U2, Bob Marley, Queen a další: TOP 10 písní o svobodě k výročí Sametové revoluce

Vydáno 16.11.2016 | autor: redakce

Výročí Sametové revoluce, která zachvátila ulice Prahy 17. listopadu 1989, mnohé inspiruje k přehodnocování a bilancování - ať už ve formě různých protestů a akcí či radostných vzpomínek a oslav. Protože onen památný den navrátil naší zemi po čtyřiceti letech totality svobodu, rozhodli jsme svátek uctít žebříčkem deseti písní, které se svobodou volně souvisí či ji tematizují. Článek vznikl v roce 2014 a nyní ho pro velký úspěch uvádíme znovu. 

U2, Bob Marley, Queen a další: TOP 10 písní o svobodě k výročí Sametové revoluce U2 v písni Ordinary Love vzdali hold Nelsonu Mandelovi

10. THE VELVET UNDERGROUND - I'm Set Free

Na chvostu žebříčku se umístila uhrančivá I'm Set Free z roku 1969. The Velvet Underground navíc nejsou pro české prostředí obecně nijak nepodstatným fenoménem. Jako inspirační zdroj ovlivnili spolu s postavou Andyho Warhola Ivana Martina Jirouse a současně český underground. Hlavní představitelé tuzemské experimentující podzemní hudby jako The Plastic People of the Universe nejednou písně z dílny okruhu Lou Reeda předělávali. A v podstatě po celé období normalizace platila kapela za idoly a symbol přimykání k západní kultuře. A protože je stále nejasné, jak přesně vzniklo označení Sametová revoluce, a nejspíš se to už nikdy ani nezjistí, jedna z roztomilých domněnek zahrnuje i právě odkaz ke kapele The Velvet Underground.

Karel Kryl, Marta Kubišová, Tomáš Klus a další: TOP 7 českých protestsongů a politických písní

9. PINK FLOYD – A Great Day for Freedom

Zdánlivě nenápadná A Great Day for Freedom pochází z desky The Division Bell z roku 1994. Ve svém textu se vyjadřuje s odstupem k jednomu z nejzásadnějších momentů procesu osvobozování východního bloku – k pádu Berlínské zdi, která rozdělovala město po dvacet osm let a stržena byla 9. listopadu 1989. Její demolice pokračovala a jednotlivé segmenty původní betonové hranice dvou světů jsou dnes symbolicky umístěny na nejrůznějších místech světa. Za připomenutí stojí, že Pink Floyd právě v Berlíně v roce 1990 odehráli neopakovatelnou show celé desky The Wall, z níž vznikl i památný videozáznam.

8. JIMI HENDRIX  – Freedom

Freedom vyšla roku 1971 na albu The Cry of Love. Jeden z největších kytaristů vůbec, ikonický Jimi Hendrix, zemřel rok před jejím vydáním. Deska byla vydaná posmrtně jako sebrání materiálu, který po interpretovi zůstal. Sám Hendrix je v určitém ohledu ztělesněním, symbolem svobody. Právě on byl spolu s dnes notoricky známými hudebníky, jako jsou Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, The Who či Jefferson Airplane, jednou z hvězd legendárního festivalu Woodstock roku 1969. Kde jinde se soustředila svobodomyslnost, pokud ne právě tam? Vždyť heslem této akce bylo "3 Days of Peace and Music".

7. PETE SEEGER – We Shall Overcome

Pete Seeger je slavným autorem tzv. protestsongů, mezi nejsilnější patří teskná Where Have All the Flowers Gone nebo houpavá We Shall Overcome, kterou ve videu zpívá s Brucem Springsteenem. Zase zde lze nalézt oslí můstek k výročí, které si připomínáme. Skupina Spirituál kvintet, která byla na černé listině panujícího režimu, totiž píseň převzala a česky otextovala. Jako Jednou budem dál se pak skladba We Shall Overcome stala jednou z dnes již klasických písní, která zazněla z balkónu Melantrichu během revolučních událostí na Národní třídě, a sborově ji zpívalo celé shromáždění. A tak k nám nepřímo promluvil i písničkář Pete Seeger.

6. BOB MARLEY – Redemption Song

Redemption Song od krále reggae Boba Marleyho s The Wailers z roku 1980 byla napsána v době, kdy byla autorovi diagnostikována rakovina. Zkušenost se do songu zřejmě promítla – píseň totiž pojednává o vnitřním osvobození, o duchovní síle jedince, doslova o emancipaci z duševního otroctví, kterou za nás neudělá nikdo jiný než my sami. Ovšem všechno něco stojí. Obsahem se stala inspirací řadě posluchačů a dovolila i interpretaci vnímat Redemption Song jako politickou píseň. Velký dojem udělala na Bona. Mezi její zvlášť pozoruhodné coververze patří ta od Johnnyho Cashe s Joem Strummerem.

