2D kopii v sérii Simpsonovi. Dívat se na kreslenou Gagu, která pomáhá vždy neoblíbené Lize, je zábava především kvůli humoru tvůrců, jež mají nesporné nadání v několika minutách vykreslit osobnost postavy. Vlastně vás pak nepřekvapí, že Gaga přifrčí v růžové mašině s parukou, co má místo brzd podpatky, a že když se snaží být inkognito, ze zad jí bliká a kváká nepřehlédnutelný nápis Gaga a v podrážkách bot jí plavou živé rybičky. To by zas nebyl Homer, aby se nesnažil zpěvaččiny steaky, z kterých si ušila šaty, flambovat. Zkrátka podívaná tak přemrštěná jako je Lady Gaga sama.

gaga-650x383

lady-gaga-on-the-simpsons-500x333


LADY GAGA: POTETOVANÁ POETA A TATÍNKOVA HOLČIČKA V JEDNOM

To by bylo, aby Lady Gaga neměla tetování. To, že má ale potetovanou zásadně jen levou polovinu těla je na přání tatínka. Z důvodu, aby jedna část těla zůstala normální a ta druhá umělecká. Jinými slovy je jedna strana prý Marilyn Monroe a druhá Iggy Pop. Svou lásku k otci dále prokázala jednoduchým tetováním "Dad" na rameni. Oproti tomu její další tetování na vnitřní straně paže je citací jejího oblíbeného autora Rainera Maria Rilkeho, kde si spisovatel klade otázku, jestli by přežil, kdyby dostal zakázáno psát. Ve chvíli utrpení si sám odpovídá - a musím opravdu psát? Filozofickou hloubku Gaga vyvažuje aktuální kérkou pro fanoušky na téma "#Monster4Life", což je ve skutečnosti jen čarodějnická pracka s řetízkem. Hm. {vypnoutlink:Lucie}

text: Alena Bílková, Lucie Malá

 


 

lady gaga applause TOP

 

zavřít