5. U2 – Ordinary Love

Ordinary Love od U2 v žebříčku funguje spíš metonymicky - jako část za celek - protože u této kapely je snaha o boj za lidská práva v popředí po celou dobu jejich existence. A jelikož jde ruku v ruce s lidskými právy svoboda, nelze U2 vynechat. Bono patří mezi neúnavně angažované bojovníky - a v této relativně písni vzdala kapela hold Nelsonu Mandelovi, kteří zemřel v témže roce, kdy píseň vyšla. Někdejší prezident Jihoafrické republiky a držitel Nobelovy ceny za mír se soustředil na likvidaci apartheidu a snažil se nastolovat rasovou rovnost. Píseň naleznete na soundtracku k životopisnému filmu Mandela: Long Walk to Freedom. Obrací pozornost k základním mezilidským hodnotám.

4. THE DOORS – Break On Through (To the Other Side)

Píseň z debutového alba The Doors nahraná roku 1966 pojímá osvobozování naprosto rozvolněně. Jim Morrison byl známý jako nekonformní hudebník a básník, osobnost, která fungovala mimoběžně ke všemu nalajnovanému a zakotvenému. Ještě kontroverznější byl pak jeho filmový portrét od Olivera Stonea. Jen vzpomeňme na inspiraci motivy ze Sofoklova Krále Oidipa v písni The End, které otřásly společností. Pro Morrisona bylo heslo Break On Through (To the Other Side) bezpochyby životním mottem, jehož důrazné a nekompromisní dodržování se pro něj taky v pouhých sedmadvaceti letech stalo osudným. V tvorbě The Doors je všudypřítomná nutnost vnitřní umělecké svobody jako předpoklad tvoření vůbec.

3. QUEEN – I Want to Break Free

Trochu z jiného soudku touží po svobodě Freddie Mercury v songu I Want to Break Free z roku 1984, který netlačí na pilu s filozofickými významy a tematizuje odlehčeným způsobem lásku. Vtipný videoklip s členy Queen oblečenými ve stylu Stepforských paniček si utahoval z britské soap opery Coronation Street. Všechno mělo být podle slov kapely hlavně nadsázkou, legrací po sérii vážnějších klipů – momentem, kdy se ani samotná kapela nebere příliš vážně. Koneckonců bez humoru lze jen sotva přežít, a to platí v těch nejtěžších a nejkrizovějších momentech dvojnásobně – i v těch, které schystal nejednomu člověku totalitní režim, jehož konec si připomínáme.

2. OST HAIR – I Got the Life

Další podobu svobody se podařilo sugestivně vtisknout do rockového muzikálu Vlasy Galta MacDermota z roku 1968 o několika nevázaných mladých hippie máničkách ve zvonáčích, kteří si prostě s upjatou a povrchní společností nezadají. Přesně jako Treat Williams ve scéně z filmové verze Miloše Formana z roku 1979. Nejde ale jen o protest proti falešné morálce, dílo totiž tematizuje válku ve Vietnamu – podívejte se rovnou i na výtečnou Let The Sunshine In, nebo rovnou na celý film. Zajímavé je, že právě novovlný režisér Miloš Forman v 70. letech v době normalizace opustil svou zemi a začal žít v USA, kde se stal světově proslulým režisérem. Jeho dílo začalo v domácím prostředí více rezonovat až po pádu komunismu.

1. NEIL YOUNG – Rockin' in the Free World

Rockin' in the Free World pochází z příznačně nazvané desky Neila Young Freedom z ještě příznačnějšího roku 1989. Vyšla dokonce v listopadu, i když čtrnáctého. Text se dotýká systému George H. W. Bushe a konkrétních amerických reálií a společenských otázek tehdejší doby, což nicméně nezabránilo tomu, aby se stala díky svému rázu i načasování hymnou pádu železné opony. Ten byl zahájen v Maďarsku a následně eskalován hlavně zmíněným pádem Berlínské zdi, jemuž následovala i naše Sametová revoluce. Skladba by se mohla s trochou nadsázky stát dnes při velkém výročí i vzkazem pro všechny do budoucna – prostě keep on rockin' in the free world. 

text: Lucie Malá

Témata: Sametová revoluce, The Velvet Underground, Pink Floyd, Jimi Hendrix, Bob Marley, U2, The Doors, Queen, Neil Young

zavřít